Pentagons Ukrainas atbalstam spēs piešķirt papildu divus miljardus ASV dolārus

Ārvalstīs
Sargs.lv/European Pravda/Reuters
Ukrainas un ASV karogs
Foto: AFP/Scanpix

ASV Aizsardzības departaments ziņo, ka aprēķinos par piešķirto atbalstu Ukrainai tikušas novērstas kļūdas, tādēļ Ukrainas atbalstam ir sanācis piešķirt papildu divus miljardus ASV dolāru.

Ņemot vērā izaicinājumus, kas saistīti ar grāmatvedību, Pentagonam kādu laiku bijušas grūtības precīzi aprēķināt izmaksas, kas saistītas ar Ukrainai nosūtīto militāro ekipējumu.

Jau iepriekš ASV Aizsardzības departaments secināja, ka jaunajos aprēķinos par 2023. gadā nosūtīto ekipējumu Ukrainai agrākās “ekipējuma nolietojuma vērtības” vietā ir jāizmanto “aizstājamā vērtība”. Jaunie aprēķini ļāva secināt, ka iepriekšējās palīdzības vērtības aplēsēs tikusi pieļauta kļūda par aptuveni 6.2 miljardu ASV dolāru. Šī summa vēlāk tika izmantota, lai nosūtītu Ukrainai papildu ieročus.

Kopš tā laika Pentagona veiktajos aprēķina labojumos ir atrasti vēl divi miljardi neizmantoti ASV dolāri. Līdz ar to Ukraina varēs saņemt papildu ieročus.

ASV valdības Atbildības birojs ir norādījis, ka kļūdas par Ukrainai sniegtā atbalsta vērtību pieļautas neskaidras “ekipējuma vērtības” definīcijas dēļ Ārējās palīdzības likumā un īpašu vadlīniju trūkuma dēļ.

Dalies ar šo ziņu