"Tas, ko teica mans dēls, bija labākais, ko varēju dzirdēt par Latvijas bruņotajiem spēkiem"; VAD trešā iesaukuma Vecāku diena

NBS
Evija Blumberga/Sargs.lv
Vad karavīru vecāku diena
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Šodien, 2. augustā, Ādažu militārajā bāzē noritēja valsts aizsardzības dienesta karavīru Vecāku diena, ko organizēja karavīru apmācībā iesaistītā Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde. Valsts aizsardzības dienesta karavīru vecākiem un tuviniekiem tā bija unikāla iespēja iepazīties ar Ādažu militārās bāzes infrastruktūru un dienesta ikdienu, aplūkot karavīru ekipējumu un klātienē satikties ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vadību.

“Šodien, valsts aizsardzības dienesta karavīri, jūsu tuvinieku klātbūtnē es vēlos izteikt jums pateicību par uzdrošināšanos, par pašaizliedzību uzsākt valsts aizsardzības dienestu. Šajā nelielajā laika sprīdī  instruktori, virsnieki ir apzinājuši jūsu zināšanu un personības potenciālu, jūsu degsmi un gribasspēku,” savā uzrunā klātesošajiem rīta izvades laikā pauda Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis.

Image
Karavīri ierindā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Pulkvedis kuplā skaitā sanākušajiem VAD karavīru tuviniekiem atklāja, ka līdz šim aizvadīto dienesta divu nedēļu galvenais mērķis bija iepazīstināt jaunos karavīrus ar militāro dienestu, kaut gan arī šis iepazīšanās periods bija pietiekami saspringts. VAD karavīri iepazina jaunu dienas režīmu, pielāgojās savai pilnībā jaunajai dienesta videi, guva izpratni par karavīra morāles normu ievērošanu, kā arī tika veltīts gana ilgs laiks jaunu zināšanu un prasmju apguvei.

“Jūs vairākkārtīgi esat attaisnojuši uz sevi liktās cerības – jūs jau šodien esat pelnījuši atzinību,” savā runā uzsvēra Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris, pēc kā sekoja atzinības aplausi VAD pirmā iesaukuma karavīriem.
Image
Vecāki ieradušies apraudzīt savas atvases
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Pulkvedis visas vienības vārdā izteica pateicību arī valsts aizsardzības dienesta karavīru tuviniekiem, ģimenēm un mīļajiem par to, ka viņiem ir tik stipri un mērķtiecīgi dēli un draugi, atgādinot, ka Latvijas armijas karavīra ģimene ir neatņemama katras militārās vienības sastāvdaļa.

Image
Pulkvedis O.Kudlis
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Pēc svinīgās izvades VAD karavīriem tika atvēlētas pāris stundas laika, lai organizētās plūsmās iepazīstinātu ciemos atbraukušos tuviniekus ar saviem dzīves apstākļiem Ādažu bāzes kazarmās, tikmēr Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri ārpusē pie kazarmām bija izvietojuši vērienīgu Latvijas armijas tehnikas un ekipējuma displeju.

Netrūka interesentu, kas vēlējās iekāpt bruņumašīnā “Patria”, pašgājējhaubicē M109 vai pasēdēt uz “Bombardier MAX 650” sešriteņa. Daudziem tuviniekiem un pašiem VAD karavīriem, kuriem ieroču apmācība vēl nav sākusies, šī bija arī iespēja paturēt rokās īstu kaujas ieroci – triecienšauteni G36, ložmetēju “Minimi”, granātmetēju “Carl Gustav” vai AT4, kā arī sajust uz savas muguras pilnu karavīra ekipējuma smagumu.

Image
Tehnikas displejs Ādažos
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Bruņumašīnas ar savu mazo brāli apskatīja arī Kamilla no Ķekavas, kuru devāmies uzrunāt. “Mana ģimene bija pret, ņemot vērā, ka esmu meitene un otrkārt, priekš kam, ja tevi neiesauc. Manī bija patriotisms un vēlme disciplinēt sevi, nonākt zonā, kurā nejūtos komfortabli, kur ir apstākļi, kur man nav izvēles, man ir tikai viena izeja un es darbojos komandā,” sacīja Kamilla. Viņa atzina, ka ģimene tagad lepojas ar viņas izvēli, un viņas mazais brālītis ir īpaši laimīgs, redzot visu militāro tehniku vecāku dienā.

