2025. gada budžets: aizsardzībai plānots piešķirt vairāk nekā 10% budžeta izdevumu

Nozares politika
Sargs.lv/Finanšu ministrija
Militāro mācību Namjes spēka demonstrējumi
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pirmdien, 14. oktobrī, Ministru kabinets (MK) apstiprināja likumprojektu par 2025. gada valsts budžetu, kurā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 15,1 miljarda, savukārt izdevumi – 17,1 miljarda eiro apmērā. Valsts drošība nākamajā gadā ieņem galveno lomu Latvijas valdības budžeta plānos. Apstiprinot 2025. gada budžeta likumprojektu, Ministru kabinets ir iezīmējis jaunu virzienu, kurā drošība – gan iekšējā, gan ārējā – izvirzās par absolūtu prioritāti. Aizsardzībai vien plānots atvēlēt vairāk nekā 10% no kopējiem budžeta izdevumiem.

Aizsardzībai nākamgad paredzēti 10,3% budžeta izdevumu, nodrošinot pakāpenisku Aizsardzības ministrijas budžeta izdevumu apjoma palielinājumu līdz 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2026. gadā (3,5% no IKP 2025. gadā, 3,7% no IKP 2026. gadā un  2027. gadā). Uz funkciju “Aizsardzība” daļēji tiek attiecināti arī ar valsts iekšējo drošību saistīti pasākumi, piemēram, ārējās robežas tehniskās infrastruktūras izveide un kiberdrošības stiprināšana.

Savukārt, sabiedriskajai kārtībai un drošībai paredzēti 6,6% no kopējiem 2025. gada budžeta izdevumiem, tai skaitā lielākais finansējums paredzēts Iekšlietu ministrijai  (Valsts policijas darbībai, ugunsdrošībai, glābšanai un civilajai aizsardzībai, valsts robežsardzes darbībai un citiem) un Tieslietu ministrijai (tiesu sistēmai, kriminālsodu izpildei – ieslodzījuma vietām un to būvniecībai, probācijas īstenošanai un citiem pasākumiem).

Papildu finansējums valsts prioritātēm – iekšējā un ārēja drošība

Budžeta projektā paredzēts papildu finansējums ar valsts drošību saistītiem prioritāriem pasākumiem, Satversmes tiesas sprieduma un likumu izpildes nodrošināšanai, neatkarīgajām iestādēm un ar nodokļu politikas izmaiņām saistītiem pasākumiem. Kopumā plānots finansēt prioritātes 2025. gadam  392,4 miljonu eiro apmērā, 2026. gadam  389,9 miljonu eiro apmērā, 2027. gadam 398,7 miljonu apmērā un 2028. gadam  334,8 miljonu eiro apmērā. Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025. gadā paredzēts novirzīt būtiskāko daļu no papildus paredzētā finansējuma prioritārajiem pasākumiem, kas kopumā veido 284,3 miljonus eiro.

Lielākā daļa jeb 167,4 miljoni eiro paredzēti Iekšlietu ministrijas pasākumiem, piemēram, iekšlietu dienestu un Ieslodzījumu vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes atalgojuma palielināšanai par 10%, kā arī atbalstam Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā. Tāpat paredzēts pagarināt pastiprināta robežapsardzes sistēmas darbības režīmu un nodrošināt valsts materiālo rezervju iegādi, atjaunināšanu un uzturēšanu.

Image
Inforgrafika par aizsardzības nozares prioritātēm

2025. gadā 90,3 miljonus eiro plānots piešķirt Aizsardzības ministrijas pasākumiem. No tiem 50 miljoni eiro atbilstoši noslēgtajam līgumam par militāro atbalstu paredzēti atbalstam Ukrainai. Savukārt 23 miljoni eiro paredzēti munīcijas krājumu papildināšanai un individuālā ekipējuma nodrošināšanai, 15 miljoni eiro radaru iegādei vēja parku attīstībai un 2,3 miljoni eiro militārā poligona “Sēlija” piekļuves ceļa uzlabošanai un vienības tilta Daugavpilī pārbūvei mobilitātes uzlabošanai, kurus paredzēts finansēt ES fondu projektu ietvaros.

Valsts drošības dienesta darbības prioritāro jomu stiprināšanai paredzēti papildu 5 miljoni eiro un tāpat 5 miljoni eiro – Satversmes aizsardzības biroja darbības nodrošināšanai. Teju visos resoros nepieciešamajai kiberdrošības stiprināšanai plānots novirzīt ES fondu 2021.-2027. gada plānošanas perioda programmas finansējumu.

Otrdien, 15. oktobrī, finanšu ministrs Arvils Ašeradens oficiāli parakstīja valdības apstiprināto 2025. gada budžeta projektu un nogādāja to uz Saeimu izskatīšanai. Lai gan valdība drošību ir noteikusi par galveno prioritāti un izstrādājusi atbilstošu budžetu, tagad tas vēl jāapstiprina Saeimas deputātiem.

Dalies ar šo ziņu