ASV piešķirs Polijai divus miljardus dolāru F-35, "Patriot" un "Abrams" iegādei

Pasaulē
LETA/UKRAINSKA PRAVDA
Iznīcinātājs "F-35"
Foto: Iznīcinātājs "F-35" Foto: DPA/Scanpix

ASV piešķirs Polijai divu miljardu dolāru aizdevumu, lai tā iegādātos iznīcinātājus F-35, pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" un tankus "Abrams". "Polija ir uzticams ASV sabiedrotais, un šī vienošanās vēl vairāk stiprinās NATO austrumu flangu. Polija īsteno vērienīgu militāro modernizācijas programmu, tostarp iegādājas ASV aizsardzības aprīkojumu, piemēram, lidmašīnas F-35, raķešu sistēmas "Patriot" un tankus "Abrams", pavēstīja ASV Valsts departamenta preses dienesta vadītājs Metjū Millers.

Tiešie aizdevumi saskaņā ar Ārvalstu militārā finansējuma programmu ir drošības sadarbības instruments, kas paredzēts dažiem no svarīgākajiem drošības partneriem. Aizdevuma līdzekļi atbalstīs Polijas turpmāku militāro modernizāciju plašā spektrā, sniedzot būtisku ieguldījumu NATO austrumu flanga aizsardzības un atturēšanas stiprināšanā, norādīja Millers.

Pēc viņa teiktā, Polija ir NATO līdere un pašlaik aizsardzībai tērē četrus procentus no IKP, kas ir lielākais rādītājs aliansē.

Viņš norādīja, ka ASV valdība Ārvalstu militārā finansējuma programmas ietvaros piešķir līdz 60 miljoniem ASV dolāru, lai subsidētu šī aizdevuma procentu likmi, kas palīdzēs paātrināt Polijas aizsardzības modernizāciju, atbalstot steidzamus aizsardzības preču un pakalpojumu iepirkumus ASV.

Dalies ar šo ziņu