Polija un Ukraina paraksta vienošanos par sadarbību aizsardzībā

Ārvalstīs
LETA/AP
Zelenskis un Tusks
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien vizītē Varšavā ticies ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku, un abi līderi parakstījuši vienošanos par valstu sadarbību aizsardzībā.

Kopīgajā preses konferencē Zelenskis pateicās Polijai par to, ka dokumentā ietvertas arī "īpašas vienošanās".

"Jūs vienmēr varēsiet uz mums paļauties," pēc dokumenta parakstīšanas Zelenskim sacīja Tusks.

Ukrainas prezidents norādīja, ka vienošanās cita starpā paredz izstrādāt mehānismu Polijas virzienā izšauto krievu raķešu un lidrobotu notriekšanai Ukrainas gaisa telpā.

"Esmu pārliecināts, ka mūsu komandas, mūsu Aizsardzības ministriju komandas kopā ar mūsu armijām izstrādās, [mehānismu], kā mēs varam ātri šo vienošanās punktu īstenot," piebilda Zelenskis.

Savukārt Tusks paziņoja, ka nevienam, izņemot Ukrainu, nav tiesību lemt bez Kijivas līdzdalības par miera slēgšanu ar Krieviju. Acīmredzami norādot uz Ungārijas premjerministra Viktora Orbāma "miera misiju", Polijas premjers, piebilda, ka nevienam nav arī tiesību uzstāties Eiropas vārdā, bez Eiropas Savienības (ES) pilnvarojuma.

Abi līderi apsprieda situāciju Ukrainā un NATO atbalstu Kijivai, kā arī ievēroja minūti klusumu, pieminot šodien Krievijas raķešu uzbrukumos Ukrainā nogalinātos cilvēkus.

Zelenskis apmeklējis Poliju pirms došanās uz NATO samitu Vašingtonā, kur Poliju pārstāvēs valsts prezidents Andžejs Duda. Arī Dudam šodien paredzēta tikšanās ar Zelenski.

Dalies ar šo ziņu