Gustavs no Mārupes atzīst, ka nebija vēl īsti gatavs akadēmiskajai videi un tādēļ izlēma pievienoties VAD.  “Sapratu, ka negribu lekt iekšā akadēmiskajā vidē, ko parasti skolēni izvēlas pēc skolas beigšanas. Armija likās kā piedzīvojums, iespēja iegūt to dzīves pieredzi un satikties ar cilvēkiem no visas Latvijas un kopā labi pavadīt laiku,” stāsta Gustavs. Viņš atklāj, ka pirmās divas nedēļas bijušas daudz intensīvākas nekā gaidīts, ar maz brīvā laika, taču tas ir bijis vērtīgs laiks mācībām un pieredzes gūšanai.

Image
Ģimenes apskata tehniku
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
“Bija tāds emociju kokteilis kā jau mammai, uztraukums liels, ņemot vērā šo fonu, kas mums šodien ir. Bet lielākā emocija ir lepnums par savu dēlu, par dēla izvēli, kāds viņš ir izaudzis un šeit būt ir ļoti liels prieks un gūt to pārliecību, ka dēls ir drošās rokās un mums ir lieliska nākotne,” ar pārliecību intervijā saka Gustava mamma Agate.

Rihards no Valmieras dalījās savās pārdomās pēc divām nedēļām dienestā, atzīsto, ka jūtas mazliet noguris, taču ar laba padarīta darba sajūtu “Bija vairāki faktori, kas ietekmēja manu lēmumu – īsti nezināju, ko darīt nākotnē, klases biedri teica, ka dosies, kā arī bažas par to, kas notiek austrumos, un visi šie faktori sasummējās, un es izlēmu, kādēļ gan nepamēģināt, kā teikt būs jautrs piedzīvojums,” stāsta Rihards.

Image
Karavīrs apskauj savu draudzeni
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Taču Riharda vecāki bija negaidīti pārsteigti par Riharda lēmumu pievienoties dienestam. “Ziniet, tas bija pārsteigums. Mēs bijām iedomājušies, ja viņš labi mācās, ja viņam visādi labi veicās dzīvē, viņš varētu kaut ko citu pamēģināt. Viņa lēmums bija negaidīts, satraucošs, taču mēs esam to pieņēmuši,” portālam “Sargs.lv” atklāj Riharda tēvs Gints.

“Otrajā dienā, kad bija brīvs zvanam, viņš teica trīs lietas – šeit ir disciplīna, mūs ļoti garšīgi ēdina, un mēs jau savā istabiņā esam sadraudzējušies. Es kā tēvs ar dienesta pieredzi svešas naidīgas armijas sastāvā, tas bija labākais, ko es varēju dzirdēt par Latvijas bruņotajiem spēkiem,” stāsta Gints.

Viņš norāda, ka disciplīna nozīmē hierarhiju, komandu izpildi un saprātīgu rīcību. Ēdināšana kalpo kā indikators, ka viss ir kārtībā arī ar sadzīvi – gan ar drēbēm, gan apkuri. Tas, ka karavīri jau pēc pirmās dienas satuvinās un viņiem ir kopīgas intereses, norāda uz to, cik svarīga ir komandas vienotība. “Kara laukā viens nav karotājs,” ar smaidu atzīst Riharda tēvs.

Image
Karavīri ierindā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Militārajā bāzē “Ādaži” valsts aizsardzības dienestu pilda 2024.gada jūlija iesaukuma karavīri – kopumā 435 Latvijas pilsoņi. Karavīri dienestu uzsāka 2024.gada 19. jūlijā un šobrīd norit adaptācijas periods. Tā laikā viņi iepazītas ar Nacionālo bruņoto spēku reglamentiem, apgūst ierindas mācību. Pēc adaptācijas perioda sāksies aktīvs militārās pamatapmācības kurss.

Šobrīd iespējams pieteikties 2025. gada jūlija apmācībām. Jaunieši vecumā no 18 līdz 27 gadiem tiek aicināti līdz 2025. gada 10. janvārim brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienestam vietnē www.klustikaravirs.lv, lai 11 mēnešu ilgās apmācības uzsāktu 2025. gada jūlijā Ādažos. Brīvprātīgie valsts aizsardzības dienesta karavīri ik mēnesi saņems kompensāciju 600 eiro apmērā (neto), kā arī kompensāciju 1100 eiro apmērā (neto) pēc dienesta pabeigšanas. Kopsummā tie ir 7700 eiro, kā arī VAD karavīriem tiek nodrošināta dzīvošana kazarmās un pārtikas uzturdeva.

Dalies ar šo ziņu