Polijas ārlietu ministrs nāk klajā ar jaunu Eiropas drošības iniciatīvu

Ārvalstīs
LETA/POLSKIE RADIO
Polijas ārlietu ministrs Zbigņevs Rau
Foto: Polijas ārlietu ministrs Zbigņevs Rau/Foto: AP/Scanpix

Polijas ārlietu ministrs Zbigņevs Rau otrdien konferencē Vīnē nācis klajā ar jaunu Eiropas drošības iniciatīvu.

Rau, kurš pašreiz ieņem Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) priekšsēdētāja amatu, otrdien nāca klajā ar "Polijas atjaunotā Eiropas drošības dialoga iniciatīvu", paziņojusi Polijas Ārlietu ministrija.

Ministrijas paziņojumā teikts, ka iniciatīvas ierosināšana reizē ar ASV un Krievijas divpusējām sarunām un dialogu NATO un Krievijas Padomē ir nozīmīgs solis centienos mazināt spriedzi un rast veidus, kā novērst līdzīgu saasinājumu rašanos nākotnē.

Rau ierosinājis pārskatīt Eiropas miera un drošības pamatā esošo trīs principu interpretāciju. Runa ir par visaptverošas drošības, nedalāmas drošības un mierīgas līdzāspastāvēšanas principiem, norāda Polijas Ārlietu ministrija.

Viņš arī ierosinājis, ka "EDSO dialogam jāaptver tādas tēmas kā militārās uzticības veidošanas pasākumi, konfliktu novēršana un risināšana, kā arī nemilitāri drošības aspekti".

Rau trešdien EDSO priekšsēdētāja lomā apmeklēs Ukrainu un vēlāk šomēnes dosies vizītē uz Krieviju, kur tiksies ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Rau pagājušajā mēnesī pauda viedokli, ka kara risks Eiropā tagad ir lielāks, nekā jebkad agrāk pēdējos 30 gados.

Viņš ar šādu paziņojumu nāca klajā, izklāstot Polijas prioritātes EDSO vadībā šogad.

Dalies ar šo ziņu