ASV gatavojas investēt 30 miljardus ASV dolāru militārajā industrijā

Ārvalstīs
Evija Blumberga/Sargs.lv
Stoltenbergs un Baidens
Foto: nato.int

Šodien Vašingtonā notiekošajā NATO Ziemeļatlantijas padomes sēdes atvērtajā daļā NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs atklāja NATO samita galvenās diskusiju tēmas, uzsverot gan nepieciešamību stiprināt alianses aizsardzības spējas, gan arī palielināt atbalstu Ukrainai, savukārt ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka valsts gatavojas investēt militārajā industrijā aptuveni 30 miljardus ASV dolāru, ziņo “Sargs.lv” no NATO samita Vašingtonā.

Atklājot NATO samita pirmo sēdi, alianses ģenerālsekretārs norādīja, ka “šodien tiks pieņemti lēmumi par mūsu nākotnes drošību,” uzsverot, ka nepieciešams palielināt atbalstu Ukrainai. " Mēs palielināsim savu atbalstu Ukrainai, izveidojot NATO koordinācijas un drošības palīdzību un apmācības sistēmu Ukrainai, kā arī nodrošināsim noturīgu atbalstu ilgtermiņā. Atbalsts Ukrainai nav labdarība. Tas ir mūsu pašu drošības interesēs,” sacīja Stoltenbergs.

Džo Baidens savukārt norādīja, ka NATO ir spēcīgāka nekā jebkad agrāk un ka ASV ir būtiski pastiprinājušas savu klātbūtni NATO austrumu flangā. "Šodien mums ir jāuzdod jautājums, kā mēs varam turpināt stiprināt vairogu? Viena atbilde ir stiprināt mūsu rūpniecisko bāzi," sacīja Baidens, aicinot uz lielāku ieroču, munīcijas un transportlīdzekļu ražošanu.

Runājot par industrijas stiprināšanu, Baidens norādīja, ka NATO dalībvalstis ir apņēmušās paplašināt savu industriālo bāzi un palielināt aizsardzības izdevumus. Viņš izteica apņēmību turpināt ieguldīt līdzekļus militārajā infrastruktūrā un rūpniecībā, uzsverot: " Mana administrācijai ieguldīs 30 miljardus ASV dolāru aizsardzības nozarei, lai restartētu vai paplašinātu ražošanu. Spēcīgākas piegādes ķēdes, spēcīgāka ekonomika, spēcīgāki bruņotie spēki un spēcīgākas nācijas.”

Papildus ģenerālsekretārs arī norādīja, ka NATO stiprinās partnerattiecības Indijas un Klusā okeāna reģiona valstīm, lai vērstos pret pieaugošo Krievijas, Ķīnas, Irānas un Ziemeļkorejas agresiju.

Dalies ar šo ziņu