2024. gadā NATO rīkos vērienīgākās militārās mācības kopš Aukstā kara laika

NATO
Sargs.lv/UNIAN/Financial Times
Spānijas karavīrs mācībās "Crystal Arrow"
Foto: NATO.int

Nākamā gada pavasarī NATO plāno rīkot lielākās kopīgās komandvadības mācības kopš Aukstā kara perioda, lai atstrādātu aizsardzību pret iespējamo Krievijas militāro agresiju, kas būtu vērsta pret kādu no NATO dalībvalstīm, vēsta “Financial Times”.

Mācības “Steadfast Defender” ir daļa no NATO sagatavošanās ātrai pārejai krīzes situācijas gadījumā no reaģēšanas uz pilnvērtīgu militārās alianses pretdarbību, un šādu stratēģiju vistiešākajā veidā rosinājis Krievijas iebrukums Ukrainā.

NATO pārstāvji norāda, ka mācībās “Steadfast Defender” piedalīsies no 500 līdz 700 lidmašīnas, vairāk nekā 50 kuģi un aptuveni 41 000 militārpersonu. Mācības noritēs Vācijā, Polijā un Baltijas valstīs. Tiek atzīmēts, ka tajās piedalīsies arī Zviedrija, kuras pieteikumu dalībai NATO joprojām nav ratificējušas Turcija un Ungārija.

Pieejamā informācija liecina, ka mācību mērķis ir “potenciālo manevru modelēšana, kas vērsti pret pretinieku, ko veido agresīvu valstu koalīcija Krievijas vadībā”. Pēc mācību scenārija šai koalīcijai esot piešķirts nosaukums “Occasus” jeb “Noriets”.

Tiek atzīmēts, ka šīs mācības ir daļa no jaunās NATO stratēģijas, ar kuru saskaņā militārā alianse reizi gadā veiks divas liela mēroga mācības. Tāpat NATO pastiprināti apgūs arī pretterorisma taktiku draudu novēršanai ārpus savām tiešajām robežām.

Jau iepriekš vēstīts, ka NATO rīko arvien lielāka mēroga militārās mācības kopš Krievijas uzsāktā iebrukuma Ukrainā pagājušā gada 24. februārī.

Šī gada martā norisinājās lielākās militārās mācības Eiropas Arktikas daļā, un tajās piedalījās 20 000 NATO militārpersonu, kā arī Somijas un Zviedrijas karavīri, kas mācījās aizsargāt Norvēģiju.

Savukārt, jūnijā NATO rīkoja organizācijas pastāvēšanas vēsturē lielākās gaisa spēku izvēršanas mācības “Air Defender 23”, kas norisinājās Vācijā, Nīderlandē un Čehijā un kurās piedalījās vairāk nekā 20 sabiedroto valstis ar aptuveni 250 gaisa kuģiem.

Dalies ar šo ziņu