Pēc Ķīnas agresijas, ASV, Japāna un Austrālija plāno pirmās kopīgas jūras spēku mācības Dienvidķīnas jūrā

Ārvalstīs
Sargs.lv/AP
ASV bāzes kuģis USS Ronald Reagan kopā ar Japānas helikopteru bāzes kuģi JS Izumo
Foto: Reuters/Scanpix. ASV bāzes kuģis USS Ronald Reagan kopā ar Japānas helikopteru bāzes kuģi JS Izumo

Šajā nedēļā ASV, Japāna un Austrālija plāno kopīgas jūras spēku mācības Dienvidķīnas jūrā, rietumos no Filipīnām, lai parādītu savu apņemšanos aizsargāt uz tiesiskumu balstīto pasaules kārtību pēc nesenās Ķīnas agresijas Dienvidķīnas jūrā, vēsta ziņu aģentūra “The Associated Press”.  

5. augustā Ķīnas krasta apsardzes kuģi izmantoja ūdens lielgabalus pret Filipīnu kuģiem strīdīgajā ūdensceļā, kas jau sen tiek uzskatīts par potenciālu konflikta punktu Ķīnas un ASV sāncensībā Indijas un Klusā okeāna reģionā.

ASV, Japānas un Austrālijas pirmajās kopīgajās mācībās izmantos trīs lidmašīnu un helikopteru bāzes kuģus, demonstrējot valstu. Pēc jūras mācībām ASV, Japānas un Austrālijas komandieri tiksies ar Filipīnu kolēģiem Manilā, ziņu aģentūrai “The Associated Press” atklāja divas Filipīnu drošības dienestu amatpersonas.

Abi vēlējās palikt anonīmi, jo viņiem nav ļauts publiski apspriest plānoto mācību detaļas.

ASV plāno mācībās izmantot lidmašīnu bāzes kuģi “USS America”, savukārt Japāna nosūtīs vienu no saviem lielākajiem karakuģiem - helikopteru bāzes kuģi “JS Izumo”. Austrālijas Karaliskā flote nosūtīs savu “HMAS Canberra”, uz kura arī ir helikopteri. Kā norāda anonīmā amatpersona, kopīgās mācības tika plānotas jau pirms dažiem mēnešiem.

Filipīnas nepiedalīsies šīs nedēļas mācībās loģistikas ierobežojumu dēļ, taču ir gatavas kļūt par dalībnieci nākotnē, sacīja amatpersona.

ASV, Japāna un Austrālija bija starp vairākām valstīm, kas nekavējoties pauda atbalstu Filipīnām pēc Ķīnas agresīvās rīcības šī mēneša sākumā.

Filipīnu amatpersonas atklāja, ka seši Ķīnas krasta apsardzes kuģi un divi militārie kuģi bloķēja divas Filipīnu jūras kara flotes izmantotās civilās laivas. Tās veda krājumus Filipīnu spēkiem, kas izvietoti Otrajā Tomasa sēklī (Second Thomas Shoal), austrumos no Filipīnām. Vienai piegādes laivai ar spēcīgu ūdens lielgabalu trāpīja Ķīnas krasta apsardze, bet otrai izdevās piegādāt pārtiku, ūdeni, degvielu un citus krājumus filipīniešu spēkiem, kas apsargā sēkli, paziņoja Filipīnu armija.
Image
Ķīna krasta apsardze šauj ar ūdens lielgabalu pret Filipīnu Jūras spēku laivu.
Ķīna Krasta apsardze šauj ar ūdens lielgabalu pret Filipīnu Jūras spēku laivu. Foto: AP/Scanpix

Ķīnas Krasta apsardze atzina, ka tās kuģi izmantojuši ūdens lielgabalus pret Filipīnu kuģiem, kuri, pēc tās teiktā, bez atļaujas noklīduši sēklī.

“Lai izvairītos no tiešas bloķēšanas un sadursmēm, kad [Ķīnas spēku] atkārtotie brīdinājumi bija neefektīvi, kā brīdinājums tika izmantoti ūdens lielgabali. Darbība uz vietas bija profesionāla un atturīga,” sacīja Ķīnas krasta apsardze, piebilstot, ka "Ķīna turpinās veikt nepieciešamos pasākumus, lai stingri aizsargātu savu teritoriālo suverenitāti."

Filipīnu armija sestdien paziņoja, ka atkal mēģinās piegādāt nepieciešamos krājumus saviem spēkiem Otrajā Tomasa sēklī, taču sīkāku informāciju nesniedza.

Operācija "uz sēkļa ir skaidrs apliecinājums mūsu apņēmībai stāties pretī draudiem un piespiešanai, un mūsu apņēmībai ievērot likuma varu," teikts Filipīnu Bruņoto spēku paziņojumā.

Pēc incidenta Vašingtona atkārtoti brīdināja, ka tai ir pienākums aizstāvēt savu ilggadējo līguma sabiedroto, ja pret Filipīnu valsts kuģiem un spēkiem tiks veikts bruņots uzbrukums, tostarp Dienvidķīnas jūrā.

Dalies ar šo ziņu