"Sargs.lv" pēta: kā Kremļa propagandisti izmanto komiksus, lai slavinātu iebrukumu Ukrainā

Ārvalstīs
Sargs.lv/BBC
Komikss, kurā attēlots, ka krievu karavīrs it kā palīdz civiliedzīvotājam
Foto: Rybar.ru. Komiksā attēlots kā krievu karavīrs it kā palīdz civiliedzīvotājam

Pirmajos mēnešos pēc iebrukuma Ukrainā Krievijas valsts veiktā aptauja liecina, ka krievu jaunieši karu atbalsta vismazāk. Tieši tādēļ Kremlis veic nepieciešamos pasākumus, lai gūtu atbalstu arī jaunākajā sabiedrības daļā. Viens no šiem veidiem ir komiksi par kara tēmu, lai pārdotu jaunatnei savu redzējumu par karu Ukrainā, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Aprīlī Krievijas Aizsardzības un Izglītības ministrijas skolās visā Krievijā un Ukrainas okupētajās teritorijās sāka izplatīt desmitiem tūkstošu komiksu, kurās tiek slavēts iebrukums Ukrainā.

Saskaņā ar projekta oficiālo vietni, mērķis ir piegādāt šos komiksus katrai skolai, kas atrodas Krievijas kontrolē. Komiksi sastāv no 22 īsiem stāstiem, kas veltīti Krievijas karavīriem un viņu lomai karā.

Šajos komiksos izplatīta Kremļa propaganda, skaidrojot Krievijas pilna mēroga iebrukumu 2022. gada februārī kā centienus novērst Kijivas varasiestāžu plānoto "genocīdu" Ukrainas austrumos, ko it kā atbalsta NATO valstis.

Starp galvenajiem varoņiem ir pulkvedis Azatbeks Omurbekovs, vienības komandieris, kas atbild par civiliedzīvotāju nogalināšanu Ukrainas pilsētā Bučā 2022. gadā.

Komiksā Omurbekovs raksturots kā "īsts vīrietis" un apgalvots, ka viņa karaspēks ir izrādījis īstu "cilvēcību" pirmajos kara mēnešos.

“Kad viņi [ukraiņu karavīri] atkāpās, ienaidnieks pameta savus ievainotos. Krievu karavīri viņiem sniedza pirmo palīdzību – pat karā jāpaliek cilvēkam,” teikts komiksā.

Taču faktiski lielākās cilvēktiesību organizācija, tostarp “Amnesty International” un ANO Cilvēktiesību uzraudzības misija Ukrainā, Krievijas karaspēku ir apsūdzējušas Ukrainas karagūstekņu spīdzināšanā un nogalināšanā.

Grāmatas sarakstījis Oļegs Rojs, ievērojams krievu bērnu literatūras rakstnieks un skaļš Krievijas uzsāktā kara atbalstītājs.

Image
Krievu karavīri komiksā iznīcina Rietumu tanku.
Krievu karavīri komiksā iznīcina Rietumu tanku. Foto: Rybar.ru

Komiksos tiek izmantota ierastā Kremļa propaganda pret Rietumiem, pret NATO un pret Ukrainu. "Aiz naida pret Krieviju Rietumi okupētajā Kijivā apbruņo savus kucēnus neonacistus," teikts vienā no komiksiem.

Oļegs Rojs ir radījis arī citu komiksu sēriju, kas veltīta patriotiskiem "krievu supervaroņiem", ko Kremļa atbalstītie mediji slavē kā Krievijas atbildi ASV populārajiem “DC” un “Marvel” varoņu stāstiem.

2023. gada septembrī krievu militārais blogeris Mihails Zvinčuks, kurš darbojas arī Krievijas Prezidenta padomē par karu Ukrainā, izdeva vēl 23 kara tematikas komiksu stāstus. Šie komiksi tika tulkoti angļu, arābu un ķīniešu valodās.

