Latvijas uzņēmums SIA “KRONIS”, kas iedzīvotājiem vairāk pazīstams kā dažādu mērču un dārzeņu konservu ražotājs, izstrādājis receptes deviņiem jauniem pamatēdieniem, kuri jau tuvākajā laikā būs pieejami karavīru sausās uzturdevas komplektos. Atšķirībā no līdz šim ierastajiem gaļas un graudaugu konserviem bundžās šie ēdieni tiks pildīti mīkstajos iepakojumos, tādējādi nodrošinot, ka tie saglabā savu struktūru. Uzņēmuma nākotnes mērķis ir to derīguma termiņu pagarināt no pašreizējiem diviem gadiem līdz astoņiem. Turklāt te tiks izmantota īpaša tehnoloģija, ēdienam nepievienojot konservantus, bet saglabājot tā garšas kvalitāti un uzturvērtību.
Iepakojuma maiņa
Karavīri un zemessargi tāpat kā sportisti ikdienā saskaras ar pastiprinātu fizisko un arī garīgo slodzi, tāpēc viņu uzturam jābūt pilnvērtīgam – ar patērētajai enerģijai atbilstošu kaloritāti, vitamīniem un minerālvielām. Ēdot kazarmu ēdnīcā, to nodrošināt ir vieglāk, taču, esot starptautiskās operācijās vai ilgstošās lauka mācībās, sabalansētas pārtikas uzņemšana ir īpaši svarīga.
Šobrīd Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un zemessargiem pieejamajās sausās pārtikas uzturdevās kā pamatēdiens ir gaļas un dažādu graudaugu vai pākšaugu konservi bundžās. Tos ir salīdzinoši ērti uzsildīt uz uguns, izmantojot, piemēram, sausā spirta plītiņu.
Taču nākotnē plānots, ka karavīru gatavās pārtikas pamatēdieni tiks pildīti mīkstajā iepakojumā jeb īpaši tam piemērotos maisiņos. Šobrīd viens no vadošajiem uzņēmumiem Latvijā, kurš tirgū piedāvā ēšanai gatavus produktus šādos iepakojumos, ir SIA “KRONIS”. Izmantojot īpašu fasēšanas procesu, tiek panākts, ka ēdiens iepakojumā nesajaucas putrā, bet saglabā savu konsistenci. To ērti izlikt traukā un lietot gan uzsildītu, gan aukstu.
2019. gadā SIA “KRONIS” saņēma Aizsardzības ministrijas grantu teju 52 tūkstošu eiro apmērā karavīru sausās uzturdevas gatavo pamatēdienu recepšu izstrādei un to pielāgošanu rūpnieciskai ražošanai. Granta projektu plānots īstenot līdz 2021. gada 1. jūnijam, tas nozīmē, ka jaunā parauga karavīru pārtikas pakas varētu būt gatavas jau nākamgad.
Deviņas jaunas receptes
Šobrīd sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniekiem izstrādātas deviņas jaunas pamatēdienu receptes, kas atbilst NBS karavīru sausās uzturdevas piegādes iepirkuma vajadzībām. Visus deviņus ēdienus jau paspējuši nodegustēt bruņoto spēku pārstāvji, atzīstot tos par labiem – ēdieni ir daudzveidīgi un aromātiski, padomāts arī tiem, kuri gaļas vietā labāk izvēlas zivi. Pagaidām gan nav nevienas pilnībā veģetāras versijas, taču arī tas varētu būt tikai laika jautājums.
Daļu no šiem ēdieniem savas vizītes laikā uzņēmumā nogaršoja arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, atzīstot, ka viņam garšo visi. Komentējot jauna veida karavīru sausās uzturdevas nepieciešamību, A. Pabriks norādīja, ka aizsardzībai atvēlētie līdzekļi jāizmanto ne vien racionāli, bet arī pēc iespējas vairāk jāiesaista vietējie ražotāji. Tas jo īpaši svarīgi var būt jebkuras krīzes situācijā, kad starptautiskās piegāžu ķēdes tiek kavētas vai pārrautas pilnībā. Turklāt, attīstoties zinātnei un ražošanai, attīstās arī dažādi iepakojumu veidi, kuri ļauj produktu ne tikai ilgāk uzglabāt, bet arī saglabāt tā garšu un izskatu.
