"Sargs.lv" reportāža: Kalpaka skolas kadeti pierāda savu izturību berešu maršā no saulrieta līdz saullēktam

Militārās mācības
Aivars Madris/Sargs.lv
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas 3. kursa kadetu berešu maršs
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šogad pirmo reizi Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas trešā kursa kadetiem bija iespēja savas mācību laikā gūtās spējas un zināšanas pierādīt berešu maršā, lai nopelnītu tiesības valkāt skolas bereti un kokardi. Maršs norisinājās naktī no 26. uz 27. jūniju Kandavā un tās apkaimē, un kadetu gaitām tumsas aizsegā bija iespēja sekot līdzi arī “Sargs.lv” komandai.

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners sarunā ar “Sargs.lv” atzīmē, ka šis zināmā mērā bija eksperiments, lai pārliecinātos, kādā līmenī skolas personālam izdosies noorganizēt šāda mēroga pasākumu, un redzētu, kādu sniegumu tajā parādīs paši skolas audzēkņi.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas 3. kursa kadeti berešu maršā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Būtiskākā atšķirība no citu vienību berešu marša organizācijas, ko novēroja “Sargs.lv”, bija neparastā marša struktūra. Laika posmā no 23.00 līdz 06.00 kopā septiņām kadetu grupām, kuras galvenokārt veidoja četri dalībnieki, bija jāpaspēj apmeklēt septiņas stacijas un jāizpilda tajās dotie uzdevumi, taču pēc katras stacijas obligāti bija jāatgriežas “centrā” – blakus skolas ēkai uzslietā teltī, kur katras grupas komandieris saņēma nākamās stacijas koordinātas.

“Marša koncepciju izdomāja skolas virsseržants štāba virsseržants Jānis Bisters. Mūsu mērķis ar šādu pieeju bija ierobežot kadetu virzību noteiktā telpā, koncentrējoties uz Kandavu un tuvējo apkaimi, lai mazāk traucētu vietējos iedzīvotājus. Tāpat jāpiebilst, ka maršs notika nakts laikā, jo mēs vēlējamies berešu pasniegšanas svinīgo ceremoniju sarīkot līdz ar saullēktu,” par Kalpaka skolas rīkoto berešu maršu stāsta pulkvežleitnants Intars Kušners.

Lai arī attālumi no centra līdz stacijām nebija lieli – lielākoties mazāk par pusotru kilometru, – izaicinājums bija striktie laika ierobežojumi, kas paredzēja aptuveni 45 minūtes stacijas sasniegšanai, uzdevuma izpildei un atpakaļceļam.

Protams, marša laikā visi kadeti izmantoja individuālo trīsdienu kaujas ekipējumu, ķiveri un uzkabi, kā arī neizpalika ierocis – Kalpaka skolas audzēkņiem apmācībā ierasti izmantotās pneimatiskās šautenes. Katrā stacijā kadeti varēja iegūt noteiktu punktu skaitu par uzdevuma izpildi un iekļaušanos laika līnijās, un par to bija atbildīgs kontrolpunkta vadītājs.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas 3. kursa kadeti berešu maršā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Berešu maršs bija pavisam citādāks, nekā gaidīju, jo pēc katras stafetes mums bija jāatgriežas centrā. Tāpēc man personīgi maršs pagāja negaidīti ātri, ne brīdi nebija garlaicīgi. Mums bija arī laba komandas sadarbība, kas palīdzēja brīdī, kad biedram radās problēmas ar somas nešanu – mēs pārdalījām ekipējumu un kustība uzreiz notika raitāk,” savos iespaidos sarunā ar “Sargs.lv” dalās 3. kursa kadets Deivs.

Tā kā šis berešu maršs primāri bija unikāls ar to, ka to organizēja vidusskola, starp stacijās veicamajiem uzdevumiem bija arī tādi, kas pārbaudīja ne tikai kadetu militārās prasmes, bet arī vidusskolas mācību programmā apgūto – nācās gan pasvīst, risinot matemātikas uzdevumus, gan kopīgiem spēkiem atsaukt atmiņā ķīmijas stundās mācīto, lai ķīmijas skolotāja teltī sajauktu šaujampulverim līdzīgu vielu.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas 3. kursa kadeti berešu maršā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kadetu grupai, kuras gaitām sekoja arī “Sargs.lv”, sākotnējā izlozē iekrita stacija ar sesto kārtas numuru. Kad veiksmīgi sasniedzām norādītās koordinātas, uzdevums izrādījās gluži vienkāršs – izmantojot ekipējumā iekļauto kramu un tuvumā pieejamos dabas resursus, vajadzēja iekurināt uguni un pārdedzināt virvi. Kadetiem tas veiksmīgi izdevās tikai pēc instruktoru piedāvātās papildiespējas – kārbiņas, kurā bija iepriekš sagatavots iekura materiāls, taču par šo iespēju nācās maksāt ar zaudētiem punktiem.

Nākamajā stacijā grupu sagaidīja zināšanu pārbaude par militārajiem sakariem. Jau tumsā nācās ierobežotā laukumā sameklēt divu rāciju “Harris MP” sastāvdaļas, salikt un saprogrammēt rācijas, lai pēc tam nosūtītu savstarpēju ziņojumu. Tas noritēja sekmīgi, taču atpakaļceļā grupa nomaldījās meža biezoknī un zaudēja tik dārgās minūtes, tāpēc turpmāko staciju meklēšana jau noritēja lielā steigā, praktiski bez atpūtas pauzēm.

