Svinīgā ceremonijā Apvienotā štāba priekšnieka amatā stājas brigādes ģenerālis Georgs Kerlins

NBS
Sargs.lv
NBS Apvienotā štāba priekšnieka maiņas ceremonija Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: NBS Apvienotā štāba priekšnieka maiņas ceremonija

Svinīgā ceremonijā Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā tā priekšnieka amatā stājās brigādes ģenerālis Georgs Kerlins, kurš amatā nomainīja līdzšinējo priekšnieku ģenerālmajoru Andi Dilānu.

 

Jauna NBS Apvienotā štāba priekšnieka amata meklējumi bija nepieciešami, jo ģenerālmajors Andis Dilāns no šā gada 4. jūlija tika iecelts par Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieku nodrošinājuma jautājumos. Savukārt G. Kerlina pirmā oficiālā darba diena jaunajā amatā NBS Apvienotajā štābā bija 1. augustā.

“Mēs šo ceremoniju varam salīdzināt ar Olimpiskās lāpas nodošanu, kas tiek nodota no vienām pieredzējušām rokām uz otrām pieredzējušām rokām, lai turpinātu stiprināt mūsu aizsardzību. Mēs dzīvojam izaicinošos laikos, tāpēc mums ir jārūpējas par savu drošību gan ikdienā, gan ilgtermiņā,” uzrunā sacīja aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Atzinīgus vārdus aizejušajam Apvienotā štāba priekšniekam veltīja NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kurš atzina, ka ģenerālmajora A. Dilāna pavadītie astoņi mēneši atbildīgajā amatā ir salīdzinoši mazs laiks, taču sasniegtie rezultāti bijuši ļoti labi. NBS komandieris arī pauda pārliecību par brigādes ģenerāļa G. Kerlina pieredzi un spējām, kas ļaus turpināt darbu pie iesāktajiem projektiem.

“Šī ir otrā reize, kad man no šī amata ir jāšķiras. Pirmajā reizē Apvienotā štāba priekšnieka amatu pildīju vairāk kā piecus gadus, tāpēc šis termiņš man šķita nedaudz par mazu, lai izpildītu visus iecerētos darbus. Pēdējos astoņus mēnešus es atkārtoti guvu pārliecību, ka šeit ir intelekts, bruņoto spēku kompetence, varēšana, gribēšana un šeit ir spējas, lai sagatavotu nepieciešamos plānus aizstāvēt valsti. Brigādes ģenerāli G. Kerlinu es pazīstu nu jau vairāk kā 30 gadus, un mūsu dienests ir caurvijies dažādos amatos, tāpēc es esmu ļoti pārliecināts, ka šī bija pareiza izvēle. Tas ir labākais ko Apvienotais štābs varēja saņemt, lai atrastos stingrās un drošās rokās,” uzrunā sacīja ģenerālmajors A. Dilāns.
Image
NBS Apvienotā štāba priekšnieka maiņas ceremonija
NBS Apvienotā štāba priekšnieka maiņas ceremonija Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aizejošais Apvienotā štāba priekšnieks pateicās savai komandai par ieguldīto darbu un novēlēja turpināt iesāktos projektus ar tikpat lielu degsmi un atbildību arī jaunā priekšnieka pakļautībā.

“Aizsardzības ministrijas un NBS vadība man ir uzticējusi ļoti svarīgu darbu. Mēs visi saprotam laikmetu, kurā esam – tas jebkuru darbu, kurš ir svarīgs, padara par vēl svarīgāku. Es pēc labākās sirdsapziņas turpināšu šo iesākto darbu, lai mēs kopīgi virzītos uz priekšu,” sacīja brigādes ģenerālis G. Kerlins.

Brigādes ģenerālis G. Kerlins dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos uzsāka 1992. gadā. Brigādes ģenerālis ir pieredzējis komandējoša sastāva virsnieks. Dienesta laikā ir pildījis  komandējoša sastāva virsnieka amatus Sauszemes spēkos, ieņēmis Mācību vadības pavēlniecības priekšnieka/Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektora amatu, vecākā pasniedzēja amatu Baltijas Aizsardzības koledžā (BALTDEFCOL),  Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieka amatu un Nacionālā militārā pārstāvja amatu Militārajā pārstāvniecībā NATO Sabiedroto Operāciju pavēlniecībā Monsā, Beļģijā.

Brigādes ģenerālis G. Kerlins militāro izglītību ieguvis kā Latvijā, tā ārvalstīs. Starptautisko dienesta pieredzi ieguvis vairākās starptautiskajās operācijās – Kosovā/Maķedonijā 1999. gadā, 2000. gadā Bosnijā, 2002. gadā Bosnijā/Kosovā, 2007. gadā Irākā, pildot Latvijas kontingenta Manevru grupas komandiera pienākumus un 2004. gadā Kaujas grupas komandiera vietnieka pienākumus.

2007. gadā brigādes ģenerālis G.Kerlins apbalvots ar Viestura ordeni.

Ģenerālmajors A. Dilāns Nacionālajos bruņotajos spēkos dien kopš 1992. gada un iepriekš pildījis Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka pienākumus, kā arī 1. ranga aizsardzības, militārā, gaisa spēku un jūras spēku atašeja ASV un aizsardzības padomnieka ANO pienākumus. Tāpat dienesta gaitā ģenerālmajors A. Dilāns ieņēmis Baltijas aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) komandanta amatu, strādājis kā Latvijas Militārais pārstāvis NATO un Eiropas Savienībā, bijis Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks, kā arī ieņēmis citus nozīmīgus militāros amatus.

Militārās karjeras laikā ģenerālmajors A. Dilāns ir dienējis NATO vadītājā starptautiskajā operācijā Bosnijā un Hercegovinā, pildot Zviedrijas-Latvijas apvienotās rotas komandiera vietnieka pienākumus un ar operāciju plānošanu saistītus uzdevumus.

Militāro izglītību ģenerālmajors A. Dilāns ieguvis un papildinājis gan Latvijā, gan ārvalstīs. Ģenerālmajoram A. Dilānam ir maģistra grāds nacionālajā drošības stratēģijā, kas iegūts ASV Nacionālās aizsardzības universitātes Nacionālajā kara koledžā (National Defence University National War College).

Tāpat 2010. gadā ģenerālmajors A. Dilāns apbalvots ar Viestura ordeni.

Nacionālo bruņoto spēku Apvienotais štābs ir Nacionālo bruņoto spēku komandiera institūcija, kas nodrošina komandierim iespēju realizēt nepārtrauktu vadību, lēmumu pieņemšanai nepieciešamo informāciju, dokumentus un priekšlikumus, viņa pavēļu un rīkojumu izpildes kontroli, kā arī sadarbības organizāciju kaujas operāciju apstākļos.

Dalies ar šo ziņu