NATO samita priekšvakarā Ķīna un Baltkrievija rīko militārās mācības pie Polijas robežas

Ārvalstīs
Sargs.lv/Politico
Krievijas militārās mācības
Foto: AP/Scanpix

Ķīnas un Baltkrievijas bruņotie spēki pirmdien uzsāka kopīgas militārās mācības netālu no Baltkrievijas pilsētas Brestas, kas atrodas piecu kilometru attālumā no Polijas robežas. Mācības, kuras sauktas par "Falcon Assault" notiks līdz 19. jūlijam.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija savā “Telegram” kontā norāda, ka mācību galvenais mērķis ir praktizēt nakts desanta operācijas, ūdens šķēršļu pārvarēšanu un operāciju īstenošanu pilsētvidē. “Telegram” ieraksts seko citam paziņojumam, kurā tikusi kritizēta NATO klātbūtnes palielināšanās NATO Austrumu dalībvalstīs.

Savukārt Pekina mācības dēvējusi kā “pretterorisma mācības” un tās mērķis esot uzlabot karaspēka koordinācijas spējas un padziļināt praktisko sadarbību starp abām armijām.

Tikmēr Polijas Aizsardzības ministrs Vladislavs Kosinjaks-Kamišs pagājušajā nedēļā norādīja, ka Polija un Lietuva NATO samitā aktualizēs izaicinājumus, kas saistīti ar robežas apsargāšanu. “Šobrīd uz Baltkrievijas un Polijas robežas norisinās hibrīdkarš, tāpat kā uz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas robežām,” atgādināja Polijas Aizsardzības ministrs.

Baltkrievija 4. jūlijā kļuva par desmito Šanhajas Sadarbības organizācijas dalībvalsti. Šis ir Pekinas un Maskavas virzīts valstu formāts kā pretsvars Rietumu ietekmei, un starp tā dalībniekiem ir arī Irāna, Pakistāna un Indija.

Šī ir pirmā reize sešu gadu laikā, kad Ķīna mācību nolūkos ir nosūtījusi militāro personālu uz Baltkrieviju. Pēdējās Ķīnas un Baltkrievijas kopīgās militārās mācības notika Ķīnā. Abas valstis piedalījās arī Krievijas starptautiskajās militārajās mācībās “Vostok 2022”.

Iepriekš Baltkrievija kopā ar Krieviju ir praktizējusi arī kodolieroču izvietošanu un rīkojušas līdzīga veida militārās mācības.

Dalies ar šo ziņu