Pašā Kandavas centrā izvietotajā stacijā mūsu četriniekam nācās risināt negaidītu problēmu – savest kārtībā formas tērpu un zābakus, kas prasīja gan tīrīšanas, gan šūšanas darbus. Pēc tam sekoja jau pieminētās matemātikas un ķīmijas stacijas, bet līdz ar pirmo gaismu nonācām Kandavas poligonā, kur šoreiz notika nevis braukšanas prasmju slīpēšana, bet pirmās palīdzības zināšanu pārbaude, ko pieņēma zemessargi no Liepājas Zemessardzes 44. kājnieku bataljona.

Marša individuālā daļa noslēdzās ar triecienšautenes G-36 daļējo izjaukšanu un salikšanu, kas kadetiem bija jāpaveic ar aizsietām acīm. Šis nebūt nebija vieglākais pārbaudījums, ņemot vērā, ka šis ierocis kadetiem ikdienā nav piesaistīts, kaut gan visi 3. kursa audzēkņi pēc pilngadības sasniegšanas bija izgājuši apmācību ar G-36 un šāvuši ar kaujas munīciju.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas 3. kursa kadeti berešu maršā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Grūtākais maršā man personīgi bija distances starp stacijām, ko vajadzēja noiet ļoti ātri. Mēs aizkavējāmies, un, kad ieradāmies centrā, uzreiz vajadzēja noiet kilometru ātrāk nekā 10 minūtēs,” par maršā piedzīvotajām grūtībām stāsta 3. kursa kadete Signe Līne. Viņai saistošākā stacija bija tieši G-36 izjaukšana un salikšana, kur izdevās uzrādīt vienu no kopvērtējumā labākajiem laikiem.

Neraugoties uz nogurumu un sāpošajām kājām, viņa pauž, ka maršu izdevās noiet veiksmīgi, un stacijās iekļautajiem pārbaudījumiem kadeti bijuši labi sagatavoti. Lielākās grūtības radījusi trīsdienu ekipējuma somas nešana, jo pirms marša viņa tāpat kā pārējie daudz laika veltījusi centralizētajiem eksāmeniem un kādu laiku nebija trenējusies, tāpēc tiem kadetiem, kuriem berešu maršs vēl priekšā, iesaka nopietni sagatavoties tieši fiziskajā ziņā.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas 3. kursa kadeti berešu maršā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Noslēgumā visām grupām kopā bija jāveic ūdens šķēršļa pārvarēšana – ar visu ekipējumu jāforsē Abavas upe, pēc tam kadetiem tika dots laiks pārģērbties, lai instruktoru un skolas vadības pavadībā dotos uz svinīgo berešu marša noslēguma ceremoniju Kandavas pilskalnā, kur jaunos drosminiekus, dūdu skaņām skanot, pie ugunskura sagaidīja Kalpaka skolas pirmā un otrā kursa audzēkņi. Šeit skolas virsseržants štāba virsseržants un marša galvenais organizators Jānis Bisters katram maršu pieveikušajam kadetam personīgi pasniedza rokās godam nopelnīto Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas bereti un kokardi.

Kā norāda Kalpaka skolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners – galvenais mērķis berešu maršā bija kadetiem parādīt, ka karavīra darbā ir ne tikai fiziskā, bet arī intelektuālā slodze. “Pēdējos 3 mēnešus viņi bija koncentrējušies uz eksāmeniem un bija mazāk fizisko nodarbību, tas radīja izaicinājumus. Viņiem bija jācīnās ar sevi, lai pārvarētu grūtības, un beigās tas arī izdevās,” piebilst Intars Kušners.

Jāpiebilst, ka jau nākamajā dienā pēc svinīgās berešu marša noslēguma ceremonijas Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadetiem bija pēdējā mācību gada diena, pēc kuras sākās vasaras brīvlaiks.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas 3. kursa kadeti berešu maršā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas audzēkņi mācību procesa laikā turpina apgūt arī eksaktos priekšmetus. Līdzās militārajiem priekšmetiem eksakto priekšmetu īpatsvars līdz ceturtajam kursam veido 70%. Savukārt pēc trešā kursa pabeigšanas, kad kadeti veiksmīgi apguvuši vidusskolas mācību vielu un nokārtojuši valsts eksāmenus, ceturtajā kursā turpinās militārās specialitātes apmācības.

Izglītojamie ikdienā nēsā militāro formastērpu un dzīvo dienesta viesnīcā. Audzēkņiem tiek nodrošināta stipendija, ēdināšana četras reizes dienā, dienesta kopmītnes, kā arī veselības aprūpe.

Kamēr citās skolās skolēni pēc mācību gada noslēguma jūnija sākumā dodas vasaras brīvlaikā, Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti vēl mēnesi pavada praksē, iekļaujoties dažādās vienībās.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas 3. kursa kadeti berešu maršā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Lai gan viens no vidusskolas mērķiem ir sagatavot jauno virsnieku paaudzi dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos, tālākas studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā nav obligātas. Ņemot vērā, ka mācību programmā uzsvars būs uz vispārizglītojošo eksakto priekšmetu apguvi, absolventi studijas varēs turpināt arī jebkurā citā augstākās izglītības iestādē Latvijā vai ārvalstīs.

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola tika atklāta 2021. gada 1. jūlijā. Mācību process pagaidām notiek Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās, jo vidusskolas pastāvīgajā mājvietā – Kuldīgas novada Rudbāržu pagastā esošajā Rudbāržu muižā – vēl norisinās renovācijas darbi, lai ēku pielāgotu skolas vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu