Igaunijā notiks līdz šim lielākās evakuācijas mācības

Ārvalstīs
Sargs.lv/LETA/Igaunijas Glābšanas pārvalde/Delfi.ee
Evakuācijas mācības Igaunijā
Foto: Evakuācijas mācības Igaunijā/Foto: tartu.ee

Igaunijā šodien, 4. oktobrī, sāksies līdz šim lielākās evakuācijas mācības valsts vēsturē, evakuējot brīvprātīgos no vietām Dienvidaustrumigaunijā un Vīlandes apriņķi. Evakuācijas mācības ir būtiskas, lai aizsargātu civiliedzīvotājus, nodrošinātu vienību rīcības un pārvietošanās brīvību kaujas zonā un novērstu to civiliedzīvotāju terorizēšanu un deportāciju, kuri paliek valstī ienaidnieka kontrolētā teritorijā, uzsver Igaunijas Aizsardzības spēku pulkvežleitnants Rauls Kuts.

Viņš skaidro, ka šādu civiliedzīvotāju evakuācijas mācību nepieciešamību apstiprina pēdējo divarpus gadu kara pieredze Ukrainā.

Mācības "Louna Sild" ("Dienvidu tilts") norisināsies līdz svētdienai Dienvidigaunijā. Tās rīko Igaunijas Glābšanas departaments un Igunijas Aizsardzības līga  "Kaitseliit".

Plānots, ka mācībās kā evakuējamie piedalīsies 1000 vietējie iedzīvotāji, kas varēja pieteikties brīvprātīgi. Igaunijas Glābšanas pārvalde norāda – ļoti svarīga ir tieši brīvprātīgo līdzdalība, lai mācības noritētu sekmīgi. Liela mēroga evakuācijas veikšana ir liels izaicinājums ikvienam, kas prasa cilvēku apzināšanos un gatavību briesmu gadījumā pārvietoties. 

Mācības notiks Pelvas, Tartu, Valgas, Veru un Vīlandes apriņķos.

Kā norādīja Dienvidu glābšanas centra vadītāja Tagne Tehe, šīs būs lielākās evakuācijas mācības, kādas jebkad notikušas Igaunijā.

“Diemžēl pēdējos gados ir palielinājušies kara draudi no austrumiem, tādēļ mums ir jāsagatavojas visnopietnākajiem scenārijiem,” uzsvēra T. Tehe.

Mācību dalībniekiem tiks piedāvātas arī civilās aizsardzības lekcijas, kas ietver padomus, kā labāk sagatavoties dažādām krīzēm, un izpratni par to, ko evakuācija nozīmē reālajā dzīvē. 

“Evakuācijas mācību laikā mēs praktizējam visas evakuācijas ķēdes darbu, gatavojoties iespējamai militārai krīzei. Šim nolūkam Sieviešu brīvprātīgā aizsardzības organizācija un pašvaldības praktizē tām uzticētos uzdevumus, kas jāveic situācijā, kad ir pieņemts lēmums evakuēt civiliedzīvotājus no iespējamām kaujas vietām,” sacīja pulkvežleitnants  R.Kuts.

Turklāt Igaunijas Sarkanais Krusts mācību dalībniekiem organizēs pirmās palīdzības kursus.

Lai sasniegtu un nodrošinātu nepieciešamos mācību rezultātus, savu ieguldījumu sniedz visas vingrinājumā iesaistītās puses. Evakuētos atveido brīvprātīgie, glābšanas aģentūra koordinē evakuāciju kopumā, pašvaldības pulcē evakuētos transporta punktos un organizē nepieciešamo pārvietošanu uz drošu zonu, bet Sieviešu brīvprātīgā aizsardzības organizācija nodrošina evakuācijas vietu darbību.

“Tā kā vērienīgā civiliedzīvotāju evakuācija skar visu sabiedrību, lai uzsvērtu evakuācijas nozīmi, valdības iestādēm, pašvaldībām un iedzīvotājiem kopumā nepieciešams izcelt trīs galvenos mērķus, kāpēc mēs to darām iespējama militāra iebrukuma gadījumā. Pirmkārt, lai aizsargātu civiliedzīvotājus no ievainojumiem un postījumiem militāro operāciju laikā, lai nodrošinātu mūsu vienību rīcības un pārvietošanās brīvību kaujas zonā un, treškārt, lai novērstu to civiliedzīvotāju terorizēšanu un deportāciju, kuri paliek valstī ienaidnieka kontrolētā teritorija. Tie nav tikai vārdi, bet to visu apstiprinājuši pēdējie divarpus gadi Ukrainā,” piebilda pulkvežleitnants R.Kuts.

Mācību grafiks paredz, ka sestdien, 2024. gada 5. oktobra rītā, mācību dalībnieki (evakuētie) pulcēsies pašvaldības iepriekš izsludinātajā transporta punktā, kur tiks reģistrēti cilvēki, kam sekos brauciens uz evakuācijas vietu Vīlandes apriņķī. Evakuēties iespējams arī ar savu transportu, taču arī tad ir jāreģistrējas un jāpaziņo sava transporta izvēle.

Sestdienas, 2024. gada 5. oktobra pusdienlaikā, autobusiem ierodoties evakuācijas vietā Vīlandē, notiks reģistrācija, nakšņošana, pusdienas un vakariņas, dažādas aktivitātes, tostarp lekcijas un praktiskās darbnīcas. Svētdien, 2024. gada 6. oktobrī, notiks izrakstīšanās procedūras, noslēdzot evakuācijas mācības.

«Mācību galvenie apmācāmie ir Sieviešu brīvprātīgās aizsardzības organizācijas evakuācijas komandas, kuras praktizē vienu no saviem uzdevumiem – atbalsta glābšanas aģentūru, izveidojot evakuācijas punktus, uzturot tos darbībā un noslēgumā slēdzot. Komandas sagatavo evakuācijas vietas, lai uzņemtu evakuētos, sniedz viņiem tādus pamatpakalpojumus kā pirmā palīdzība, ēdināšana, izmitināšana utt., kā arī praktizē evakuācijas vietas nodošanu citai vienībai. “Dienvidu tilts” sniedz mūsu evakuācijas komandām labu iespēju izmēģināt visas procedūras, kas ir tuvu reālajai situācijai, un noslīpēt to sniegumu," sacīja Sieviešu brīvprātīgās aizsardzības organizācijas priekšsēdētāja Airi Toominga.

Reālas krīzes gadījumā par evakuācijas organizēšanu ir atbildīga Igaunijas Glābšanas pārvalde, un tā tiek veikta sadarbībā ar Aizsardzības līgu, Sieviešu brīvprātīgo aizsardzības organizāciju, pašvaldībām, policiju un robežsardzes pārvaldi, trauksmes centru, apdrošināšanas pārvaldi un Veselības pārvaldi.

Reālajā dzīvē masveida evakuācija nozīmē tūkstošiem cilvēku pārvietošanu uz drošu vietu. Kad pienāk evakuācijas pavēle, tā nekavējoties jāizpilda: tās ignorēšana var nozīmēt briesmas gan jūsu, gan tuvinieku dzīvībai. Ja ir nepieciešama evakuācija, valsts atver evakuācijas vietas un organizē transportu, bet, ja iespējams, jāizmanto savs transports un jāmeklē naktsmītnes patstāvīgi, piemēram, pie draugiem un paziņām. Publiskās evakuācijas vietas, pirmkārt, paredzētas cilvēkiem, kuri paši nekur citur nevar nokļūt.

Dalies ar šo ziņu