Pujāts: Uz Baltkrievijas robežas novērojams nelegālās migrācijas pieplūdums

Latvijā
Sargs.lv/Latvijas Sabiedriskie Mediji
robeža
Foto: Aizsardzības ministrija

Valsts robežsardze šogad no Latvijas un Baltkrievijas robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturējusi jau teju 2770 cilvēkus. Šī gada otrajā ceturksnī nelegālās imigrācijas spiediens ir pieaudzis, tādēļ no 2024. gada 13. marta līdz 13. septembrim atkal stājies spēkā pastiprinātais robežas apsardzības sistēmas darbības režīms Latvijas un Baltkrievijas pierobežā.

Intervijā “Rīta Panorāmai” Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts atklāj, ka pēdējās trīs dienas robežsargiem nācies saskarties ar visai intensīvu personu plūsmu, kas vēlas nelikumīgi iekļūt Latvijā.

“Vakar bija 62 personas, kuru mēģinājums iekļūt Latvijā tika novērsts. Dienu iepriekš 51 un pirms tam 47. Tātad pēdējās trīs dienas mēs atkal redzam, ka personas, kuras vēlas iekļūt nelikumīgi Latvijā ir intensificējušās tieši Latvijas virzienā un attiecīgi mūsu kaimiņvalstīs Lietuva, Polija ir samazinājušās,” norādīja Guntis Pujāts.

Savukārt humānu apsvērumu dēļ Latvijā šogad tikušas ielaistas mazāk nekā 20 personas. Valsts robežsardzes priekšnieks atgādina, ka nelegālās migrācijas iemesls ir apzināta Baltkrievijas dienestu rīcība. “[Iepriekš] ļoti masīvi tika veikti mēģinājumi faktiski visu gadu [virzīt nelegālos migrantus] Polijas virzienā. Patreiz redzam, ka pēdējās trīs diennaktis tas atkal notiek Latvijas virzienā,” piebilda Guntis Pujāts.

Arī pērn laika posmā no augusta līdz oktobrim Latvija bija izvirzīta kā galvenā mērķa valsts nelegālajai migrācijai. Vienlaikus Valsts robežsardzes priekšnieks atzīst, ka šobrīd būtisku atbalstu sniedz izbūvētā infrastruktūra.

“Vairāki desmiti [nelegālie migranti] nav iekļuvuši Latvijā, jo priekšā ir izbūvētais žogs. Mēs esam novērojuši, ka šīs personas iet gar žogu, bet valstī iekšā netiek,” atzinīgi vērtē Guntis Pujāts.

Saskaroties ar jaunu nelegālās migrācijas plūsmu, Valsts robežsardze ir vērsusies pie Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, lai atkal atjaunotu sadarbību valsts robežas apsargāšanā. Ņemot vērā Polijas pieredzi, kurā nelegālo migrantu grupas mēdz izrādīt agresiju pret robežsardzi, nogalinot vienu Polijas karavīru, Latvijas robežsardze ļoti augstu vērtē potenciālos eskalācijas riskus, kas var izvērsties uz Latvijas un Baltkrievijas robežas.

“Ir informācija par to, ka Baltkrievijas amatpersonas apmāca migrantus, lai nodarītu miesas bojājumus, kuras sargā valsts robežu. Līdz ar to mēs ļoti augstu vērtējam riskus arī Latvijā. Kopš pagājušā gada vidus un šogad tiešām novērots, ka pārkāpēji ir kļuvuši agresīvāki,” teica Valsts robežsardzes priekšnieks.

Līdz šim Latvijā nav fiziski cietusi neviena amatpersona, kura apsargā Valsts robežsardzi, tomēr arī šogad ir bijis uzbrukums vienam valsts robežsargam. Savukārt uz Latvijas un Krievijas robežas nelegālās migrācijas situācija šobrīd tiek vērtēta kā ļoti mierīga. Vienlaikus tikušas notvertas personas, kas centušās doties uz Krieviju, lai karotu pret Ukrainu.

Starp izcelsmes valstīm, no kurām nākuši nelegālie migranti, Valsts robežsardzes priekšnieks min Irānu, Šrilanku, Bangladešu, Indiju, Afganistānu. “Bet šis diapazons ir daudz plašāks, faktiski tas ietver Āziju, Āfriku. Ir fiksēti arī Kubas pilsoņi,” piebilst Guntis Pujāts.

Pērn no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 13 863 cilvēku, bet humānu apsvērumu dēļ uzņemti 428 cilvēki. Savukārt 2022. gadā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Dalies ar šo ziņu