BBC: Krievijas specdienesti plāno radīt haosu Lielbritānijā, brīdina MI5

Ārvalstīs
Sargs.lv/BBC
Kens Makkalums
Foto: Apvienotās Karalistes iekšējā izlūkdienesta MI5 direktors Kens Makkalums/Foto: AP/Scanpix

Krievijas izlūkošanas aģentūras realizē operāciju, lai radītu “haosu Lielbritānijas un Eiropas ielās,” ziņojis Apvienotās Karalistes iekšējā izlūkdienesta MI5 direktors Kens Makkalums, brīdinot, ka valsts saskaras ar līdz šim lielāko šāda veida apdraudējumu, vēsta BBC.

Izlūkdienesta vadītājs norāda, ka kopš 2022. gada fiksēti arī 20 Irānas atbalstīti terorisma plāni. Viņš norādīja, ka sarežģīto ar terorismu saistīto draudu, kā arī nacionālo draudu apvienojums nozīmē, ka “MI5 rokās ir viens ellīgs darbs.”

K. Makkalums informēja, ka kopš 2017. gada Lielbritānijā kopumā izjauktas 43 vēlīnā stadijā esošas uzbrukuma operācijas, dažiem uzbrukuma plānotājiem cenšoties “iegūt šaujamieročus un sprāgstvielas.”

Izlūkdienesta vadītājs norādīja, ka drošības dienesta darbs pretterorisma jomā joprojām galvenokārt ir saistīts ar islāma ekstrēmistiem, kam seko “galēji labējais terorisms”.

Taču, kā viņš piebilda, MI5 bija jārisina “visdažādāko uzskatu un ideoloģiju radīto draudu klāsts.”

“Pirmie 20 manas karjeras gadi bija pilni ar terorisma draudiem. Tagad mēs saskaramies ar tiem līdztekus valsts atbalstītām slepkavībām un sabotāžas plāniem uz liela Eiropā notiekoša kara fona,” viņš sacīja.

Preses konferencē MI5 pretterorisma operāciju centrā Londonā K. Makkalums arī pauda bažas par jauniešu skaitu, kas tiek iesaistīti tiešsaistes ekstrēmismā.

Viņš sacīja, ka aptuveni 13% no gadījumiem, kas izmeklēti par līdzdalību terorismā, ir jaunāki par 18 gadiem, un šis skaitlis ir trīskāršojies pēdējo trīs gadu laikā.

Drošības dienesta vadītājs arī izklāstīja plašos draudus, ar kuriem valsts saskaras un kurus pastiprinājis internets. Lielu daļu no tiem veido “tiešsaistē indoktrinēti vientuļi cilvēki”.

“Interneta tumšajos tīklos sarunām ir maza nozīme. Īsto uzbrukuma realizētāju šķirošana no krēsla ekstrēmistiem ir prasīgs uzdevums. Anonīmas tiešsaistes saiknes bieži vien ir nenozīmīgas, taču neliela daļa noved arī līdz letālai rīcībai,” viņš sacīja.

K. Makkalums arī runāja par grūtībām, ar kurām saskaras drošības dienests, strādājot ar “nepastāvīgiem potenciālajiem teroristiem ar vāju ticību ideoloģijai”.

Dalies ar šo ziņu