Kas ir dronu koalīcija?

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
NBS dronu operatoru apmācība (informatīvs attēls)
Foto: Srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Dronu tehnoloģijas ieviesušas revolucionāras izmaiņas mūsdienu karadarbībā. Šobrīd tām ir liela nozīme Ukrainas Bruņoto spēku spēju arsenālā. Droni ir efektīvi, lai veiktu izlūkošanu un iznīcinātu pretinieku. Tādēļ šobrīd abas karojošās puses ir būtiski kāpinājušas dronu attīstīšanas un ražošanas spējas.

Lai nodrošinātu Ukrainas tehnoloģisko un kvantitatīvo pārākumu pār Krievijas okupantiem, 2024. gada 14. februārī Ukrainas Aizsardzības atbalsta kontaktgrupas sanāksmē Latvijas un Apvienotās Karalistes vadībā tika panākta vienošanās par dronu koalīcijas izveidi.

Koalīcijas dalībvalstu mērķis ir nodrošināt Ukrainas vajadzībām nepieciešamo dronu piegādi, tehnoloģisko atbalstu un palīdzību personāla apmācībā. Apņemšanās paredz Ukrainai piegādāt tādus izlūkošanas un kaujas dronus, kuri izstrādāti atbilstoši Ukrainas bruņoto spēku izvirzītajām prasībām.

Līdz šim dronu koalīcijas dalībvalstu kopējais plānotais apmērs iepirkumiem un ziedojumiem Ukrainas bruņotajiem spēkiem veido vairāk nekā 500 miljonus eiro.

Latvija dronu koalīcijas vajadzībām šogad atvēlēs 20 miljonus eiro – 10 miljonus eiro iepirkumiem no vietējās industrijas, 5 miljonus eiro – iepirkumiem dronu koalīcijas ietvaros un vēl 5 miljonus eiro citām koalīcijas vajadzībām.

Kopā ar Latviju dronu koalīcijā iesaistas Apvienotā Karaliste, Austrālija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Itālija, Jaunzēlande, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Ukraina, Vācija un Zviedrija. 

Līdz šim dronu koalīcijas ietvaros Ukrainai jau tikušas piegādātas un poligonos Elektroniskās karadarbības apstākļos testētas pirmās kaujas iekārtas. Šobrīd Latvijā ražotās sistēmas iziet kaujas lauka testus.

Dalies ar šo ziņu