Lai uzlabotu drošību reģionā, Somijā nekustamo īpašumu iegādei būs nepieciešama īpaša atļauja

Pasaulē
Sargs.lv/LETA
Somijas karogs
Foto: Foto: AFP/Scanpix

No šī gada personām, kuras nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstu pilsoņi, būs nepieciešama atļauja, lai iegādātos nekustamo īpašumu Somijā, paredz jaunais likums. Tādejādi tikšot uzlabota drošība arī visā Baltijas reģionā.

Kā norādījis Somijas Aizsardzības ministrijas speciālists Matiass Varsta (Matias Warsta), šāds likumprojekts pieņemts, lai aizsargātu valsts nacionālo drošību. "Drošības vide visā Baltijas reģionā pēdējā desmitgadē ir pasliktinājusies. Mēs vēlējamies radīt sistēmu, kas ļautu mums novērot un kontrolēt nekustamo īpašumu pirkumus Somijā, lai palīdzētu aizsargāt valsti," sacīja Varsta.

Potenciālajiem nekustamā īpašuma pircējiem turpmāk būs elektroniski jāpiesakās atļaujai Somijas Aizsardzības ministrijā, samaksājot pāris simtus eiro, un pieteikumā jānorāda, kādam nolūkam īpašumu plānots izmantot.

Jaunais likums attieksies uz īpašumiem visā Somijā, izņemot Olandi jeb Ālandu salas, kur spēkā atsevišķs likums, kas regulē īpašumu iegādi. Šis likums attieksies arī uz uzņēmumiem un citām juridiskajām personām, kuras bāzējas ārpus Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas.

Diskusijas Somijas sabiedrībā par zemes īpašumtiesībām ārvalstu pilsoņiem aktualizējās pagājušajā gadā pēc plašas policijas operācijas netālu no Turku. Operācija bija vērsta pret naudas atmazgāšanā aizdomās turēto uzņēmumu "Airiston Helmi", ar kuru saistītajam Krievijas uzņēmējam Pāvelam Meļņikovam pieder īpašumi arī Latvijā.

"Airiston Helmi" laikā no 2007. gada līdz 2014. gadam iegādājās vai pārdeva nekustamo īpašumu Somijas dienvidrietumos par kopsummā 9,2 miljoniem eiro, turklāt šie īpašumi atradušies stratēģiski svarīgās vietās, ziņoja Somijas raidsabiedrība “YLE”.

Tam nākot atklātībā, Somijas mediji izteica aizdomas, ka daļu no šiem īpašumiem bijis paredzēts izmantot Krievijas militārajiem mērķiem.

Pagājušā gada septembrī toreizējais Somijas aizsardzības ministrs Jusi Nīniste (Jussi Niinistö) paziņoja, ka jaunais likums, kas tobrīd tika izstrādāts, piešķirs valdībai tiesības iejaukties darījumos, kuri var apdraudēt nacionālo drošību.

Dalies ar šo ziņu