"Brasa Defence Systems" bezpilota sistēma "Natrix" savā attīstības gaitā sekmīgi pielāgota ieroču izvietošanai

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv

Latvijas aizsardzības industrijas uzņēmuma “Brasa Defence Systems” izstrādātā bezpilota sauszemes platforma sekmīgi pielāgota ieroču izmantošanai, spējot nodrošināt efektīvu kaujas šaušanu ar  ložmetējiem, tā sarunā ar portālu “Sargs.lv” stāsta uzņēmuma ‘’Brasa Defence Systems’’ pārstāvis un iekārtas “Natrix” izgudrotājs Gatis Vectirāns.

Viņš stāsta, ka pēdējo divu gadu laikā, aktīvi strādāts pie bezpilota sistēmas integrēšanas bruņotajos spēkos, ņemot vērā nepieciešamību pēc jaunu tehnisko risinājumu ieviešanas.

G. Vectirānam sauszemes attālināmi vadāmā robota ideja radās vairākus gadus atpakaļ, kad viņš industriāla dizainera izglītību savienoja ar 15 gadus smelto pieredzi Zemessardzē. Tā radās domas par bezpilota platformas nepieciešamību. Ja “Natrix” izstrādes sākumposmā šī ideja vēl šķita ļoti inovatīva, tad laikam ejot, pieprasījums arī pēc sauszemes bezpilota platformām tikai palielinājās.

Kā atzīst platformas izgudrotājs, pēdējo gadu laikā platforma aktīvi testēta dažādu militāro mācību ietvaros. To laikā izdevās konstatēt vairākas nepilnības, kas šobrīd ir novērstas. Līdz ar uzlabojumu ieviešanu, uzskatāms, ka platforma “Natrix” ir tehniski pabeigta. G. Vectirāns stāsta, šobrīd norit darbs pie tehnikas integrācijas bruņoto spēku darbībā, kas nozīmē, ka tā jau ir ieviešanas procesā.

Ja sākotnēji “Natrix” tika attīstīta kā attālināmi vadāma platforma “pēdējā posma piegādēm”, jeb uzdevumiem kaujas zonās, kur ir bīstami pārvietoties cilvēkiem, vai braukta ar cilvēku vadītiem transportlīdzekļiem. Platforma ir zema un kompakta. Tas ļauj to nemanīti pārvietot, lai nogādātu karavīriem munīciju, ekipējumu un pārtiku. Platforma spēj pārvietot līdz pat 200 kilogramu lielu kravu un tai ir iespējams ātri pievienot NATO standarta nestuves, lai pārvestu ievainotos līdz evakuācijas vietai.

Bezpilota sauszemes platformai ir arī dažādi inženiertehniskie risinājumi. To iespējams aprīkot ar dažāda veida kamerām, kā arī uzstādīt uz tās sakaru retranslācijas sistēmas. Iekārta spēj veikt izlūkošanas un novērošanas uzdevumus, mazinot karavīru risku tikt atklātiem. Šī gada papildinājums “Natrix” platformas spējām ir pielietot uz tās uzstādītas  attālināmi vadāmas ieroču sistēmas dažādu kaujas atbalsta uzdevumu veikšanai.

Platformai kļūstot daudzfunkcionālākai, tās veidotāji tiecas saglabāt” Natrix” kompaktumu un vienkāršību, tāpēc ieroču sistēmu klāsts, ko var uzstādīt uz platformas, pagaidām ir ierobežots.

Kā stāsta G. Vectirāns “Brasa Defence Systems” ir arī cieša sadarbība ar augstskolām, attīstot vairākus projektus viedajās navigācijas sistēmās. Šobrīd robots spēj patstāvīgi sekot līdzi savam operatoram un autonomi pārvietoties starp dažādiem punktiem. Tāpat arī robots pēc veiktās misijas, vai patruļas spēj patstāvīgi, bez globālās pozicionēšanās sistēmas palīdzības, noteikt iepriekš mēroto ceļu un doties uz sākuma punktu. Lai nodrošinātu autonomu robota pārvietošanos, tas ir ieprogrammēts patstāvīgi noteikt un apbraukt dažāda veida šķēršļus.

Neraugoties, ka pēdējo gadu laikā Latvijā bāzēto bezpilota sistēmu izstrādātāju un ražotāju klāsts ir audzis, “Natrix” ir vienas no pirmajām sistēmām, kas sekmīgi nostiprinājusi savu pozīciju Eiropas sauszemes bezpilota tehnoloģiju tirgū.

Dalies ar šo ziņu