"Sargs.lv" reportāža no Vašingtonas: NATO 75. gadadienas svinības; ASV paziņo par jaunām "Patriot" piegādēm Ukrainai

NATO
Evija Blumberga/Sargs.lv
Dalībvalstu līderu kopbilde
Foto: nato.int

Šogad, kad NATO aliansei atkal ir jāstājas pretī kopīgam ienaidniekam tāpat kā pirms 75 gadiem, ASV galvaspilsētā Vašingtonā, alianses dibināšanas vietā, tiek atzīmēta NATO gadadiena. Arī portāls "Sargs.lv" devās sekot līdzi gadadienas svinībām un samitā gaidāmajiem lēmumiem.

Vašingtonas karstums ir gandrīz neizturams, temperatūra sasniedz 37 grādus un gaisa mitrums padara gaisu smagnēju kā pirtī. Pilsētas centrs ir stingri apsargāts, ar nožogojumiem un policistiem katrā stūrī.

Image
Konfereču centrs
Foto: Sargs.lv

Ielas, kas ved uz Valtera E. Vašingtonas konferenču centru, kurā šogad norisinās NATO samits, ir bloķētas, radot krasi atšķirīgu ainu starp skaļo dzīvi ārpus apsargātajām zonām un ASV galvaspilsētai neierastu klusumu samita rajonā.

NATO 75 gadadienas pasākumi Vašingtonā sākās 8. jūlijā, NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam veicot pirmo metienu Vašingtonas "Nationals" komandas beisbola spēlē.

Image
Stoltenbergs veic metienu beisbola spēlē
Foto: nato.int

Savukārt 9. jūliju ģenerālsekretārs uzsāka ar Aizsardzības industrijas foruma atklāšanu, uzsverot aizsardzības industrijas sadarbības nozīmi alianses stiprināšanā, kā arī nepieciešamību dalībvalstīm kopīgi veikt liela apjoma iepirkumus, tā standartizējot ekipējumu, samazinot izmaksas un spēcinot industriju.

Gadadienas svinību galvenais notikums norisinājās Endrjū Melona auditorijā. Valsts līderu transportam izbraucot cauri dalībvalstu karogu alejai, kurus turēja ASV karavīri, ceremonijas dalībnieki nonāca līdz auditorijai.

Klasiskās mūzikas pavadījumā NATO valstu līderi ieņēma savas vietas vēsturiskajā auditorijā, tieši tajā pašā zālē, kur pirms 75 gadiem 12 NATO dibinātājvalstis parakstīja Ziemeļatlantijas līgumu un izveidoja NATO. Šoreiz bez palmu puķpodiem, bet kuplākā dalībvalstu skaitā tika atklātas NATO 75 gadu jubilejas svinības.

Sākotnēji ASV pirmā lēdija un līderu partneri ieņem savas vietas, pēc tam Ukrainas un Eiropas Savienības līderi. ASV prezidents un citi NATO dalīvalstu vadītāji vienojās svinīgai fotogrāfijai un ieņem savas vietas. Pēc īsas filmas noskatīšanās par NATO vēsturi cauri gadu desmitiem Jenss Stoltenbergs uzrunā klātesošos.

Image
Stoltenberga uzruna klātesošajiem
Foto: nato.int
"Miers ir saglabāts. Brīvība ir aizsargāta. Tas padara NATO par veiksmīgāko aliansi vēsturē. Kad es pirms desmit gadiem ierados NATO, man teica, ka, lai gan tā varētu būt veiksmīgākā alianse vēsturē, tā nav visilgāk pastāvošā. Šis gods piederēja seno grieķu pilsētvalstu Delas līgai. Bet šī līga pastāvēja tikai septiņdesmit četrus gadus. Tātad šajā mūsu alianses septiņdesmit piektajā gadadienā mēs beidzot varam teikt, ka NATO ir ne tikai veiksmīgākā un spēcīgākā, bet arī visilgāk pastāvošā alianse vēsturē," sacīja J. Stoltenbergs.

Tam sekoja muzikāls ASV karavīru priekšnesums, kas iezīmēja ASV prezidenta runu. Visas acis bija pievērstas Džo Baidenam, īpaši ņemot vērā ASV mediju uzmanību pēc neveiksmīgajām debatēm ar otru prezidenta kandidātu Donaldu Trampu.

Taču savā runā prezidents nāca klajā ar paziņojumu par pretgaisa aizsardzības sistēmu nosūtīšanu uz Ukrainu. "Šodien es paziņoju par vēsturisku pretgaisa aizsardzības aprīkojuma ziedojumu Ukrainai. ASV, Vācija, Nīderlande, Rumānija un Itālija piešķirs Ukrainai aprīkojumu vēl piecām stratēģiskajām pretgaisa aizsardzības sistēmām,” atklāja prezidents.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nevēlas neko citu kā "noslaucīt Ukrainu no kartes. Un mēs zinām, ka Putins neapstāsies Ukrainā. Bet nekļūdieties, Ukraina var un apturēs Putinu,” klātesošajiem uzsvēra Baidens.
Image
baidens pasniedz stoltenbergam medaļu
Foto: nato.int

Ceremonijas noslēgumā ASV prezidents apbalvoja Jensu Stoltenbergu ar Brīvības medaļu, godinot viņa desmitgades ilgos centienus veicināt NATO vienotību un stiprināt aliansi.

Dalies ar šo ziņu