Stars and Stripes: Par spīti sankcijām, Eiropu turpina apmeklēt ar karu saistīti krievu okupanti

Pasaulē
Sargs.lv/Stars and Stripes
Krievijas autoritārais līderis V. Putins ar okupantu atbalstītāju vieglatlēti J. Isinbajevu
Foto: Krievijas autoritārais līderis V. Putins ar okupantu atbalstītāju vieglatlēti J. Isinbajevu Foto: AP/Scanpix

Neraugoties uz smagajām sankcijām, kuru mērķis ir izolēt Krieviju saistībā ar karu Ukrainā, desmitiem krievu, kas saistīti ar prezidentu Vladimiru Putinu vai Krievijas armiju, joprojām ir gaidīti Eiropas Savienības valstīs, izraisot politiķu un pretkara aktīvistu kritiku.

Starp kritiķiem ir arī Alekseja Navaļnija Pretkorupcijas fonda līderi, kuri pieprasa aktīvāku rīcību, vēršot uzmanību uz gadījumiem, kas šķietami neatbilst Rietumu sankciju mērķim, kuras tiek izmantotas, lai liegtu ceļošanas vīzas un konfiscētu jahtas un nekustamos īpašumus.

Jeļena Isinbajeva, olimpisko zelta medaļu ieguvusī Krievijas vieglatlēte, kurai ir ciešas saites ar V. Putinu un kurai ir arī Krievijas armijas majora goda dienesta pakāpe, mierīgi dzīvo greznā, miljoniem vērtā rezidencē Spānijā, Kanāriju salās.

Krievijai piederošās Taktisko raķešu korporācijas, kas ražo raķetes un aviācijas bumbas, kuras jau vairāk nekā gadu iznīcina Ukrainas pilsētas un infrastruktūru, vadītāja Borisa Obnosova meita un znots turpina dzīvot Prāgā, kur ģimenei pieder daudzi īpašumi un luksusa automašīnas.

Savukārt bijusī Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu padomniece un goda ģenerālmajore Marija Kitajeva, kura tagad, kā ziņots, ir attiecībās ar aizsardzības ministra vietnieku Timuru Ivanovu, pēdējā gada laikā ir vairākkārt devusies uz Ungāriju un Itāliju, lai iepirktos.

Pagājušajā mēnesī 15 Eiropas Parlamenta deputāti aicināja Eiropas Komisiju piemērot sankcijas Obnosova tuvākajiem ģimenes locekļiem. Viņa meita Olga un znots Rostislavs Zorikovs kopš 2020. gada dzīvo Čehijas galvaspilsētā, kur viņiem un citiem ģimenes locekļiem, kā ziņots, pieder nekustamais īpašums vairāk nekā 8 miljonu dolāru vērtībā.

Tāpat jūlijā Spānijas ziņu izdevums "El Digital Sur" ziņoja, ka Isinbajeva - labi zināma V. Putina atbalstītāja - kopā ar ģimeni ir pārcēlusies uz Tenerifi, kur viņi tagad pavada laiku luksusa villās. Saskaņā ar Korupcijas apkarošanas fonda veikto izmeklēšanu Isinbajeva tur iegādājās divas villas un māju aptuveni 3,2 miljonu ASV dolāru vērtībā, kas viņai ļāva saņemt Spānijas uzturēšanās atļauju, tikai divas nedēļas pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī.

Kamēr Putins pastiprināja savu pret Rietumiem vērsto retoriku, nodēvējot iebrukumu par eksistenciālu cīņu ar Rietumiem, lai nodrošinātu Krievijas turpmāko izdzīvošanu, Isinbajeva un citi Krievijas prezidenta un viņa kara atbalstītāji, šķiet, ignorēja šo vēstījumu, turpinot bieži uzturēties savās mājās Eiropā vai dodoties iepirkšanās braucienos uz Eiropas pilsētām.

Rietumvalstis ASV un Eiropas Savienības vadībā ir noteikušas virkni tālejošu sankciju pret Krievijas augstākajiem politiķiem, militārpersonām un bagātiem uzņēmumu vadītājiem, kas saistīti ar Putinu. Dažos gadījumos sankcijas tika piemērotas arī viņu radiniekiem.

