Latvijas karavīri piedalās Dānijas karavīru rīkotajā tradicionālajā maršā "Dancon March"

Sabiedrība
Sargs.lv
DANCON March
Foto: KFOR

17 kilometri – tiek lielu distanci maršā “DANCON March” pieveica 800 dažādu nāciju, tostarp arī Latvijas, karavīri, kuri piedalās NATO vadītajā miera uzturēšanas operācijā Kosovā (KFOR). Tradicionālais Dānijas kontingenta organizētais gājiens norisinājās šī mēneša sākumā, 6. oktobrī.

“DANCON March” ir Dānijas kontingenta gājiens, kas kopš 1972. gada bijusi nemainīga tradīcija Dānijas kontingentiem to rotācijas laikā.

Image
DANCON March
Latvijas karavīri Dānijas rīkotajā maršā

Šā gada 6. oktobrī Kosovā dāņu kontingents rīkoja kārtējo 17 kilometru gājienu, kurā karavīriem bija jānes arī 10 kg smaga soma. Maršā kopumā piedalījās aptuveni 800 dalībnieku no dažādām KFOR pārstāvētajām nācijām.

Gājienā piedalījās arī ievērojams skaits Latvijas kontingenta KFOR 24/2 karavīru. Labākais pārgājiena laiks tika fiksēts kā stunda un 26 minūtes, no kā labākais Latvijas karavīra laiks atpalika vien par 20 minūtēm, distanci pieveicot vienā stundā un 46 minūtēs.
Image
DANCON March
Latvijas karavīri Dānijas karavīru rīkotajā maršā "DANCON March"

Katram karavīram, sekmīgi veicot pārgājienu, tiek izsniegts sertifikāts, kas kalpo kā apliecinājums nēsāt DANCON MARCH medaļu.

1972. gadā Dānija iesaistījās miera uzturēšanas operācijās Kiprā, lai uzturētu ilgstošu mieru starp grieķu un turku iedzīvotājiem uz salas. Kopš tā laika Dānijas nosūtītajiem dāņu kontingentiem ir nemainīga tradīcija rotācijas laikā rīkot gājienu. Tā tas ir bijis ar miera uzturēšanas misijām Balkānos, Kiprā, Libānā utt., kā arī miera uzturētājiem Irākā un Afganistānā. Kā arī dāņu iesaistīšanās Baltijas valstīs ar EFP Igaunijā un Dānijas armijas klātbūtni Latvijā. Kopējais gājiens ir ar 10 kg smagu somu un vismaz 15 km. Sabiedrotās valstis vienmēr tiek aicinātas piedalīties šajā piemiņas tradicionālajā gājienā.

Dalies ar šo ziņu