Vismaz divreiz garāks derīguma termiņš
SIA “KRONIS” partneris, kas nodrošina grantu projekta pētniecisko darbu, ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas Tehnoloģiju fakultātes Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa.
Kā “Sargs.lv” stāsta nodaļas vadītāja profesore Sandra Muižniece-Brasava, sadarbība ar uzņēmumiem ir ilgstoša un pieredzes bagāža – ievērojama. Tieši tāpat kā sadarbība ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, jo jau 2014. gadā noslēgts sadarbības līgums “Par Aizsardzība ministrijas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātniski tehnisko sadarbību”. Tās ietvaros jau vairākus gadus LLU pārtikas zinātnieki Latvijas bruņotajiem spēkiem sniedz sausās uzturdevas pētniecības pakalpojumus, nodrošinot NBS apstiprinātās un lietošanā ieviestās sausās uzturdevas uzlabošanu, papildināšanu ar jaunu pārtikas produktu sortimentu, iepakojuma materiālu izpēti un testēšanu, kā arī pārtikas produktu realizācijas termiņa pagarināšanu.
Šobrīd tiek strādāts pie tā, lai glabāšanas termiņš karavīru gatavajai pārtikai pārsniegtu trīs gadus, kā mērķi izvirzot astoņu gadu derīguma termiņu.
Tāpat arī pēdējos gados karavīru gatavās pārtikas pakās sausmaizītes aizvietotas ar īstu rupjmaizi, ko karavīri vērtējot atzinīgi. Jo iepriekš tikai sausmaizītēm bijis iespējams nodrošināt vismaz divus gadus ilgu derīguma termiņu, taču tad LLU ieguva patentu, īpaši apstrādājot rupjmaizi, lai to var uzglabāt ilgāk. “Esmu dzirdējusi karavīrus sakām, ka maizei kaut kas pievienots, taču tā nav. Maize kopā ar iepakojumu apstrādāta speciālā režīmā, tāpēc tai izdalās nedaudz mitruma, un tā ir ķepīgāka. Taču maizē nav iekšā ne spirta, ne kādu citu vielu,” atzīst Sandra Muižniece-Brasava.
Aizsardzības ministrijas grantu projektu programmas mērķis ir paaugstināt Latvijas aizsardzības un drošības jomas komersantu konkurētspēju, eksportspēju un inovāciju spējas, kā arī sadarbību ar pētniecības institūcijām militāru vai divējādas pielietojamības produktu un tehnoloģiju izstrādē.
Pirmo grantu konkursu Aizsardzības ministrija izsludināja 2018. gadā, savukārt otrais konkurss tika izsludināts 2019. gadā. Līdz šim ar grantiem atbalstīti kopskaitā 12 pašmāju uzņēmumu projekti.
Nākamo grantu konkursu inovatīvu militāra vai divējāda pielietojuma produktu izstrādei Aizsardzības ministrija plāno izsludināt šī gada otrajā pusē, par to publicējot uzsaukumu tīmekļa vietnes www.mod.gov.lv sadaļā “Uzņēmējiem”.
SIA “KRONIS” dibināts 1993. gadā, taču ražošana Bauskas novada Codes pagastā notiek jau kopš 1964. gada. SIA “KRONIS” šobrīd ražo vairāk nekā 140 produktu: gatavās zupas, pesto, konservus, sulas, nektārus, salātus, lečo, ievārījumus, džemus, putras, mērces un dzērvenes pūdercukurā. Produkcija pieejama gan Latvijā, gan tiek eksportēta uz Baltijas valstīm, Krieviju, Poliju, Īriju, Izraēlu un citām valstīm.