Kuldīgā aizvadītajā “Zemessardzes patruļa” vingrinājumā uzvaras laurus plūc Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Studentu bataljona komanda

NBS
Sargs.lv
Vingrinājums “Zemessardzes patruļa 2024”
Foto: Vingrinājums “Zemessardzes patruļa 2024” Foto: Inga Brizga/ZS4.KBde 45.KNB

No 22. līdz 25. augustam Kuldīgas novada Rendas un Rumbas pagastos norisinājās 32. starptautiskais militārais vingrinājums “Zemessardzes patruļa 2024”. Pirmais šāda veida pasākums notika 1993. gadā ar mērķi noteikt zemessargu un karavīru militāro un fizisko sagatavotību, kā arī veicinātu starptautisko sadarbību militārajā jomā.

“Zemessardzes patruļa” ir viena no senākajām Zemessardzes tradīcijām. Sacensības aizsāka Zemessardzes Speciālo uzdevumu vienība (SUV), tās paredzot šauram zemessargu lokam – tikai izlūkiem, taču tagad tajā piedalās ne tikai katra Zemessardzes bataljona zemessargi, bet arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) regulāro spēku vienību un sabiedroto valstu bruņoto spēku karavīri.

Šogad uzvaras laurus plūca Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Studentu bataljona komanda, kurai sekoja Zemessardzes 3. Latgales brigādes 55. kājnieku bataljona komanda un Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Studentu bataljona jauktā komanda.

Image
Vingrinājums “Zemessardzes patruļa 2024”
Vingrinājums “Zemessardzes patruļa 2024” Foto: Inga Brizga/ZS4.KBde 45.KNB

Sacensību “Zemessardzes patruļa” ietvaros 2005. gadā tika iedibināts apbalvojums “Dzelzs karavīrs”, kuru šogad piešķīra kaprālim Rihardam Rušeniekam no Studentu bataljona. Viņam šī bija desmitā “Zemessardzes patruļa”, kurā viņš piedalījies.

“Zemessardzes patruļa manā skatījumā ir tāds kā mūsu vingrinājumu gada sporta plāna pats augstākais pasākums. Pirms mēs dodamies un mēģinām stāties pretī jebkuram apdraudējumam, pats būtiskākais ir pārbaudīt sevi, izaicināt sevi,” apbalvošanas ceremonijā sacīja Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Arī patruļā iekļautie uzdevumi gadu gaitā kļuvuši krietni sarežģītāki, iekļaujot kā spēka, tā arī praktiskos un teorētiskos pārbaudījumus. To, kādi pārbaudījumi patruļas dalībniekiem sarūpēti, viņi uzzina tikai vingrinājuma norises laikā.

Image
Vingrinājums “Zemessardzes patruļa 2024”
Vingrinājums “Zemessardzes patruļa 2024” Foto: Inga Brizga/ZS4.KBde 45.KNB

Šogad vingrinājumā “Zemessardzes patruļa” piedalījās 31 komanda no Zemessardzes bataljonu, regulāro spēku veidu un sabiedroto bruņoto spēku komandas no Dānijas, Kanādas, Slovēnijas, Lietuvas un Polijas, kopā pulcējot vairāk nekā 120 dalībnieku.

“Katra “Zemessardzes patruļa” saliedē ne tikai tās dalībniekus un organizatorus, bet noteikti arī plašu iesaistīto novadu un pagastu loku, kurā tiek organizēts šis vingrinājums. Šogad Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes atbildības teritorijā kontrolpunkti tika izvietoti gan Kuldīgas pilsētā, gan skaistajā Alekšupītē un Ventas rumbā, gan Kuldīgas novada Rendas un Rumbas pagastos,” atzīmēja Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvežleitnants Edmunds Svenčs.

Vingrinājuma “Zemessardzes patruļa 2024” dalībnieki veica uzdevumus ar dažādām grūtības pakāpēm, kopumā pārvarot vairāk nekā 55km garu ceļu pildot kaujas šaušanas, orientēšanās, sakaru procedūru, šķēršļota apvidus pārvarēšanas, loģikas un fiziskās sagatavotības pārbaudes uzdevumus vairāk nekā 30 kontroles punktos.

Komandu starta secība šajā pārbaudījumā tiek izlozēta. Tikmēr “Zemessardzes patruļas” uzvarētāju nenosaka tikai distancē pavadītais laiks, bet gan arī tiek vērtēts dalībnieku sniegums kontrolpunktu uzdevumos.

Dalies ar šo ziņu