Vācijas iestādēm aizdomas par ūdens piegādes sabotāžu militārajā bāzē, īslaicīgi slēgta bāze

Pasaulē
Sargs.lv/Politico/Spiegel
Avārijas dienesti pie Ķelnes-Vānas bāzes
Foto: Avārijas dienesti pie Ķelnes-Vānas bāzes Foto: EPA/Scanpix

Vācijas militārā bāze blakus Ķelnes lidostai trešdien uz laiku tika slēgta, jo iestādes izmeklēja iespējamu sabotāžas aktu, kas saistīts ar ūdensapgādi. Trešdienas agrā rītā apsargs atklāja caurumu Ķelnes-Vānas bāzes žogā pie dzeramā ūdens iekārtas, paziņojumā norādīja Vācijas armijas preses pārstāvis. Tāpat ūdensapgādei bāzē ir fiksēti “neparasti rādītāji”.

Par incidentu pirmais ziņoja Vācijas plašsaziņas medijs "Spiegel", kas atsaucās uz iekšēju paziņojumu, kurā karavīri un civilie spēki tika aicināti nelietot krāna ūdeni bāzē.

“Tā kā dzeramā ūdens sistēma uzrādīja neparastas vērtības, dzeramā ūdens padeve kazarmās tika pārtraukta,” sacīja preses pārstāvis.

Vācijas laikraksts "Süddeutsche Zeitung" ziņoja, ka iespējamas ūdens piegādes sabotāžas dēļ tika slēgta arī NATO bāze Geilenkirhenē, Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē. Tomēr NATO preses pārstāvis noliedza, ka bāze būtu slēgta vai ka būtu bijušas kādas problēmas ar ūdeni, vienlaikus atzīstot, ka iepriekšējā naktī bija noticis drošības incidents

“Vakar vakarā ap plkst. 21.00 kāds mēģināja iekļūt bāzē bez atļaujas. Mēs automātiski pastiprinājām drošības pasākumus,” sacīja NATO gaisa spēku bāzes Geilenkirhenē pārstāvis Donijs Demmers.  Incidentu Ķelnes-Vānas bāzē pašlaik izmeklē policija un Vācijas armijas pretizlūkošanas dienesti, ziņo "Spiegel".

Tiek apgalvots, ka Ķelnes bāzē, kur atrodas vairākas Vācijas armijas vadības iestādes un civilās struktūrvienības, kā arī Aizsardzības ministrijas izmantotās lidmašīnas, strādā aptuveni 4300 karavīru un 1200 civilpersonu, ziņo "Spiegel".

Lai gan nav nekādu norāžu par to, kas varētu būt atbildīgs par iespējamo sabotāžu, Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēzere jūnijā brīdināja par pieaugošiem spiegošanas un kiberdraudiem no ārvalstīm, tostarp Krievijas, Ķīnas un Irānas.

Dalies ar šo ziņu