Podkāsts: Civilās aizsardzības sistēmas gatavība X stundai: VUGD skatījums

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir vadošais dienests, kas koordinē efektīvas civilās aizsardzības sistēmas izveidi valstī.

Kopš 2022. gada 24. februāra piedzīvotā visaptverošā agresorvalsts Krievijas iebrukuma Ukrainā, attieksme pret līdz šim sabiedrībā visai formāli uztvertajiem civilās aizsardzības jautājumiem krasi mainījās. Pēc daudzu gadu pauzes par civilās aizsardzības centrālo jautājumu kļuva ne tikai rīcība dabas katastrofu vai tehnogēnu nelaimju gadījumā, bet arī iedzīvotāju aizsardzība un apgāde kara gadījumā.

Jaunos izaicinājumus nācās pēkšņi risināt gan VUGD speciālistiem, izstrādājot vadlīnijas iedzīvotāju aizsardzībai pret dažādu tipu ieročiem, gan pašvaldībām – liekot tām notraust putekļus no saviem civilās aizsardzības plāniem, kā arī apzināt vietas, kuras kara gadījumā iespējams pārveidot par patversmēm. Savi – ne mazāk svarīgi uzdevumi šajā procesā ir arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Kādi, par to portāla “Sargs.lv” podkāstu ciklā “Droši ir zināt” stāsta VUGD priekšnieka vietnieks pulkvedis Ivars Nakurts.

Dalies ar šo ziņu