"Sargs.lv" reportāža: VAD jūlija iesaukuma karavīri svinīgā ceremonijā dod zvērestu pie Brīvības pieminekļa

NBS
Aivars Madris/Sargs.lv
VAD karavīru zvērests pie Brīvības pieminekļa
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šodien, 6. septembrī, laukumā pie Brīvības pieminekļa 435 šī gada jūlija iesaukuma valsts aizsardzības dienesta un 32 profesionālā dienesta karavīri svinīgā ceremonijā deva karavīra zvērestu, klātesot gan Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vadībai, gan Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam. "Tas ir tikai ceļa sākums, bet vēl būs daudz interesantas dienas un daudz grūtas dienas. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka šī diena ir neaizmirstama jūsu biogrāfijās, jo zvērestu dod tikai vienu reizi, bet tas jātur visu mūžu," uzrunā karavīriem pauda Valsts prezidents.

Piektdienas rītā pašā Rīgas centrā kvartālā ap Brīvības pieminekli valdīja neraksturīgi liela rosība – gar Bastejkalnu garā rindā bija nostādīti pasažieru autobusi, visapkārt bija redzami NBS karavīri, bet pa Zigfrīda Annas Meierovica bulvāri lielā pulkā soļoja jaunie karavīri, kuri jau pēc brīža tika nostādīti vairākās “kārbās” Brīvības pieminekļa pakājē, lai sanākušo tuvinieku un militārās vadības klātbūtnē dotu zvērestu Latvijas valstij.

Image
VAD karavīru zvērests pie Brīvības pieminekļa
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Ar savu uzrunu pasākumu iesāka Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš jaunajiem karavīriem novēlēja spēku un izturību ikdienā un pateicās, ka viņi saistījuši likteni ar bruņotajiem spēkiem. Tāpat prezidents izteica pateicību arī instruktoriem un komandieriem, kas darījuši visu nepieciešamo, lai veiktu apmācības kursu.

“Lai kas jūs būtu – valsts aizsardzības dienesta karavīri, kas jau apguvuši pamatapmācību un dienēs 11 mēnešus, vai profesionālā dienesta karavīri, kas saistīs nākotni ar bruņotajiem spēkiem – jūs mūsu valsts priekšā visi esat vienādi. Jūs esat tie, kas mācīsies sargāt valsti, kas sargās mūsu Latviju, kas solīsies to darīt godam,” sanākušajiem karavīriem pateicību izteica Valsts prezidents. “Es kā bruņoto spēku augstākais vadonis apliecinu ticību tam, ka jūs būsiet mūsu valsts labākie sargi.”

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis apsveica jaunos karavīrus ar sekmīgi pabeigtu pirmo apmācības posmu, atzīmējot, ka viņos ir gribasspēks un neizmērojams potenciāls, un pateicās karavīru tuviniekiem un ģimenēm par sniegto atbalstu. Pēc zvēresta došanas komandieris jaunajiem karavīriem novēlēja pārliecību lēmumos un darbos turpmākajā mācību procesā un augstu turēt Latvijas karavīra ideālus.

Image
VAD karavīru zvērests pie Brīvības pieminekļa
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Kā novēroja "Sargs.lv", kopš zvēresta došanas sākuma komandas pagāja teju desmit minūtes, kamēr visi aptuveni 450 klātesošie karavīri bija nosaukuši savu vārdu un kopā noskaitījuši uzticības zvērestu Latvijas valstij un tās militārajam dienestam. Pēc ceremonijas noslēguma sapulcētajiem karavīriem bija iespēja uz brīdi satikties ar tuviniekiem, fotografēties kopā un izrunāt dienesta pirmajā posmā piedzīvoto. Kāds no jaunajiem karavīriem pat pamanījās izmantot šo neilgo brīvo laika brīdi, lai bildinātu savu iecerēto.

“Ir noslēdzies valsts aizsardzības dienesta karavīru pamatapmācības pirmais līmenis, viņi apguvuši pirmās iemaņas darbā ar ieroci, sakaru procedūras, aizsardzību pret masu iznīcināšanas līdzekļiem. Viņu motivācija ir ļoti augsta, karavīri ir gatavi mācīties, un tas atvieglo arī mūsu darbu. Arī tiem VAD karavīriem, kas tika iesaukti atlases veidā, ir tāda pati mācību programma un prasības, atšķirība no brīvprātīgajiem ir minimāla, un mēs varam viņus motivēt ar dažādām metodēm, ja tas ir nepieciešams,” sarunā ar “Sargs.lv” pauda kapteine Kristīne Švikstiņa, 1. mehanizētā kājnieku bataljona VAD kursa priekšniece.

To, ka VAD karavīra pamatapmācības noslēgums ir liels notikums, atzina arī VAD karavīrs Emīls Matīss Bangevics no Siguldas, taču piebilda, ka pagājis tikai pusotrs mēnesis un priekšā vēl ir daudz darāmā. Kā lielākās grūtības dienesta sākuma posmā jaunais karavīrs atzīmēja tieši nošķirtību no tuviniekiem, taču par apmācību procesu un instruktoru attieksmi ir pozitīvi pārsteigts. Jaunietis, kurš dienestam pieteicies brīvprātīgi, pateicas ģimenei par izrādīto atbalstu un izpratni, un norāda, ka pašreiz neplāno saistīt turpmāko dzīvi ar militāro jomu, taču ir priecīgs, ka šī iespēja pieejama uzreiz pēc vidusskolas beigām – tas ļauj sakārtot domas un izlemt, ko darīt tālāk.

Image
VAD karavīru zvērests pie Brīvības pieminekļa
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau informēja, ka 19. jūlijā, militārajā bāzē “Ādaži” tika sagaidīti valsts aizsardzības dienesta 2024. gada jūlija iesaukuma karavīri – kopumā  450  Latvijas pilsoņi, no tiem 383 pieteicās brīvprātīgi, to skaitā 9 jaunietes, kā arī 67 jaunieši, kuri dienestam atlasīti pēc nejaušības principa.

Pirmais valsts aizsardzības dienesta iesaukums Ādažos dienestu uzsāka 2023. gada 1. jūlijā un noslēdza to 2024. gada 31. maijā.

Jaunieši vecumā no 18 līdz 27 gadiem tiek aicināti līdz 2025. gada 10. janvārim brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienestam vietnē www.klustikaravirs.lv, lai 11 mēnešu ilgās apmācības uzsāktu 2025. gada jūlijā Ādažos. Brīvprātīgie valsts aizsardzības dienesta karavīri ik mēnesi saņems kompensāciju 600 eiro apmērā (neto), kā arī kompensāciju 1100 eiro apmērā (neto) pēc dienesta pabeigšanas. Kopsummā tie ir 7700 eiro, kā arī VAD karavīriem tiek nodrošināta dzīvošana kazarmās un pārtikas uzturdeva.

Dalies ar šo ziņu