Krievija sāk nodarboties ar pirātismu Melnajā jūrā: Kara flote vērš ieročus pret kravas kuģa apkalpi

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Newsweek
Krievijas karavīri mērķē ieročus uz kuģa apkalpi
Foto: REUTERS/Scanpix

Svētdien, 13.augustā Krievijas karakuģa karavīri Melnajā jūrā netālu no Turcijas krastiem pieprasīja kravas kuģa apstāšanos, raidīja brīdinājuma šāvienus, kā arī vēlāk pārmeklēja kuģi un pārbaudīja personālu, kuri bija ceļā uz Ukrainas ostu, vēsta tiešsaistes medijs “Newsweek”. Jūrniecības eksperts norāda, ka incidents bija "pirātisms atklātā jūrā".

15.augustā Krievija publiskoja video, kurā redzams, kā terorismu atbalstošās valsts helikopters “Ka-29” lido blakus komerckuģim “Sukru Okan”, kas kuģoja zem Klusā okeāna salu valsts Palau karoga. Video arī tiek parādīts, kā karavīri tēmējot ieročus pret kuģa apkalpi liek apstādināt kuģi un pārmeklē to.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tās patruļkuģis “Vasilijs Bikovs” raidījis brīdinājuma šāvienus uz kuģi, kur pēc tam pārbaudīja tā personālu, pirms tam ļāva doties uz Izmailas ostu Odesā.

19.jūlijā Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka visi kuģi, kas kuģo uz Ukrainas ostām, tiks uzskatīti par potenciāliem militāro kravu pārvadātājiem un šādu kuģu karoga valstis tiks uzskatītas par Kijivas sabiedrotajām. Ar šādu vēstījumu Krievija nāca klajā drīz pēc tam, kad valsts atkāpās no ar ANO starpniecību noslēgtā darījuma, kas ļāva Ukrainas graudiem droši šķērsot Melno jūru.

Stambulā bāzētā jūrniecības konsultāciju uzņēmuma “Bosphorus Observer” pārstāvis Joreks Išiks (Yörük Işık) medijam “Newsweek” norāda, ka Krievijai nav pietiekami daudz līdzekļu, lai īstenotu pilnu blokādi, tāpēc izvēlējās savu mērķi uz “labu laimi”.

J.Išiks gan uzsver, ka ir skaidri redzams - incidents nenotika pie Krimas, vai pie Krievijas ostām, "pat ne Ukrainas tuvumā — viņi atrodas gandrīz Turcijas ūdeņos.”

"Tas ir nepieņemams notikums pēc visiem starptautiskajiem standartiem, un ir pienācis laiks nozīmīgākai citu spēku klātbūtnei pret Krieviju Melnajā jūrā. Tas ir nenozīmīgs kuģis. Kur viņi ņēmuši tādas tiesības uzkāpt uz kuģiem, uz kāda juridiska pamata? Tā nav likumīga darbība — tas ir pirātisms atklātā jūrā,” norāda pētnieks.

Arī Ukrainas prezidenta padomnieks Mihailo Podoļaks sociālajā tīklā “X”, kas agrāk bija pazīstams kā “Twitter”, Krievijas rīcību raksturoja kā pirātismu, kā arī "skaidru starptautisko jūras tiesību pārkāpumu".

M.Podoļaks savā ierakstā arī sacīja, ka Krievijas solis ir "noziegums pret trešās valsts civilajiem kuģiem citu valstu ūdeņos". Kā norāda ziņu aģentūra “Reuters”, Ukrainas Ārlietu ministrija apsūdzējusi Krieviju provokatīvā darbībā un aicina starptautisko sabiedrību rīkoties.

Globālās izlūkošanas un kiberdrošības konsultāciju uzņēmuma “S-RM” asociētā direktore Gabriela Rīda (Gabrielle Reid) medijam “Newsweek” sacīja: "Tā kā Krievija izmanto jūru, lai stiprinātu savu ietekmi, arvien lielāka iespējamība, ka mēs redzēsim biežāk šādus komerciālo kuģu darbības traucējumus, veicot līdzīgas pārbaudes uz vietas. Taču ir maza iespēja, ka Krievija mērķtiecīgā, bruņotā uzbrukumā uzbruks tirdzniecības kuģiem.”

Kara studiju institūts (ISW) iepriekš rakstīja, ka Krievijas spēki 30. jūlijā neapturēja trīs citus civilos kuģus, kas devās uz Ukrainu. Tas liek domāt, ka Maskava "iespējams, nespēs vai nevēlas piespiedu kārtā apturēt un pārmeklēt neitrālos kuģus".

Krievijas karaflotes rīcība visticamāk mazinās uzticību pagaidu tirdzniecības koridoriem caur Melno jūru uz Ukrainas ostām, norāda institūts.  

ISW arī secina, ka Krievijas jūras spēki Melnajā jūrā cenšas ietekmēt civilo jūras satiksmi, kas dodas uz Ukrainu, kamēr Maskava nespēj piešķirt līdzekļus Melnās jūras flotei jūras blokādei, īpaši pēc pagājušajā mēnesī Ukrainas veiktajiem triecieniem pa Krievijas jūras spēku mērķiem.

Dalies ar šo ziņu