Lietuvas parlaments mainījis obligātajā militārajā dienestā iesaucamo vecuma robežu

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Lietuvas karavīrs
Foto: Foto: V.Radžiūnas/LRT

Obligātajā militārajā dienestā Lietuvā turpmāk iesauks jaunus vīriešus vecumā no 18 līdz 23 gadiem, vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Iepriekš likumā noteiktā robeža, kad jauni vīrieši var tikt iesaukti obligātajā militārajā dienestā, tika noteikta no 19 līdz 26 gadu vecumam, taču Lietuvas valdība izlēmusi vecuma ierobežojumus samazināt un turpmāk dienestā iesaukt jaunākus valsts pilsoņus.

Lietuvas aizsardzības ministrs medijiem norādījis, ka vīriešiem, kuri ir vecāki par šobrīd noteiktajiem 23 gadiem, dienesta dēļ jāpiedzīvo problēmas privātajā dzīvē – tiek izjaukta darba un privātās dzīves gaita. “Jauniem vīriešiem tagad būs iespēja dienesta pienākumus izpildīt, pirms viņi sākuši veidot ģimeni un profesionālo karjeru,” uzsver Lietuvas Aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis (Raimundas Karoblis).

LRT norāda, ka šādi pazeminot iesaucamo vecumu, būtu mazāks skaits iesaucamo, kuriem būtu iemesls izvairīties no obligātā dienesta. Savukārt tie, kuri obligāto militāro dienestu noteiktajā termiņā nevarētu veikt, piemēram, studenti, to varētu izpildīt līdz 26 gadu vecumam.

Jāpiebilst, ka Lietuvas vīrieši un sievietes vecumā no 18 līdz 38 gadiem militārā dienesta pamatapmācībai var pieteikties arī brīvprātīgi.

Lietuvā obligātais militārais dienests tika atjaunots 2016. gadā, un šobrīd tas notiek kā 9 mēnešu pamatapmācības kurss. Katru gadu tajā tiek iesaukti aptuveni 4 tūkstoši Lietuvas vīriešu, vēsta LRT.

Dalies ar šo ziņu