"Sargs.lv" skaidro: kas ir Izraēlas efektīvā pretgaisa aizsardzība sistēma "Dzelzs kupols"?

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Sky.com
Izraēlas pretgaisa aizsardzības sistēma "Dzelzs kupols"
Foto: Axios/Getty Images

“Dzelzs kupols” ir tikai daļa no Izraēlas daudzslāņu pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas tiek uzskatīta par vienu no efektīvākajām pasaulē, raksta Lielbritānijas medijs “Sky News”. Tā sauktais “dzelzs kupols” sāka darboties 2011. gadā, galvenokārt reaģējot uz 2006. gada militāro konfliktu, kas beidzās ar “Hamās” īstenoto Gazas joslas pārņemšanu nākamajā gadā.

Šī efektīvā aizsardzības sistēma izmanto radarus, lai atklātu un pārtvertu tuva darbības rādiusa raķetes un dronus.

Pastiprinoties bažām par situācijas saasināšanos uz Izraēlas robežas ar Libānu, “dzelzs kupols” tika izmantots, lai notriektu “Hizbollah” raidītās raķetes.

Mobilās palaišanas sistēmas un “kaujas vadības centri”

“Dzelzs kupolu” izstrādāja Izraēlai piederošais aizsardzības tehnoloģiju uzņēmums “Rafael Advanced Defense Systems” ar ASV atbalstu. Sistēma sastāv no vairākām uz kravas automašīnu platformām uzstādītām mobilajām vienībām, kas stratēģiski izvietotas visā valstī.

Kad sistēmu radari uztver draudus, informācija tiek nosūtīta uz “kaujas vadības centru”, kur militārpersonas to analizē, prognozējot objekta trajektoriju un trieciena punktu, un izlemj, kuru raķešu palaišanas ierīci izmantot, lai to pārtvertu.

Pēc tam tiek raidīts prettrieciens, un raķetes tiek izšautas tieši pret draudiem vai to tuvumā, lai šrapneļi varētu tos neitralizēt.

Kupols, kas ivritā pazīstams kā “Kippat Barzel”, reaģē dažu sekunžu laikā, un tā darbība tiek uzturēta 24 stundas diennaktī. Sākotnēji tas tika izstrādāts, lai aizsargātu pilsētas un stratēģiski svarīgās teritorijas pret raķetēm, kuru darbības rādiuss ir 4 līdz 69 kilometri, taču tiek uzskatīts, ka tā rādiuss ir paplašināts.

Vairāk nekā 90% efektivitāte

“Dzelzs priekškars” konsekventi bloķējis vairāk nekā 90% uz Izraēlu raidīto raķešu, un 2017. gadā kuģu un citu aktīvu aizsardzībai tika izmantota arī jūras spēkiem izstrādāta versija. Šī iemesla dēļ bojāgājušo Izraēlas iedzīvotāju skaits pašreizējā militārajā konfliktā ar “Hamās” joprojām ir zems, bet Gazā turpina pieaugt.

Drīz pēc tam, kad “dzelzs kupols” sāka darboties, daudzu valstu militārpersonas ir paudušas vēlmi pēc līdzvērtīgas pretgaisa aizsardzības sistēmas. Uzņēmums “Rafael” paziņojis, ka piegādājis vismaz divus “dzelzs kupola” akumulatorus ASV armijai, un Ukraina ir izteikusi līdzīgu vajadzību.

Pārslodzes punkts nav zināms

Lai gan šī pretgaisa aizsardzības sistēma ir efektīva, tā nav ideāla. “Dzelzs kupolam” ir pārslodzes punkts, taču tas precīzi nav zināms.

Irānas uzbrukumā 13. aprīlī tika izmantoti 170 bezpilota lidaparāti, 120 ballistiskās raķetes un 30 spārnotās raķetes, no kurām 99% pārtvēra “dzelzs kupols”, liecina Izraēlas Aizsardzības spēku (IDF) dati. Kad pagājušā gada 7. oktobrī sākās karš, no Gazas vienlaikus tika izšauts 3000 raķešu.

Izraēlai arīdzan ir vidēja un liela darbības rādiusa aizsardzības sistēmas, kas pazīstamas kā “David's Sling”, “Patriot” un “Arrow”.

Sistēma “Arrow” izstrādāta kopā ar ASV, un tā ir paredzēta tāla darbības rādiusa raķešu pārtveršanai, tostarp ballistisko raķešu, kuras, kā paziņoja Irāna, palaistas otrdien.

Darbojoties virs atmosfēras robežas, šī pretgaisa aizsardzības sistēma izmantota pašreizējā militārajā konfliktā, lai pārtvertu tāla darbības rādiusa raķetes, ko Jemenā palaiž hutu kaujinieki.

Arī “David’s Sling” ir kopā ar ASV izstrādāta pretgaisa aizsardzības sistēma. Tā paredzēta vidēja darbības rādiusa raķešu pārtveršanai, piemēram, tās ko no Libānas teritorijas palaiž “Hizbollah”.

Tikmēr Amerikā ražotā “Patriot” sistēma ir vecākā Izraēlas pretraķešu aizsardzības sistēmas arsenālā. “Patriot” izmantoja Pirmā Persijas līča kara laikā 1991. gadā, lai pārtvertu toreizējā Irākas līdera Sadama Huseina raidītās “Scud” raķetes, un tagad to izmanto lidmašīnu, tostarp bezpilota lidaparātu, notriekšanai.

Kas gaidāms nākotnē?

“Dzelzs kupola” ierobežojumu dēļ Izraēla ir izstrādājusi jaunu sistēmu ar nosaukumu “Iron Beam” jeb “dzelzs stars”, lai draudus pārtvertu ar lāzertehnoloģiju.

Tiek lēsts, ka šai sistēmai būs liela ietekme pretgaisa aizsardzības jomā, jo šādas sistēmas apkalpošana izmaksā ievērojami lētāk nekā pašreizējo sistēmu uzturēšana.

Dalies ar šo ziņu