Prezidents: Latvija nedrīkst atļauties samazināt aizsardzības finansējumu zem 2% atzīmes no IKP

Nozares politika
Sargs.lv
Levits
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Latvija nekādā gadījumā nedrīkst samazināt savu aizsardzības finansējumu zem 2% atzīmes no Iekšzemes kopprodukta (IKP). Tādējādi ne tikai tiktu kavēta Nacionālo bruņoto spēku attīstība, bet arī sabiedrotajiem varētu rasties jautājumi par Latvijas aizsardzības lietderību. Šādu viedokli intervijā portālam “Sargs.lv” pauda Latvijas Valsts prezidents un Nacionālo bruņoto spēku augstākais vadonis Egils Levits.

Vērtējot valsts aizsardzības likumdošanas atbilstību mūsdienu ģeopolitiskajai situācijai un draudu līmenim, Valsts prezidents norādīja, ka visi nepieciešamie grozījumi, kas domāti valsts drošības stiprināšanai, tikuši pieņemti īsi pēc 2014. gada, kad Krievija vērsa savu agresiju pret Ukrainu. E. Levita vērtējumā pašreizējā likumdošanas bāze šiem draudiem ir labi pielāgota, lai gan iespējami uzlabojumi zemāka līmeņa normatīvajos aktos.

Kā īpašu panākumu E. Levits atzīmēja Latvijas valsts spēju īsā laikā uzaudzēt aizsardzības finansējumu līdz NATO rekomendētajai 2% minimālajai atzīmei no IKP. 

Image
spēju attīstība
Foto: Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Visas NATO valstis, arī Latvija, pirms šīs ģeopolitiskās situācijas maiņas diemžēl nepievērsa pietiekošu uzmanību aizsardzības jomai. Tāpēc arī pēdējos NATO samitos tika pieņemts lēmums, kas visām valstīm liek panākt, ka tās asignē 2% no IKP aizsardzībai. Mēs to ļoti īsā laikā un ļoti veiksmīgi panācām. Es teiktu, ka tas ir liels mūsu panākums,” atzina Valsts prezidents.

Viņš gan piebilda -  šo alianses rekomendāciju aizvien neievēro visas NATO dalībvalstis.

Image
Black Hawk
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Arī mēs aktīvi NATO ietvaros uzsveram, ka šāds izdevumu līmenis aizsardzībai ir jāatvēl visām NATO dalībvalstīm. Partneri šī finansējuma rāmju sasniegšanai ir nolikuši dažādus termiņus. Taču, runājot par Latviju, es varu teikt, ka šobrīd valsts aizsardzības jomai pievērš krietni lielāku prioritāti nekā pirms sešiem gadiem. Tādējādi varu droši teikt, ka esam kļuvuši arī stiprāki,” teica E. Levits.

Valsts prezidents gan atzina, ka esošais finansējums 2% apmērā no IKP vēl nenozīmē, ka ar to ir pietiekami ātrai kaujas spēju uzlabošanai.

Image
haubice
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
“2% aizsardzībai nozīmē, ka mēs esam izpildījuši savus solījumus un uzdevumus pret sabiedrotajiem. Tādējādi šāda izdevumu atvēlēšana aizsardzībai mums ļauj leģitīmi prasīt no citām valstīm, lai tās vajadzības gadījumā piedalītos mūsu valsts aizsardzībā. Tas ir svarīgs politisks virziens. Tagad mums ir arī daudz labāk apbruņoti un organizēti bruņotie spēki, kas pēdējos gados kļuvuši arī skaitliski lielāki. Tādējādi varu teikt, ka panākts liels progress,” vērtēja E. Levits.

Lūgts komentēt atsevišķu politiķu aicinājumus pārdalīt aizsardzībai paredzētos līdzekļus par labu citām jomām, kurās vērojams akūts līdzekļu trūkums, Valsts prezidents norādīja, ka šādi aicinājumi un izteikumi ir viennozīmīgi vērtējami negatīvi.

Image
CVRT
Foto: Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Mēs runājam par valsti kā vērtību. Mums ir jābūt gataviem to aizstāvēt. Tam vajag aizsardzības sistēmu, kas prasa arī zināmus ieguldījumus,” piebilda prezidents.

Viņš atgādināja, ka 2% finansējums aizsardzībai ir sava veida maģiska robeža, kas Latvijai ļauj leģitīmi teikt arī sabiedrotajiem, ka esam paveikuši savu mājas darbu.

“Mēs piedalāmies visā NATO aizsardzības sistēmā un esam gatavi solidāri aizstāvēt arī citas valstis, vienlaikus esot tiesīgi prasīt un saņemt citu valstu palīdzību, ja mums tā kādreiz būtu vajadzīga. Ar šo jautājumu nedrīkst spēlēties. Tas mums ir ārkārtīgi svarīgi, lai mēs savā valstī varētu justies droši. Tāpēc es domāju, ka šādi izteikumi nav īsti pārdomāti. Tie ir jānoraida. Katrs, kurš domā valstiski, teiks, ka nav pieļaujama mūsu aizsardzības nozarē sasniegtā izjaukšana. Tādējādi mūsu valsts kļūs nedrošāka. Mēs to nevēlamies,” teica E. Levits.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka par spīti Covid-19 pandēmijas radītajam ekonomisko pieaugumu tempu samazinājumam Saeima, apstiprinot nākamā gada valsts budžetu, aizsardzības nozarei ne vien saglabājusi finansējumu 2% apmērā, bet pat to palielinājusi, ļaujot turpināt uzsāktos Nacionālo bruņoto spēku spēju attīstības projektus.

Dalies ar šo ziņu