Igaunijā neplāno palielināt obligātā iesaukuma karavīru ikmēneša pabalstu

Pasaulē
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunijas bruņoto spēku karavīri
Foto: REUTERS/Scanpix

Igaunija neplāno palielināt savu obligātā dienesta karavīru ikmēneša dienesta kompensāciju, kas domāta pamatvajadzību segšanai, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Kā norāda “ERR.ee”, Igaunijas Aizsardzības spēku iesaukto karavīru ikmēneša kompensācija ir pārāk maza, lai segtu pamata izdevumus, tomēr neraugoties uz sūdzībām, šogad to nav plānots celt.

Patlaban zemākā līmeņa iesaukto karavīru ikmēneša kompensācija ir 115. Atkarībā no dienesta pakāpes tas var tikt palielināta līdz 230 eiro mēnesī.

Kā “ERR.ee” norādīja Igaunijas Aizsardzības resursu aģentūras mārketinga un komunikācijas vadītāja Daisi Želizko, ikmēneša kompensācijas galvenais mērķis ir segt izdevumus, ko šajā laikā nav nodrošinājuši Igaunijas Aizsardzības spēki.

Dienesta laikā iesauktajiem tiek garantēti visi uzturēšanās izdevumi un pārtika. Savukārt pabalsta mērķis ir nodrošināt, ka dienestā iesauktie karavīri var atļauties pirmās nepieciešamības preces.

Kā atzina Igaunijas Aizsardzības resursu aģentūras pārstāvis, ikmēneša pabalsts pēdējo reizi tika pārskatīts 2021.gadā un nav plānots celt līdz pat 2024.gadam.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka Latvijā, ieviešot Valsts aizsardzības dienestu, ikmēneša karavīra dienesta kompensācijas apjoms ir lielākais Baltijas valstīs.

Ja karavīrs 11 mēnešu ilgam dienestam piesakās brīvprātīgi, viņš par vienu nodienēto mēnesi no valsts saņem 600 eiro, savukārt, ja karavīrs dienestā tiek iesaukts atlasē pēc nejaušības principa, viņš saņem 300 eiro lielu kompensāciju. Neatkarīgi no tā, vai karavīrs pieteicies brīvprātīgi, vai ticis iesaukts, noslēdzot dienestu katram karavīram tiek piešķirts 1100 eiro liela vienreizējā kompensācija.

Tāpat Latvijā jauniešiem, kuri brīvptātīgi pieteikušies un pabeiguši 11 mēnešu dienestu, valsts garantē bezmaksas augstāko izglītību valstij piederošajās augstskolās ar nosacījumu, ka valsts aizsardzības dienestu pabeigušais karavīrs izpilda kvalifikācijas prasības uzņemšanai izvēlētajā augstskolas mācību programmā.

Dalies ar šo ziņu