Zemessardzes 3. Latgales brigāde saņem pirmo Latvijā ražoto “Patria” bruņutransportieri

NBS
Evija Blumberga/Sargs.lv
Zemessargi pie Patria
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Militārajā bāzē “Ādaži” pirmdien norisinājās svinīga ceremonija, kurā Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem tika nodots pirmais Latvijā ražotais “Patria” 6x6 bruņutransportieris. Ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Andris Sprūds, SIA “Defence Partnership Latvia” valdes priekšsēdētājs Uģis Romanovs un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, paužot pārliecību par jaunu vēstures lapu Latvijas militārās industrijas attīstībā, jo kopš valsts neatkarības atjaunošanas tik plaša mēroga militāro transportlīdzekļu ražošana Latvijā nav īstenota.

Latvijā ik gadu plānots saražot aptuveni trīsdesmit “Patria 6x6” bruņutransportierus, lai līdz 2029. gadam Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem nodrošinātu 200 bruņumašīnas. Šis projekts ir nozīmīgs gan nacionālās industrijas attīstībai, gan aizsardzības spēju stiprināšanai, uzrunājot klātesošos, atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds. Viņš arī norādīja, ka šī diena iezīmē jaunas nodaļas atvēršanu Latvijas aizsardzības nozarē.

Image
Aizsardzības ministra uzruna
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

“Šis projekts ir apliecinājums tam, ka mēs spējam sasniegt lieliskus rezultātus gan aizsardzības nozarē, gan mūsu uzņēmēju darbībā. Tas parāda kopīgu stratēģisku vīziju un apliecina, ka Latvija var ražot produktus, kas stiprina mūsu spējas ikdienā. Mēs esam spējuši realizēt šo projektu efektīvi, ātri un operatīvi, sadarbojoties un pārvarot izaicinājumus. Tas ir mūsu kopdarba un stratēģiskā redzējuma rezultāts, ” sacīja ministrs.

SIA “Defence Partnership Latvia” valdes priekšsēdētājs Uģis Romanovs atgādināja par ceļu līdz šai dienai, norādot, ka nepilni četri gadi ir pagājuši kopš Latvijas iesaistīšanās šajā programmā. Viņš uzsvēra, ka pirmā Latvijā ražotā bruņutransportiera nodošana Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir apliecinājums Latvijas industrijas spējām.

Image
Uģis Romanovs
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

“Projekta ietvaros “Patria” ir saņēmusi ap 700 pasūtījumus no dalībniekiem, un mēs esam piegādājuši ap 200 bruņumašīnām. Šajā projektā piedalās Latvija, Somija, Zviedrija un arī Vācija. Latvijā ražotās detaļas tiek izmantotas arī sadarbības valstu ražotajās bruņumašīnās,” sacīja U. Romānovs.

Latvijā ražotās bruņumašīnas detaļas nāk no dažādām vietām – korpuss un tā detaļas ražotas Ķekavā un Rīgā, lūku vāki, durvis un citas detaļas – Saldū, bet šasijas rāmis – Jelgavā.

Ceremonijas noslēgumā svinīgi tika pasniegta “Patria” bruņutransportiera atslēgas Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandierim pulkvedim Gunāram Vizulim, kurš pauda gandarījumu par jauno tehniku.

Image
Ministrs pasniedz atslēgu
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

“Mēs esam vieglo kājnieku vienības, kas pārvietojas ar neapbruņotiem transportlīdzekļiem. Šis ir pirmais bruņotais transports, kas nodrošina mūsu spējas. “Patria” ļauj ar vienu transporta līdzekli pārvietot vienu nodaļu, kā arī nodrošina gan personāla pārvietošanu, gan visa nepieciešamā ekipējuma un atbalsta ieroču pārvietošanu,” sacīja pulkvedis G. Vizulis.

Sarunā ar “Sargs.lv” Zemessardzes 55. kājnieku bataljona rotas virsseržants virsseržants Rourijs Poišs dalījās savās domās par jauno tehniku. Viņš būs atbildīgs par rotu, kas izmantos šīs jaunās bruņumašīnas. Pirmās “Patria” bruņumašīnas vienībā saņemtas tikai jūnijā, taču jau veiktas apmācības, kurās tās izmantotas.

Image
Virsseržants Rourijs Poišs.
Virsseržants Rourijs Poišs. Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Virsseržants R. Poišs uzsvēra, ka šīs mašīnas uzlabos mobilitāti un nodrošinās aizsardzību pret lādiņiem un strēlnieku ieročiem. Viņš piebilda, ka zemessargi ir apmierināti ar jauno tehniku un jūtas drošāk.

“Pirmo reizi mums ienāk tāda bruņu tehnika, kur mēs varam justies nosacītā drošībā. Protams, zemessargiem vēl jāmācās, kā efektīvi un ātri mašīnās iekāpt, kā arī desantēties no tās. Nav tā, kā autobusā, tomēr nedaudz šaurāk, pareizi jāsaliek ekipējums un ieroči, lai tie ir nostiprināti, lai pēc tam efektīvi tos varētu paņemt un desantēties no bruņumašīnas," skaidroja zemessargs.

Jau ziņots, ka “Patria” 6x6 bruņumašīnu ražošana ir daļa no starpvalstu sadarbības programmas, kurai pievienojušās Somija, Zviedrija un Vācija, kā arī par dalību tajā var lemt jebkura cita sabiedrotā valsts. Sadarbības programmas mērķis ir īstenot militārās tehnikas izpēti un ražošanu īpaši dalībvalstu bruņoto spēku vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu