Dānijas un Zviedrijas iznīcinātāji kopīgi pārtver Krievijas militāro lidmašīnu

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Zviedrijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji "Gripen" un Dānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji "F-16" virs Baltijas jūras pārtver Krievijas militāro lidmašīnu
Foto: Dānijas Karalisko gaisa spēku foto

Dānijas un Zviedrijas Gaisa spēku ātrās reaģēšanas vienību virs Baltijas jūras kopīgi pārtvēruši Krievijas militāro lidmašīnu. Šī ir pirmā reize, kad Dānijas un Zviedrijas Gaisa spēki kopīgi sadarbojušies šāda veida uzdevuma izpildē, vēsta NATO sabiedroto gaisa spēku pavēlniecība.

Visa uzdevuma izpildes laikā Dānijas un Zviedrijas lidmašīnas atradās savas valsts Gaisa spēku pakļautībā.

"Šī operācija parāda, cik tālu esam tikuši sadarbībā ar Zviedriju. Tas ir vairāku gadu smaga darba rezultāts, kas ciešāk sasaista Ziemeļvalstis. Ir liels gandarījums, ka sadarbība rit tik gludi," sacīja Dānijas Gaisa spēku pavēlniecības Operāciju nodaļas vadītājs pulkvežleitnants Hanss Skovmose.

Kopumā četri abu valstu iznīcinātāji gaisa telpā virs Baltijas jūras satikās ceturtdien, 20.aprīlī tieši pēc pulksten vieniem, kad virs Baltijas jūras starp Zēlandi un Bornholmu, kur sastapa Krievijas militāro lidmašīnu COOT-A, kas devās uz rietumiem no Kaļiņingradas.

Pēc lidmašīnas pārtveršanas un pavadīšanas, abu valstu iznīcinātāji atgriezās savās mītnes bāzēs.

"Mēs dzīvojam nenoteiktības pilnā laikmetā, ko fundamentāli ietekmē Krievijas agresīvā uzvedība. Jārēķinās, ka Baltijas jūras reģionā ir augstāks spriedzes līmenis, nekā esam pieraduši. Mums ir cieša un stabila sadarbība ar Zviedriju, tāpēc mēs ļoti pozitīvi raugāmies arī uz Zviedrijas dalību NATO, kas stiprinās drošību Ziemeļvalstu reģionā, Eiropā un visā transatlantiskajā telpā,” sacīja Dānijas aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Troels Lunds Poulsens.

Lai gan šis ir jauna veida sadarbības formāts, pats uzdevums, kas bija jāizpilda abu valstu pilotiem, bija visa ikdienišķs. Krievijas lidmašīnas regulāri patrulē Baltijas jūrā, un to lidojumu modeļi bieži liek Dānijai vai tās kaimiņvalstīm nosūtīt iznīcinātājus Krievijas lidmašīnu pārtveršanai, identificēšanai un pavadīšanai. Šoreiz uzdevuma izpilde bija īpaša, jo šāda veida sadarbība tika plānota iepriekš.

"Mūsu gaisa spēki regulāri trenējas kopā, tāpēc sadarbība, izpildot uzdevumus gaisa telpā, mums nav jauna. Šādā veidā rādām kopīgu nostāju attiecībā uz suverenitātes nodrošināšanu gaisa telpā. Tas parāda, cik stipra ir mūsu vienotība”, sacīja pulkvežleitnants H. Skovmose.

Vai Dānijas un Zviedrijas Gaisa spēki arī turpmāk kopā veiks vairāk šāda veida uzdevumu izpildi, vēl nav izlemts, taču sagaidāms, ka sadarbība turpināsies.

"Lēmums par to, vai kopīga pārtveršanas lidojumu veikšana notiks biežāk, vēl nav pieņemts, taču tagad mēs zinām, ka varam koordinēt šāda veida uzdevumus ļoti īsā laikā, un tas pats par sevi liecina, ka sadarbība starp abu valstu gaisa spēkiem ir visnotaļ spēcīga,” teica pulkvežleitnants H. Skovmose.

Dānijas Gaisa spēku ātrās reaģēšanas spēkus parasti veido divi iznīcinātāji, kas gatavības režīmā atrodas 24 stundas diennaktī Skridstrupas gaisa spēku bāzē Jitlandes dienvidos. No šejienes Dānijas Nacionālais gaisa operāciju centrs nosūta lidmašīnas, kad radaru operatori saņem informāciju, ka tuvākajā apkārtnē notiek neidentificēta gaisa satiksme.

Pirmā kopīgi īstenotā NATO dalībvalsts Dānijas un alianses kandidātvalsts Zviedrijas Gaisa spēku pārtveršanas operācija notika aptuveni mēnesi pēc tam, kad  Ziemeļvalstis nolēma pastiprināt aizsardzību Baltijas jūrā un Tālajos Ziemeļos.

Dānijas, Somijas, Norvēģijas un Zviedrijas, Norvēģijas gaisa spēku komandieri 16.martā Ramšteinas gaisa spēku bāzē Vācijā parakstītajā kopīgajā nodomu protokolu, lai padziļinātu savstarpējo sadarbību, ņemot vērā saspīlējumu, ko izraisījis Krievijas karš pret Ukrainu. Ja projekts tiks ieviests dzīvē, tiks pārvērsts par realitāti, šis pasākums radīs 250 modernu kaujas lidmašīnu floti ar kopīgu taktiku, paņēmieniem un procedūrām.

Dalies ar šo ziņu