ASV sūtīs militāro palīdzību Ukrainai 400 miljonu dolāru vērtībā

Tehnika un ekipējums
LETA/AP
ASV ražotās bruņumašīnas "Stryker"
Foto: ASV ražotās bruņumašīnas "Stryker" / Zumapress/Scanpix

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija nosūta Ukrainai papildu militāro palīdzību līdz 400 miljonu dolāru vērtībā, tostarp dažādu munīciju pretgaisa aizsardzības sistēmām un mazus novērošanas dronus "Hornet", pirmdien paziņoja ASV amatpersonas.

Jaunajā pakotnē iekļauta dažāda munīcija, ieskaitot raķetes ieroču sistēmām HIMARS, NASAMS, "Stinger" un "Javelin". Bruņojums tiks izņemts no ASV krājumiem. Prezidenta rīkojuma gadījumā Aizsardzības ministrija izņem ieročus un aprīkojumu no ASV krājumiem, lai tos nosūtītu uz ārzemēm, nevis pērk jaunus ieročus no ražotājiem. Šis process ļauj ātri piegādāt bruņojumu Ukrainai, bieži vien dažu dienu laikā.

Amatpersonas norādīja, ka ASV sūta arī šāviņus haubicēm un 32 bruņumašīnas "Stryker", kā arī spridzināšanas līdzekļus, mīnmetējus, raķetes "Hydra-70" un 28 miljonus patronu kājnieku ieročiem. Palīdzība iever arī dronus "Hornet", kas ir mazi lidaparāti, kurus lielākoties izmanto izlūkošanai. Agrāk Ukraina tos ir saņēmusi arī no citiem Rietumu sabiedrotajiem.

Kopumā kopš Krievijas iebrukuma 2022. gada februārī ASV ir sniegušas Ukrainai militāro palīdzību vairāk nekā 41 miljarda dolāru apmērā.

Dalies ar šo ziņu