Daži krievi apgalvo, ka atsevišķus pilsoņus, pat visbagātākos, nevajadzētu sodīt par Putina lēmumu sākt karu. Citi uzstāj, ka atbildība jāuzņemas visiem tiem, kuru bagātība un panākumi ir saistīti ar Kremli.

2020. gadā Isinbajeva piedalījās darba grupā, kas izstrādāja konstitūcijas grozījumus, kuri ļāva Putinam potenciāli palikt pie varas līdz 2036. gadam. Viņai nav piemērotas nekādas sankcijas.

Kanāda un Ukraina ir noteikusi sankcijas Kitajevai par viņas atbalstu karam un Krievijas propagandistes karjeru, bet ne ES.

Timurs Ivanovs, uz kuru attiecas ES un ASV sankcijas, ir augstākā amatpersona, kas atbild par Krievijas armijas būvniecību un pārrauga okupētās Ukrainas pilsētas Mariupoles atjaunošanu. Korupcijas apkarošanas fonds arī konstatēja, ka Ivanova bijusī sieva Svetlana Manioviča pagājušajā gadā turpināja ceļot uz Eiropu, tostarp uz Parīzi.

Tāpat sankcijas netika piemērotas pret Mkritiča Okrojana brāli, meitu un citiem radiniekiem. Viņš ir galvenais konstruktors uzņēmumā "Soyuz", kas ražo dzinējus daudzām raķetēm, kuras tiek izšautas uz Ukrainu, tostarp vienai, kas pagājušajā gadā trāpīja tirdzniecības centrā Kremenčukā, nogalinot vismaz 20 cilvēkus. M. Okrojana radiniekiem Lielbritānijā pieder milzīgi luksusa īpašumi. Korupcijas apkarošanas fonds ir aicinājis iekļaut M. Okrojanu un viņa radiniekus ES un ASV sankciju sarakstos.

Mihails Hodorkovskis, trimdā dzīvojošs Krievijas uzņēmējs un Putina kritiķis, kurš dzīvo Londonā, sacīja, ka pusotru gadu pēc iebrukuma sākuma joprojām tiek īstenota "nesistemātiska" un "nestandarta" sankciju politika. "Pretkara opozīcijas pārstāvjiem, kas tiek vajāti Krievijā, ir grūti iegūt iespēju pārcelties uz Rietumiem," teica Hodorkovskis."Savukārt Putina elites pārstāvji, pat kara noziedznieku radinieki, kas jau iepriekš ieguvuši Eiropas uzturēšanās atļaujas, Rietumos dzīvo labi un tērē tur Krievijā nozagto naudu."

"Ir pagājis pietiekami daudz laika, lai izstrādātu politiku, kas izslēgtu šos riskus," piebilda Hodorkovskis. Pretkorupcijas fonda izmeklētājs Georgijs Alburovs sacīja, ka pēc iebrukuma daudzi Krievijas elites pārstāvji bija spiesti atzīt, ka visu savu dzīvi ir veidojuši Rietumos. Daudzi no šīs elites pārstāvjiem, tostarp dažas amatpersonas, bija nosūtījuši savus bērnus dzīvot uz ārzemēm un uzturēja ārzonas bankas kontus un brīvdienu mājas - un tas viss valstīs, kuras Putins tagad uzskata par ienaidnieku.

Krievijas amatpersonas reti reģistrē īpašumus uz sava vārda, bet gan izmanto savu advokātu vai radinieku vārdus. Parasti viņu dēli un meitas turpina dzīvot Rietumos, kur viņi turpina izmantot savus īpašumus, tērēt un ieguldīt savus līdzekļus.

"Sankcijas būtu automātiski jāpaplašina un jāpiemēro tuvākajiem ģimenes locekļiem, laulātajiem, bērniem un advokātiem, uz kuru vārda ir reģistrēti visi īpašumi," teica Alburovs.

Dalies ar šo ziņu