"Sargs.lv" saruna ar Ukrainas kaujas vienības virsniekiem: dronu laikmets liek būtiski pārskatīt kājnieku apmācības procesu

Viedoklis
Sargs.lv
Ukrainas Bruņoto spēku dronu operators Zaporižjas reģionā
Foto: Foto: AP/Scanpix

Pieaugošā dronu tehnoloģiju loma mūsdienu karadarbībā diktē jaunus un stingrus spēles noteikumus ne tikai tehnoloģiju attīstībai, bet arī kājnieku apmācībai, tā sarunā ar portālu “Sargs.lv” stāsta augsta līmeņa virsnieki no Ukrainas bruņoto spēku triecienbrigādes, kuru vārdus un dienesta pakāpes drošības dēļ neatklāsim. Pirms pāris nedēļām virsnieki, kuru vienības cīnās Ukrainas austrumos, viesojās Latvijā, lai dalītos ar savu pieredzi.

Virsnieki stāsta – dronu izmantošana ir pilnībā izmainījusi taktiku, kas liek pārskatīt teju visu kaujā iesaistīto elementu darbību – no kājniekiem līdz pat tehnikai. Tiesa, Ukrainā gūto atziņu ieviešana dzīvē aizvien nav pilnīga – pat NATO dalībvalstīs.

“NATO aizvien savus karavīrus gatavo pēc ierastajiem apmācību standartiem. Mēs uzreiz varam teikt - tā vairs nevar. Ja karosiet tāpat, kā ierasts, jūs cietīsiet neveiksmi, ja jūsu rīcībā nebūs ieviestas jaunākās dronu un pretdronu tehnoloģijas,” viņi uzsver.

Kā apgalvo Ukrainas virsnieki, bez efektīvu elektroniskās karadarbības sistēmu izmantošanas, kas slāpētu pretinieka dronu signālus, nav iespējams realizēt teju nevienu manevru.

Image
Ukrainas karavīrs palaiž dronu Doņeckas apgabalā
Ukrainas karavīrs palaiž dronu Doņeckas apgabalā. Foto: REUTERS/Scanpix
“Uz katru kaujas tehnikas vienību gaisā karāsies vismaz 10 droni, kuri gaidīs piemērotu brīdi, lai veiktu triecienu. Lai cik mūsdienīga būtu tehnika, tā aizvien nav spējīga aizsargāties pret droniem,” viņi stāsta.

Laiks, kad kāda no karojošajām pusēm varēja paļauties tikai uz attīstītu, ārkārtīgi dārgu un efektīvu ieroču sistēmu izmantošanu pārsvara panākšanai pār pretinieku, ir pagājis. Ja ieroču sistēmas, kuru cena mērāma vairākos miljonos eiro, nebūs aprīkotas ar efektīvu pretdronu aizsardzību, tās ātri var pārvērsties lūžņu kaudzē.

Taktisko panākumu gūšanu nosaka arī ekonomiskais aprēķins – ja viens kaujas tanks izmaksā piecus līdz septiņus miljonus eiro, tad drona cena ir ievērojami mazāka, bet sasniegtais rezultāts un nodarītie kaitējumi pretiniekiem – lielāki.

Kā stāsta Ukrainas bruņoto spēku virsnieki, dronu karadarbības laikmetā mainījusies arī kājnieku taktika. Tagad ikvienā Ukrainas armijas kājnieku trieciengrupā ir karavīrs, kurš vienības piesegšanai no dronu uzbrukumiem kaujā nes līdzi elektroniskās karadarbības portatīvo sistēmu. Līdzīgi ar pretdronu iekārtām jāaprīko katra kaujas tehnikas vienība. Turklāt investīcijām kājnieku un tehnikas aizsardzībā pret pretinieku droniem jābūt pastāvīgām, vai nu pielāgojot esošās, vai arī iegādājoties jaunas pretdronu sistēmas, ja tās pēkšņi vairs nav efektīvas.

“Šīs tehnoloģijas attīstās ļoti strauji. Lai tu spētu būt pārāks par pretiniekiem, tavai slāpēšanas iekārtai jāspēj bloķēt pretinieka dronus dažādās frekvencēs. Tā ir spraiga sacensība. Ja pēkšņi tu apturi virzību šajā jomā kaut uz pāris mēnešiem, tad nākas konstatēt, ka iekārtas vairs nav derīgas. Šajā jomā tehnoloģiju attīstības dinamika ir ārkārtīgi strauja,” uzsver ukraiņu virsnieki.

Dronu un elektroniskās karadarbības spēju ziņā nesnauž arī krievu okupanti. Viņi turpina uzlabot savas iekārtas, gan palielinot bateriju ietilpību, gan pastiprinot datu pārraides antenu efektivitāti, ļaujot uz saviem droniem pārraidīt daudz spēcīgāku signālu, lai pārvarētu Ukrainas aizstāvju elektroniskās karadarbības sistēmas.

Vaicāti, kā vērtēt Krievijas lielīšanos vēl pirms invāzijas par tās rīcībā esošajām ārkārtīgi efektīvajām elektroniskās karadarbības sistēmām, ukraiņu virsnieki atzīst, ka tā nav bijusi tikai pretinieka propaganda.

Image
Ukrainas bruņoto spēku karavīrs izmēģina elektroniskās karadarbības sistēmu dronu apturēšani
Ukrainas bruņoto spēku karavīrs izmēģina elektroniskās karadarbības sistēmu dronu apturēšanai. Foto: AFP/Scanpix
“Krieviem vēl PSRS laikos bija daudz spēcīgākas elektroniskās karadarbības sistēmas nekā amerikāņiem. Viņi to izstrādē ieguldīja ārkārtīgi lielus līdzekļus. Te nepareizs izrādījies pieņēmums, ka krievu radioelektroniskās karadarbības sistēmas kaujas laukā spēj bloķēt sakarus. Tā tas nav. Tomēr krievi var efektīvi nobloķēt globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) sistēmu, kā arī trieciena un izlūkošanas dronu darbību. Tomēr, ticiet man, sakari paliks, taču ne spēja lietot savus dronus,” stāsta viens no virsniekiem.

