Baltais nams NATO samita laikā paziņo, ka Vācijā tiks izvietoti ASV hiperskaņas ieroči un "Tomahawk" raķetes

Pasaulē
Sargs.lv/Stars and Stripes
Standard Missile-6 jeb SM-6 raķetes palaišana
Foto: Standard Missile-6 jeb SM-6 raķetes palaišana Foto: US7thFleet/X

Amerikas Savienotās Valstis nākamo divu gadu laikā pastiprinās tālās darbības rādiusa artilērijas vienību izvietošanu Vācijā, kas ir priekšvēstnesis šo spēku un izstrādājamo hiperskaņas ieroču sistēmu pastāvīgai bāzēšanai, trešdien paziņoja Baltais nams. Paziņojums tika sniegts NATO samita laikā Vašingtonā, un tas ir solis uz priekšu ASV armijai Eiropā, kas šādas ieroču sistēmas ir izvirzījusi par galveno prioritāti savos militāro spēku palielināšanas centienos.

ASV prezidents Džo Baidens, kurš trešdien uzsāka augsta līmeņa sarunas par drošību ar citu NATO valstu vadītājiem, sacīja, ka sabiedrotie veic pasākumus, lai nostiprinātu aizsardzību pret Krieviju, tostarp cenšas uzlabot rūpniecisko bāzi.

"Šodien mums ir jājautā sev, kas ir nākamais? Kā mēs varam turpināt stiprināt šo vairogu?" Džo Baidens sacīja citiem Vašingtonā sapulcinātajiem pasaules līderiem. Džo Baidena paziņojums sakrita ar Vācijas un Amerikas Savienoto Valstu paziņojumu, ka Eiropā tiks izvietoti lielāki spēki. Baltais nams paziņojumā norādīja, ka ASV 2026. gadā sāks epizodiski izvietot tāla darbības rādiusa raķešu spējas, kas paredzētas tās Daudzdomēnu operatīvajiem spēkiem Vācijā.

"Kad šīs konvencionālās tālās darbības rādiusa vienības būs pilnībā attīstītas, tajās būs iekļautas raķetes "SM-6" un "Tomahawk", kā arī hiperskaņas ieroči, kuru darbības rādiuss ir ievērojami lielāks nekā pašreiz Eiropā esošajām raķetēm," teikts paziņojumā.

2021. gadā armija uzsāka 2. Daudzdomēnu vides kaujas grupas darbību ASV armijas Eiropā un Āfrikā štābā Vīsbādenē, Vācijā.

Vienība ir izveidota, lai pavēlniecībai sniegtu iespējas, kas pārsniedz parastās sauszemes kara taktikas robežas. Tajā pašā gadā armija atjaunoja arī 56. artilērijas pavēlniecību, kas Aukstā kara laikā bija galvenais balsts Eiropā. Komandas atgriešanās bija daļa no plašākiem centieniem atjaunot tālās darbības spēju Eiropā, reaģējot uz bažām par Krievijas agresiju. Džo Baidens sacīja, ka Maskava ar Ķīnas, Ziemeļkorejas un Irānas atbalstu palielina savu rūpniecisko bāzi. "Manuprāt, mēs nevaram pieļaut, ka alianse atpaliek," teica Džo Baidens.

Dalies ar šo ziņu