ASV pretraķešu bāze Polijā sasniegusi operacionālo gatavību

NATO
Sargs.lv/NATO
ASV pretraķešu bāze Polijā
Foto: Foto: Archive photo courtesy U.S. NAVY

Pagājušās nedēļas nogalē Polijas Ziemeļaustrumos izvietotā ASV pretraķešu aizsardzības bāze, kas ir daļa no NATO Eiropas pretraķešu vairoga, sasniegusi operacionālo gatavību, ziņo NATO gaisa spēku pavēlniecība.

Bāze ir daļa no ASV pretraķešu vairoga Eiropā un tā būs pieejama NATO valstu aizsardzībai, atklājot, izsekojot un pārtverot ienaidnieka ballistiskās raķetes to lidojumu laikā.

“Pretraķešu aizsardzība ir būtisks elements NATO kolektīvās aizsardzības pamatuzdevumam. Tas ir svarīgs solis transatlantiskajai drošībai un NATO spējai aizsargāties pret pieaugošajiem ballistisko raķešu draudiem," sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš piebilda, ka ballistiskās raķetes šobrīd tiek plaši izmantotas konfliktos Ukrainā un Tuvajos Austrumos, tāpēc aizsardzības alianse nedrīkst ignorēt šos draudus, savukārt pretraķešu aizsardzība ir būtisks elements NATO kolektīvās aizsardzības pamatuzdevumam.

NATO ballistisko raķešu aizsardzība ļauj atklāt raķešu uzbrukumu un izmanto radara datus, lai vadītu uzbrūkošo ballistisko raķešu pārtveršanu un iznīcināšanu. Pretraķešu aizsardzības objekts Polijā ļauj aizsargāties pret īsa līdz vidēja darbības rādiusa ballistiskajām raķetēm.

NATO ballistisko raķešu aizsardzības uzdevums ir aizsargāt NATO Eiropas iedzīvotājus, teritoriju un bruņotos spēkus pret pieaugošajiem ballistisko raķešu radītajiem draudiem.

Galvenie NATO raķešu vairoga elementi ietver divas ASV pretraķešu aizsardzības bāzes Polijā un Rumānijā, ar pārtvērējraķetēm aprīkoti ASV flotes iznīcinātājkuģi, kas bāzējas Spānijā, un agrīnās brīdināšanas radars Kurečikā, Turcijā.

Dalies ar šo ziņu