Gaisa patrulēšanu Baltijas jūras reģionā no Polijas uzsāk Nīderlandes iznīcinātāji “F-35”

NATO
Sargs.lv/ac.nato.int
F-35
Foto: Joris van Boven

Vēl četri Nīderlandes Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji “F-35” ieradušies Polijā, lai sāktu pildīt patrulēšanas un apmācību pienākumus NATO gaisa patrulēšanas operācijā Baltijas jūras reģionā. Tas nozīmē, ka kopā jau astoņi modernie iznīcinātāji būs pieejami arī kopīgām sabiedroto valstu gaisa spēku apmācībām, kā arī gaisa telpas uzraudzībai.

Šobrīd Polijas 22. taktiskajā gaisa bāzē Malborkā atrodas jau astoņas modernās reaktīvās lidmašīnas “F-35” un to apkalpe un tehniskais personāls sasniedz apmēram 160 karavīrus.

Pašlaik tiek veikti iepazīšanās lidojumi, gatavojoties NATO gaisa patrulēšanas operācijas pārņemšanai. Šī gaisa telpas uzraudzība tiks veikta sadarbībā ar Polijas Gaisa spēkiem un notiek NATO Apvienoto gaisa operāciju centra, kas atrodas Uedemā, Vācijā, pārraudzībā.

Kā norāda Nīderlandes “F-35” vienības komandieris pulkvežleitnants Gvido Šols, šī ir  lieliska pieredze, izvietojot progresīvās piektās paaudzes lidmašīnas šajā reģionā.

“Nosūtot astoņus “F-35” iznīcinātājus, Nīderlande uzsver savu apņemšanos nodrošināt kolektīvo drošību reģionā un sniedz ieguldījumu NATO klātbūtnes demonstrēšanā arī sabiedroto gaisa telpā.  Četras mūsu lidmašīnas ir paredzētas gaisa patruļas operācijai, bet pārējās četras būs pieejamas apmācībām ar mūsu sabiedrotajiem. Taču tās var izmantot arī citiem uzdevumiem, ja vien nepieciešams,” viņš saka.

Šādu gaisa uzraugu izvietošana Polijā uzsver NATO atturēšanu alianses austrumu flangā. Jau ziņots, ka pēc Krievijas brutālā iebrukuma Ukrainā sabiedrotie ir izvietojuši papildu pretgaisa aizsardzības līdzekļus, kas tiek izmantoti saskaņā ar miera laika regulējumu, lai aizsargātu gaisa telpu un nodrošinātu visu austrumu flanga dalībvalstu iedzīvotāju drošību.

Polijas gaisa spēku bāze Malborkā tika aktivizēta, lai uzņemtu sabiedroto iznīcinātāju vienības jau pēc Krievijas veiktās nelikumīgās Krimas okupācijas 2014. gadā. Nīderlande bija viena no pirmajām sabiedrotajām valstīm, kas šeit izvietoja savas reaktīvās lidmašīnas “F-16” un tagad arī “F-35”.

Dalies ar šo ziņu