Image
Komiksa attēls, kurā poļu ģenerālis kliedz uz ukraiņu karavīriem
Komiksa attēls, kurā poļu ģenerālis kliedz uz ukraiņu karavīriem. Foto: Rybar.ru
Komisku sižets it kā esot balstīts uz reāliem notikumiem karā Ukrainā. Tajos izcelta krievu karavīru drosme un apņēmība, savukārt nievājoša valoda tiek izmantota, lai raksturotu ukraiņu karavīrus, kuri tiek attēloti kā Rietumu ģenerāļu bandinieki.

Dažos stāstos ir novērojami Krievijas valsts kontrolēto mediju naratīvi, apgalvojot, ka Ukrainas karavīriem trūkst motivācijas cīnīties, jo komandieri sūta viņus nāvē.

Viens no M. Zvinčuka komiksiem stāsta par kauju Austrumukrainas ciematā Kliščivkā. Sižets vēsta par ukraiņu karavīru vārdā Mikola, kurš padodas Krievijas karaspēkam, nošauj sava bataljona locekļus un maina savu vārdu uz Nikolaju, sava vārda krievu variantu.

Image
Attēlots ukraiņu karavīrs, kurš padodas un maina savu vārdu uz krievu valodas versiju.
Attēlots ukraiņu karavīrs, kurš padodas un maina savu vārdu uz krievu valodas versiju. Foto: Rybar.ru

Citā numurā divi Ukrainas dronu operatori ir izmisuši un spiesti padoties, jo nespēj tikt galā ar Krievijas bruņumašīnu varenību, ko viens no viņiem nodēvē par “kiborgiem”.

M. Zvinčuka komiksi tika demonstrēti arī kā daļa no mākslas izstādes vilcienā, kas ceļoja pa Krieviju. Tajā bija deviņi tematiski vagoni, kas atainoja krievu karavīru “varonību”, sākot ar Otro pasaules karu un beidzot ar karu Ukrainā.

BBC norāda, ka pēc oficiālajiem datiem, Aizsardzības ministrijas atbalstīto iniciatīvu, kas tika dēvēta par “Patiesības spēku”, apmeklēja vairāk nekā pusmiljons cilvēku. Vilciens veica vairāk nekā 34 000 kilometrus, apstājoties vairāk nekā 75 pilsētās starp Maskavu un Krievijas Tālajiem Austrumiem.

Image
Oļega Roja grāmatās NATO ģenerāļi ir attēloti kā ļauni un viltīgi.
Oļega Roja grāmatās NATO ģenerāļi ir attēloti kā ļauni un viltīgi. Foto: geroisvo.znanierussia.ru

Vēl viena ar Ukrainu karu saistītu komiksu sērija stāsta par Krievijas “Wagner” algotņu grupas un tās dibinātāja Jevgeņija Prigožina varoņdarbiem, lai gan šķiet, ka šiem komiksiem nav oficiāla atbalsta.

Tie tika publicēti 2023. gada beigās sociālo tīklu platformā “Telegram”, slavinot “Wagner” algotņus un apgalvojot, ka tie izglābuši krievvalodīgos Ukrainas austrumos no "genocīda".

Galvenais varonis ir “Wagnera” algotnis ar iesauku Dusmu eņģelis, kurš attēlots cīnāmies ar ziliem suņiem līdzīgiem radījumiem, kuriem uzvilkts Ukrainas ģerbonis.

Komiksā šīs radības tiek pārvērstas par briesmoņiem, pateicoties “jaunam serumam, ko amerikāņi viņiem injicē”.

Viens no komiksu sērijas stāstiem beidzas ar Prigožina izteiktu draudīgu brīdinājumu: "Tas, ko viņi [Krievijas ienaidnieki] nezina, ir vieta, kur nākamreiz parādīsies Dusmu eņģelis. Un tāpēc, lai visi gaida un baidās."

Dalies ar šo ziņu