Medijs: Krievija izdara spiedienu uz ārvalstīm, lai tās nepārdotu bruņojumu Ukrainai

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Militarnyi
"Mi" tipa helikopteru rūpnīca Kazaņā agresorvalstī Krievijā
Foto: REUTERS/Scanpix

Krievija cenšas ietekmēt valstis, kuras Ukrainai plāno pārdot padomju un Krievijas tipa ieroču sistēmas, ziņo Ukrainas militārās informācijas portāls “Militarnyi”.

Saskaņā ar tā vēstīto, Krievijas Federālā militāri tehniskās sadarbības dienesta direktors Dmitrijs Šugajevs paziņojis, ka viens no instrumentiem, ko Krievija varētu lietot pret valstīm, kas nolēmušas pārdot Ukrainai to rīcībā esošās padomju laikos vai Krievijā iepirktās ieroču sistēmas, būtu licenču atņemšana Krievijas un padomju laikā ražotās tehnikas ārvalstīs bāzētajiem remonta uzņēmumiem. Tāpat viens no risinājumiem būtu remonta rezerves daļu un komponentu piegādes pārtraukšana.

Kā piemēru viņš minēja 2022. gadā veikto licenču atsaukšanu vairākiem MI tipa helikopteru remonta uzņēmumiem Bulgārijā un Čehijā.

Kā atzīmē “Militarnyi”, 2022. gadā Ukrainas bruņotie spēki no ASV saņēma Krievijā ražotos daudzfunkcionālos transporta helikopterus Mi-17, kas iepriekš bija paredzēti Afganistānas gaisa spēkiem, taču netika tiem nodoti.

Līdzīgas darbības apstiprinājis arī Krievijas ieroču eksperta kompānijas “Rosoboronexport” direktors Aleksandrs Mihejevs. Pēc viņa teiktā, "Rosoboronexport" ieroču reeksporta saistību pārkāpšanas dēļ pārtraucis sadarbību ar "Krievijai nedraudzīgām" Rietumeiropas un Ziemeļamerikas valstīm. Vienlaikus “Rosoboronexport” turpina sadarbību ar partneriem no Tuvo Austrumu, Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm, Āfrikas, Latīņamerikas, Centrālāzijas un Eiropas.

Kā norāda “Militarnyi”, Eiropas Savienības valstis pēc Čehijas iniciatīvas Ukrainas bruņoto spēku vajadzībām gatavojas no trešajām valstīm masveidā iegādāties padomju tipa artilērijas munīciju. Iespējams, šāda Krievijas reakcija skaidrojama ar centieniem ietekmēt potenciālos munīcijas pārdevējus, kavējot iepirkumu un munīcijas piegādes.

Pēc “Militarnyi” vēstītā šogad izsludinātās “Čehijas munīcijas iniciatīvas” ietvaros Ukrainas bruņotajiem spēkiem mēnesī jāspēj saņemt 50 līdz 100 tūkstoši lielkalibra lādiņu, kas būtu piemēroti izmantošanai padomju laikos ražotajās artilērijas sistēmās.

Dalies ar šo ziņu