Aizsardzības ministrs A. Sprūds: Valdība ir gatava stiprināt arī finansējumu NBS attīstības plānam

Nozares politika
Sargs.lv
Sprūds un Siliņa
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien pēc Ministru kabineta sēdes aizsardzības ministrs Andris Sprūds preses konferencē informēja medijus par Nacionālo Bruņoto Spēku (NBS) 12 gadu attīstības plānu, kas tika apstiprināts sēdes slēgtajā daļā. Ministrs uzsvēra valdības apņēmību stiprināt valsts drošību un aizsardzību, kas, kā atzīst valdība, ir viena no galvenajām prioritātēm.

Otrdien, 23. jūlijā, Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas izstrādāto Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānu 2025.-2036. gadam, kas nosaka ilgtermiņa un vidējā termiņa attīstības vīziju atbilstoši aktuālajam apdraudējuma līmenim un potenciālajām izmaiņām.

"Šis apliecina, ka mūsu valdība prioritizē drošību un aizsardzību. Gan NBS attīstības plāna apstiprināšana, gan citi šodien pieņemtie lēmumi norāda, ka aizsardzība ir viena no mūsu lielajām prioritātēm," medijiem sacīja ministrs.

Ministrs preses konferencē uzsvēra, ka valdība ir gatava palielināt aizsardzības izdevumus. "Mēs jau šogad ieguldām vairāk nekā 3% no iekšzemes kopprodukta aizsardzībā un plānojam to turpināt arī ilgtermiņā. Tas ir mūsu kopīgais apliecinājums tam, ka aizsardzība ir viena no mūsu lielajām prioritātēm, ko turpināsim stiprināt," uzsvēra A. Sprūds.

Runājot par NBS attīstības plānu, ministrs pateicās valdībai un citiem iesaistītajiem par sadarbību. "Mēs esam identificējuši 26 spējas, kuras nepieciešams attīstīt, un prioritizējuši septiņas no tām," atklāja A. Sprūds, norādot, ka tiks veiktas investīcijas bruņoto spēku nodrošinājuma stiprināšanā, pretkuģu raķešu sistēmu iegādē, pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādē, kājnieku kaujas mašīnu iegādē, kā arī bezpilota lidaparātu sistēmu attīstīšanā, robežas stiprināšanā un infrastruktūras attīstībā.

Ministrs arī norādīja uz ciešo sadarbību ar vietējo industriju un partneriem, lai stiprinātu piegāžu drošību un veicinātu tehnoloģiskās inovācijas. “Mēs esam šo sadarbību veiksmīgi uzsākuši, bet šajā plānā, mūsu pašu spēju attīstībā, gan lielos spēju projektos, gan tehnoloģiju inovāciju un pētniecības attīstībā mēs saredzam industriju kā svarīgu partneru, kā svarīgu sabiedrotu, lai mēs stiprinātu arī piegāžu drošību, un, protams, mūsu kopējo aizsardzību,” viņš atzina.

Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāns ir klasificēts stratēģisks dokuments, kas nosaka attīstības mērķus, prioritātes, uzdevumus, izpildes termiņus, attīstāmās spējas un rīcību ilgtermiņā, kā arī plānošanas un budžeta izstrādes savstarpējo sasaisti un apdraudējuma līmeņa aprakstu. Plāns ir balstīts uz Valsts aizsardzības koncepciju, Valsts aizsardzības operatīvo plānu un Nacionālo bruņoto spēku komandiera priekšlikumiem.

Ņemot vērā, ka Nacionālo bruņoto spēku ilgtermiņa attīstības plāns ir klasificēts, līdz ar tā apstiprināšanu Ministru kabinetā Aizsardzības ministrija publicē Nacionālo bruņoto spēku “Balto grāmatu” jeb armijas attīstības plāna publisko kopsavilkumu, kurā iekļautas aizsardzības politikas un plānošanas aktualitātes vidējā termiņā un ilgtermiņā.

Dalies ar šo ziņu