Apvienotie Arābu Emirāti varētu kļūt par Kremļa valdošā režīma kliķes patvērumu

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Le Monde, The Middle East Monitor/ The Wall Street Journal
Krievijas diktators Vladimirs Putins un Apvienoto Arābu Emirātu kroņprincis Muhameds bin Zāids al Nahaijāns
Foto: AFP/Scanpix

Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) jau tuvākajā laikā varētu kļūt par Krievijas naudas atmazgāšanas centru un drošo Krievijas pilsoņu patvēruma vietu ārpus Krievijas, ziņo starptautiskie mediji.

Rietumvalstis, ieviešot sankcijas pret Krieviju, nav ņēmušas vērā Kremļa ietekmi un atbalstu Tuvajos Austrumos, īpaši AAE.

Jau šobrīd Dubaija ir kļuvusi par vienu no Krievijas naudas atmazgāšanas finanšu centriem.) AAE valsts ieguldījumu fondi ir veikuši būtiskas investīcijas Krievijas stratēģiskajos aktīvos enerģētikas, naftas ķīmijas, loģistikas un aizsardzības sektoros.

Kamēr pasaule nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā, AAE risina sarunas ar Maskavu par divpusējās sadarbības uzlabošanu. Krieviju un AAE vieno dziļa ideoloģiska saikne, kas saistīta ar bailēm no demokrātijas. Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam pietuvinātajam Krievijas Tiešo investīciju fonda vadītājam Kirilam Dmitrijevam ir ļoti ciešas personiskas attiecības ar AAE ārlietu ministru šeihu Abdullāhu bin Zāidu Āl Nahaijānu.

Pasaules finanšu noziegumu uzraudzības organizācija Financial Action Task Force (FATF) 4.martā ir iekļāvusi AAE savā pelēkajā sarakstā, sniedzot triecienu Tuvo Austrumu galvenajam finanšu un tirdzniecības centram. Paredzams, ka iekļaušana FATF uzraudzības sarakstā neapturēs finanšu plūsmu. Taču kaitējums reputācijai varētu palielināt izmaksas vietējām bankām, kas veic darījumus ar starptautiskajām bankām, un sarežģīt starptautisko aizdevēju rīcības brīvību.

Turklāt AAE šobrīd vērojama Krievijas turīgāko iedzīvotāju paplašināta interese par nekustamā īpašuma iegādi un īri, kur šobrīd aktuālais pieprasījums par 1 – 3 mēnešu periodu. Tāpat redzama pastiprināta Krievijas iedzīvotāju ieceļošana valstī, kā arī tiek meklētas iespējas bankas kontu atvēršanai un uzņēmējdarbības uzsākšanai.

Saskaņā ar “The Wall Street Journal” vēstīto, Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans un AAE šeihs Mohammeds bin Zāids al Nahaijāns pēdējo nedēļu laikā noraidījuši ASV lūgumus sarunām ar prezidentu Džozefu Baidenu. Tomēr abi pagājušajā nedēļā sazvanījušies ar V.Putinu. Jāatzīmē, ka Saūda Arābija piedāvājusi savu starpniecību Ukrainas miera noregulējuma jautājumā. Neskatoties uz karu Ukrainā, vērojama AAE un Saūda Arābijas tuvināšanās Krievijai. Galvenais iemesls meklējams ASV atturīgajā politikā Tuvajos Austrumos, turklāt reģiona valstis jūtas vīlušās par zemo Vašingtonas atbalstu.

"Sargs.lv" jau vēstīja, ka pret Krieviju, par tās agresīvo iebrukumu Ukrainā, piemērotas šobrīd pasaulē visplašākās ekonomiskās un personālās sankcijas. Papildus tām lēmumu par savas darbības pārtraukšanu Krievijā izteikušas arī virkne pasaules vadošo kompāniju. Krieviajs rubļa vērtība ir sasniegusi zemāko iespējamo līmeni, bet valsts kredītreitings nonācis "atkritumu" kategorijā. Lai gan pagaidām Krievijas iedzīvotāji tiešu dzīves līmeņa pasliktināšanos vēl nav izjutuši, eksperti norāda, ka lielāko daļu sabiedrības tā skars viena līdz četru mēnešu laikā pēc ierobežojumu noteikšanas.

Dalies ar šo ziņu