Kā apgalvo Ukrainas virsnieki, krievu agresoru rīcībā ir ievērojami lielāks augstas klases elektronisko karadarbības sistēmu skaits nekā Ukrainas sabiedrotajās valstīs.

“Viņiem ir ļoti spēcīga sistēma. Vai tā ir moderna? Šobrīd jau nē. Taču kara sākumā 2022. gadā tā bija ļoti attīstīta. Šī izrādījās viena no sistēmām, kuras efektivitāti mūsu Rietumvalstu kolēģi nebija novērtējuši līdz galam,” piebilst viens no virsniekiem.

Tomēr krievu okupanti cieš zaudējumus arī elektroniskās karadarbības jomā. Ukrainas spēki spējuši efektīvi iznīcināt daudzas no šīm sistēmām, liekot krieviem šīs tipa sistēmas noņemt no atsevišķiem savu ārējo robežu iecirkņiem, lai tās pārdislocētu uz Ukrainu, tādējādi kompensējot spēju iztrūkumu.  

“Tās ir ļoti dārgas sistēmas. Diez vai visā Krievijā to ir tik daudz. Tagad šīs sistēmas ir noņemtas no citiem sektoriem, lai veidotu efektīvu elektroniskās karadarbības tīklu gar visu Ukrainas frontes perimetru,” piebilst virsnieki.

Image
Ukrainas karavīrs vada FPV dronu
Ukrainas karavīrs vada FPV dronu. Foto: REUTERS/Scanpix

Pēc sākotnējām neveiksmēm un plašajiem tehnikas zaudējumiem okupanti kļuvuši piesardzīgāki. Kā stāsta virsnieki, tad iepriekš krievi elektroniskās karadarbības sistēmas pārvadāja uz armijas kravas transportlīdzekļiem. To pārvietošanās uzreiz piesaistīja Ukrainas izlūku uzmanību, ļaujot efektīvi noteikt, apstiprināt un iznīcināt mērķus. Tagad krievi sākuši pielietot jaunu taktiku, sistēmas slēpjot un atklāti izvietojot vien dažus no to elementiem.

“No tām ir redzama tikai antena, kas uzstādīta uz kādas ēkas jumta. No pirmā acu uzmetiena uzreiz nav saprotams – kas tā par antenu un kādiem mērķiem domāta - radioelektroniskās izlūkošanas vajadzībām vai, piemēram, mobilo sakaru nodrošināšanai. To iespējams noskaidrot tikai, veicot labu radioelektroniskās izlūkošanas darbu. Mēs nosakām rajonu, kur atrodas šis objekts, iespēju robežās aizlidojam tur ar izlūkošanas dronu, apskatām un tad pieņemam lēmumu par iznīcināšanu, “ stāsta viens no virsniekiem. Viņš gan piebilst – lai aizsargātu savus elektroniskās karadarbības līdzekļus, krievi tos apzināti izvieto uz civilajiem objektiem, nereti tādiem, kuros turpina dzīvot civiliedzīvotāji.

Ukrainas bruņoto spēku virsnieki atzinīgi novērtēja Latvijas un Lielbritānijas vadītās dronu koalīcijas iniciatīvu, kuras mērķis ir apgādāt ar droniem Ukrainas aizstāvjus. Tiesa, virsnieki uzsver – dronu ražošana koalīcijas ietvaros nedrīkst būt šablonveidīga - proti – lai droni būtu efektīvi, to ražotājiem produkts pastāvīgi jāpielāgo jaunākajām tehniskajām prasībām.

“Arī mēs Ukrainā izgatavojam daudz dažādu šādu sistēmu – gan dronus, gan pretdronu iekārtas. Jāteic, ka tās nemaksā pārāk dārgi. Taču šo sistēmu attīstības dinamika ir ļoti augsta. Vidēji iekārtu modernizācija nepieciešama reizi pusgadā. Praksē tas nozīmē, ka tās sistēmas, kuras mēs kaujas laukā lietojām pirms gada vai pusotra gada, šodienas apstākļos nestrādā. Otrs moments – cenas un kvalitātes attiecība. Šīs sistēmas nekādā gadījumā nedrīkst būt dārgas. Tām jābūt maksimāli lētām gan cenas, gan ekspluatācijas ziņā un vajadzības gadījumā ātri aizstājamām,” stāsta Ukrainas karavīri.

Jau ziņots, ka 2024. gada 14. februārī Ukrainas Aizsardzības atbalsta kontaktgrupas sanāksmē Latvijas un Apvienotās Karalistes vadībā tika panākta vienošanās par dronu koalīcijas izveidi.

Koalīcijas dalībvalstu mērķis ir nodrošināt Ukrainas vajadzībām nepieciešamo dronu piegādi, tehnoloģisko atbalstu un palīdzību personāla apmācībā. Apņemšanās paredz Ukrainai piegādāt tādus izlūkošanas un kaujas dronus, kuri izstrādāti atbilstoši Ukrainas bruņoto spēku izvirzītajām prasībām.

Līdz šim dronu koalīcijas dalībvalstu kopējais plānotais apmērs iepirkumiem un ziedojumiem Ukrainas bruņotajiem spēkiem veido vairāk nekā 500 miljonus eiro.

Dalies ar šo ziņu