"Sargs.lv" reportāža: Latvijā aizvadīti starptautiski dronu testi, lai atlasītu labāko piedāvājumu Ukrainai

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Dronu testa poligona atklāšana Sēlijā (informatīvs foto)
Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Pagājušajā nedēļā dronu koalīcijas ietvaros aizvadīti nedēļu ilgi FPV dronu testi, kuros aizsardzības nozares pārstāvji kopīgi ar ražotājiem praktiski pārbaudīja Ukrainas kritērijiem pielāgotos dronus. Uzņēmumiem bija nepieciešams iepazīstināt NBS speciālistus ar dronu specifikāciju un pēc tam pierādīt to spējas praktisku uzdevumu laikā. Kopumā no aptuveni 300 uzņēmumiem tika atlasīti vairāk nekā 10 pretendenti, kuri savu dronu spējas demonstrēja šajos testos.

Kopš kara pirmajām dienām Ukrainas bruņotie spēki ir pierādījuši dronu augsto efektivitāti izlūkošanas darbībā un mērķētos uzbrukumos pretinieka personālam un kaujas tehnikai.

“Mūsu uzņēmums jau ilgu laiku nodarbojas ar aviācijas un dronu izstrādi, tāpēc mums ir uzkrāta laba pieredze. Es arī esmu zaudējis tuvu draugu, kurš krita kaujā Ukrainā. Es pats nezinu kā karot, taču es labi pārzinu inženieru lietas, tāpēc mana apņemšanās ir uztaisīt pēc iespējas labāko dronu Ukrainai. Mēs jau šobrīd sadarbojamies ar Ukrainu, tāpēc mums ir iespējas pārbaudīt dronus arī reālās kaujas situācijās, taču arī šī iespēja testēt dronus miera apstākļos ir ārkārtīgi vērtīga. Šādi testi ir ļoti svarīgi, lai mēs varētu sacensties savā starpā, lai Ukrainai tiktu nodoti labākie droni,” sarunā ar portālu “Sargs.lv” atzina uzņēmuma pārstāvis, kura identitāti drošības iemeslu dēļ nevaram atklāt.

Kāds cits uzrunātais uzņēmuma pārstāvis skaidroja, ka viņu valstī nav iespējams veikt šādus testus, jo pilnīgi visa gaisa telpa ir strikti kontrolēta, tāpēc šī ir lieliska iespēja, kuru nevar neizmantot.

“Šāda testa poligona izveide ir vitāli svarīga, lai varētu veikt dronu testus un uzlabotu to veiktspēju. Mūsu uzņēmuma lielais pluss ir tāds, ka mēneša laikā varam saražot vairāk nekā 1000 dronus Ukrainas vajadzībām. Šādi testi ļauj labāk saprast pie kā jāstrādā vairāk, vai pie kā un ar ko mēs varam ieekonomēt vēl vairāk. FPV droniem ir jābūt lētiem, jo tiem ir tikai viens uzdevums – aizlidot līdz mērķim un uzsprāgt. Mēs varam lepoties, ka esam izturējuši gan veiktspējas testus, gan elektromagnētiskās karadarbības testus, kas vairumam dronu ir ļoti izaicinoši. Es gan priecātos, ja uzņēmumiem būtu atvēlēts laiks arī brīvajiem testiem, kur mēs katrs varētu testēt dronus arī ārpus šīs dronu koalīcijas ietvariem. Šis testa poligons ir lieliska vieta dronu ražotājiem, jo citās valstīs mēs nevaram veikt šādus testus,” atzina uzņēmuma pārstāvis.

Plaša bezpilota tehnoloģiju spēju ieviešana ir arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku prioritāte. Tādēļ plašu piegādes ķēžu veidošana, vietējo dronu ražošanas attīstība, dronu tehnoloģiju pētniecības resursa attīstīšana, kā arī saražoto produktu izmēģināšana reālā kaujas laukā, uzskatāma arī par Latvijas aizsardzības prioritāti, kas dotu būtisku spēju attīstību arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

“Šo testu uzdevumi ir maksimālie pielīdzināti frontes uzdevumiem Ukrainā. Vairākiem Eiropas uzņēmumiem šāda pieredze nav, tāpēc viņi atzinīgi vērtē iespēju dronus testēt šeit pat Latvijā. Testos piedalās arī vairāki uzņēmumi no Latvijas, kas spējuši izkonkurēt arī lielākas ārzemju kompānijas. Aizsardzības ministrija dronu iepirkumu sāka ātrāk par citām valstīm, tāpēc mums ir vairāku mēnešu handikaps, kas deva mūsu kompānijām vairāk tehniskas zināšanas, lai spētu konkurēt ar lielākiem uzņēmumiem. Eiropas mērogā šī ir unikāla vieta, kur civilās kompānijas var testēt savus bezpilota lidaparātus elektromagnētiskās karadarbības apstākļos,” atzina NBS Gaisa spēku Mācību centra komandieris majors Modris Kairišs.

Virkni Latvijā ražoto bezpilota lidaparātu jau ir iespējams aprīkot ar ieročiem pretinieka iznīcināšanai, kas apliecina šo produktu elastīgās izmantošanas iespējas.

Kopš kara sākuma Ukrainai piegādāti dažāda tipa Latvijā ražotie bezpilota lidaparāti. To augstā kvalitāte un izturība izpelnījusies atzinību no Ukrainas sabiedrotajiem.

Vienlaikus karadarbība Ukrainā ir pierādījusi, ka dronu izmantošana pret augsti tehnoloģisku un skaitliski pārāku pretinieku ir efektīva. Mūsdienu karadarbībā droni spēj daļēji aizstāt dažāda tipa precīzi vadāmo ieroču sistēmas. Dronu augstā efektivitāte saistīta arī ar to salīdzinoši nelielo cenu un iespējām ātri izvērst to komponenšu ražošanu un montāžu.

Līdz gada beigām Aizsardzības ministrija turpinās iegādāties Latvijā ražotus dronus Ukrainas vajadzībām. Iegāžu summas tiek sadalītas vairākos iepirkumos, lai uzņēmumiem nodrošinātu iespēju ne tikai pakāpeniski palielināt ražošanas apjomus, bet arī pielāgoties Ukrainas vajadzībām.

Latvija starptautiskajai dronu koalīcijai 2025. gadā piešķirs 20 miljonus eiro. Par to 23. augustā, darba vizītē Ukrainā, tiekoties ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu informēja aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Dronu koalīcijā ietilpst 16 dalībvalstis – Latvija, Apvienotā Karaliste, Austrālija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Jaunzēlande, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Ukraina, Vācija un Zviedrija, un tām var pievienoties vēl citas valstis.

Dalies ar šo ziņu