Sprūds NATO aizsardzības ministru sanāksmē aicinās stiprināt alianses gaisa telpas drošību

NATO
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

No 17. līdz 18. oktobrim aizsardzības ministrs Andris Sprūds piedalīsies NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, Beļģijā, kur alianses dalībvalstis diskutēs par NATO atturēšanas un aizsardzības stiprināšanu.

Aizsardzības ministrs A. Sprūds sanāksmē īpaši aicinās stiprināt alianses gaisa telpas novērošanas, pretgaisa un pretraķešu aizsardzības spējas, kā arī aktualizēs nepieciešamību ieviest pretgaisa aizsardzības rotācijas modeli.

Uz kopīgu tikšanos sanāks NATO-Ukrainas Padome, kurā NATO dalībvalstu aizsardzības ministri tiksies ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu (Rustem Umerov), lai pārrunātu turpmākos soļus Ukrainas dalībai NATO, šī brīža situāciju frontē un nepieciešamo atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas iebrucējiem.

Tāpat alianses dalībvalstu aizsardzības ministri apspriedīs pret teroristisko organizāciju ISIL/Da'esh vērstās starptautiskās koalīcijas militārās operācijas “Inherent Resolve” nākotni, kā arī tiksies ar Indijas un Klusā okeāna reģiona partneriem, lai  meklētu kopīgus risinājumus un pārstāvētu NATO intereses globāli.

Savukārt, lai pārrunātu līdz šim paveikto attiecībā uz sabiedroto spēku klātbūtnes palielināšanu un NATO daudznacionālo brigāžu izveidi Baltijas valstīs, sanāksmes laikā A. Sprūds tiksies ar Lietuvas, Igaunijas un attiecīgo NATO ietvarvalstu – Kanādas, Apvienotās Karalistes un Vācijas aizsardzības ministriem.

Jau ziņots, ka 17. oktobrī militārajā bāzē “Ādaži” Kanādas vadītā NATO daudznacionālā kaujas grupa Latvijā, kas līdz šim bija Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandpakļautībā, turpmāk tiks nodota NATO daudznacionālās brigādes vadībā.

NATO daudznacionālā brigāde Latvijā apvienos karavīrus no Albānijas, Čehijas, Dānijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Latvijas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas. Plānots, ka NATO daudznacionālās brigādes Latvijā dalībvalsts būs arī Zviedrija.

Dalies ar šo ziņu