Daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiera maiņas ceremonija: Es zinu, kā uzvarēt un es darīšu visu, lai to izdarītu

NATO
Sargs.lv
Daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiera maiņas ceremonija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija

“Krievijas pilna mēroga karš pret Ukrainu ir neatgriezeniski mainījis drošības arhitektūru mūsu reģionā. Pašreizējā situācija pierāda, cik svarīgi bija izveidot daudznacionālo divīziju “Ziemeļi” štābu 2019. gadā,” tā savā uzrunā daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiera maiņas ceremonijā klātesošajiem sacīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece. Šodien, 17.augustā AB dambī, pašā Rīga sirdī pirmo un līdz šim vienīgo divīzijas komandieri ģenerālmajoru Flemingu Matiasenu (Flemming Mathiasen) amatā nomainīja ģenerālmajore Jete Albinusa (Jette Albinus), lai turpinātu ģenerālmajora iesākto un arī turpmāk spēcinātu gan Latvijas aizsardzību, gan visa NATO austrumu flanga drošību.

Divīzijas štābs Ādažu bāzē tika izveidots 2019. gada martā ar mērķi uzlabot Baltijas valstu aizsardzību un stiprināt NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot NATO komandvadības elementu Baltijas reģionā.

2023. gada martā divīzijas štābs veiksmīgi izpildīja kaujas gatavības novērtēšanas (CREVAL) prasības, tiekot atzīts par spējīgu nodrošināt pilnvērtīgu izpratni par drošības situāciju reģionā, plānot un vadīt militārās operācijas, komandēt vienības, organizēt un īstenot militārās mācības un aktivitātes, kā arī īstenot citus nacionālās un kolektīvās aizsardzības uzdevumus. Šo divīzijas attīstības ceļu palīdzēja sasniegt nu jau tās bijušais komandieris ģenerālmajors Flemings Matiasens.

Image
Ģenerālmajors Flemings Matiasens.
Ģenerālmajors Flemings Matiasens. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ģenerālmajors F. Matiasens ir pirmais daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandieris, amatā viņš ir kopš divīzijas štāba dibināšanas 2019. gada 8. martā. Viņa vadībā divīzijas štābs ir sasniedzis pilnu operacionālo gatavību atbilstoši NATO standartiem. Militāro karjeru uzsāka Dānijas Karaliskajos bruņotajos spēkos 1988. gadā kā vada komandieris, 2015. gadā saņēmis ģenerālmajora pakāpi un pieredzi ieguvis starptautiskajās operācijās Balkānu reģionā un Afganistānā.   

Image
Dānijas Karalisko bruņoto spēku orķestris.
Dānijas Karalisko bruņoto spēku orķestris. Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija

Pēc Latvijas un Dānijas valsts himnu skaņām Dānijas Karalisko bruņoto spēku orķestra izpildījumā, komandiera maiņas ceremoniju Daugavas un karavīru ieskauts atklāja NATO Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa štāba (Multinational Corps Northeast) komandieris ģenerālleitnants Jirgens-Joahims fon Zandrarts (Jürgen-Joachim von Sandrart). Savā uzrunā viņš uzsvēra, cik nozīmīgs ir komandiera darbs gan karavīra personīgajā dzīvē, gan NATO attīstībā.

Image
Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa štāba komandieris ģenerālleitnants Jirgens-Joahims fon Zandrarts
Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa štāba komandieris ģenerālleitnants Jirgens-Joahims fon Zandrarts. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Komandiera galvenais uzdevums ir vest savu vienību karā. Mēs gribam saglabāt mieru un novērst karu, tas ir mūsu cēlais uzdevums, taču tai pašā laikā ir šis paradokss. “Gribi dzīvot mierā, gatavojies karam” jeb, citiem vārdiem sakot, komandierim ir jānodrošina vienības pastāvīga gatavība. Neesot gatavi varam nonākt situācijā, kurā tiek uzsākts karš pret mums,” uzsvēra ģenerālleitnants Jirgens-Joahims fon Zandrarts.

Tieši par savu ieguldījumu daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” attīstībā, kā arī Latvijas aizsardzības sistēmas stiprināšanā īpašu pateicību par viņa ieguldījumu četru gadu garumā izteica aizsardzības ministre Ināra Mūrniece un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Image
Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece
Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Pirmajam nekad nav viegls uzdevums, taču jūsu, ģenerālmajora Matiasena, vadībā Ziemeļu daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” štābs ir nogājis garu ceļu. No sākotnējās darbības spēju sasniegšanas 2022. gadā līdz pilnīgai kaujas gatavības sasniegšanai šī gada martā. Attīstot daudznacionālo divīzijas “Ziemeļi” štābu, mēs esam palielinājuši NATO klātbūtni un redzamību, kā arī nostiprinājuši NATO kontroli šajā Suvalku koridora pusē,” atzinīgi novērtēja ministre.

“Mēs esam spēruši milzīgu soli, lai izveidotu kaujas spējīgu vienību, integrējot vismaz trīs valstu brigādes, kā arī attīstījuši mūsu kaujas spējas, kas papildina Latvijas aizsardzības sistēmu, par to esmu ļoti pateicīgs,” klātesošajām komandieru ģimenēm, karavīriem, zemessargiem un vēstniekiem sacīja NBS komandieris.

Image
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš paspiež roku aizejošajam divīzijas komandierim ģenerālmajoram Flemingam Matiasenam.
Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš paspiež roku aizejošajam divīzijas komandierim ģenerālmajoram Flemingam Matiasenam. Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija
Atvadoties no saviem draugiem un karavīriem Latvijā, aizejošais komandieris bija lepns par četros gados paveikto. “Šodien es esmu pārliecināts, ka “Ziemeļi” ir spējīgi aizstāvēt Latviju. Kopš izveides brīža starptautiskā situācija ir mainījusies un NATO ir parādījusi solidaritāti un gribu aizsargāt dalībvalstu teritoriju. Mēs redzam, ka NATO ir palielinājusi savu klātbūtni Latvijā un es esmu pārliecināts, ka divīzijas spējas tikai pieaugs un attīstīsies jaunās komandieres vadībā,” atzina ģenerālmajors F. Matiasens.

Pēc daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” pirmā komandiera runas, bija pienācis brīdis, kad savu amatu nodot tālāk. Pēc bruņotos spēku tradīcijas, divīzijas karogu ģenerālmajors F.Matiasens atdeva NATO Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa štāba komandierim. Ģenerālleitnants Jirgens-Joahims fon Zandrarts karogu pasniedza ģenerālmajorei Jetei Albinusai, tā kļūstot par jauno daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandieri.

Image
Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija
Pasniedz daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” karogu ģenerālmajorei J. Albinusai. Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija

Ģenerālmajore J. Albinusa militāro karjeru sāka 1988. gadā Dānijas Karaliskajos bruņotajos spēkos, un pēdējos gadus ieņēmusi vadošus amatus Dānijas armijā, kā arī piedalījusies starptautiskās misijās Balkānu reģionā un Afganistānā. No 2020. gada līdz 2023. gadam viņa pārraudzīja militārās operācijas Dānijas Aizsardzības pavēlniecībā.

Savā uzrunā kā jaunā komandiere ģenerālmajore J. Albinusa atklāja, ka pēc Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu viņa nevar iedomāties nozīmīgāku amatu kā šo. “Es apsolu,ka mans galvenais mērķis būs izpildīt mūsu misiju un uzdevumu. Nevaru sagaidīt, kad ar jums un jūsu labā es varēšu sākt savu darbu, ” atklāja ģenerālmajore.

Image
Daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa.
Daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa. Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
"Es darīšu visu, lai paceltu divīziju nākamajā līmenī. Man priekšā ir ļoti liels uzdevums. Kā sportiste es zinu, ka uzvarēt un es darīšu visu, lai to izdarītu,” viņa uzsver.

Oficiālās NATO himnas pavadībā ģenerālleitnants Jirgens-Joahims fon Zandrarts, ģenerālmajore Jete Albinusa un ģenerālmajors Flemings Matiasens devās uz kājnieku kaujas mašīnu “Piranha” un komandieru maiņas ceremonija bija noslēgusies.

Image
Divīzijas "Ziemeļi" dalīvalstu karogi
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

NATO daudznacionālās divīzijas štābs "Ziemeļi" darbojas kā Latvijas, Igaunijas un Dānijas veidots starptautisks militārs formējums, kurā minētās valstis ir uzņēmušās ietvarvalstu lomu. Štābā pašlaik ir pārstāvētas 13 valstis - Dānija, Francija, Kanāda, Latvija, Lielbritānija, Lietuva, Igaunija, Itālija, Polija, Spānija, Slovēnija, Vācija un Zviedrija.

Dalies ar šo ziņu