Latvijas jaunieši pirmo reizi piedalās starptautiskajās kiberdrošības sacensībās

Izglītība
Sargs.lv
Latvijas jauniešu komanda sacensībās “Eiropas kiberdrošības izaicinājums 2024”
Foto: CERT.lv

No 8. līdz 11. oktobrim Turīnā, Itālijā norisinājās starptautiskās kiberdrošības sacensības jauniešiem vecumā no 14 līdz 25 gadiem “Eiropas kiberdrošības izaicinājums 2024”. Šogad sacensībās pirmo reizi piedalījās arī komanda no Latvijas.

Sacensībās jauniešu komandas no 37 valstīm risināja dažādas sarežģītības pakāpes uzdevumus tādās jomās kā tīkla analīze, kriptogrāfija, ielaušanās testi, atvērto avotu izlūkošana, datorkriminālistika un reaģēšana un kiberdrošības incidentiem. Tāpat komandām bija nepieciešams aizsargāt savu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju infrastruktūru no kiberuzbrukumiem.

Latvijas komandas sastāvā bija 10 jaunieši, kuri šogad jau pierādīja savas zināšanas valsts mēroga kiberdrošības sacensībās “Nacionālais kiberdrošības izaicinājums” – Rihards Kauliņš, Roberts Ceriņš, Veronika Lohmanova, Sandijs Indāns, Mārtiņš Prokuratovs, Ivo Mezits, Jurģis Ieviņš, Kristofers Barkāns, Reinis Gunārs Mednis un Jānis Rancāns.

“Apsveicu mūsu talantīgos jauniešus ar veiksmīgo startu Eiropas kiberdrošības izaicinājumā! Esmu gandarīts, ka Latvija ir godam pārstāvēta Eiropas līmenī sacensībās ar kiberdrošības jomas izcilniekiem. Neraugoties uz to, ka Latvija ir demonstrējusi spēcīgu noturību pret aizvien pieaugošo apdraudējumu, mums ir jābūt soli priekšā uzbrucējiem. Vēlos pateikt paldies treneriem, palīgiem un visiem atbalstītājiem. Novēlu jauniešiem izcilus panākumus arī turpmāk!” norāda aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Aizsardzības ministrija pateicas visām organizācijām, kas atbalstīja jauniešu dalību šajās sacensībās, īpaši uzņēmumiem Possible Security, Cyber Circle un LMT, kā arī Jaunsardzes centram, Latvijas Republikas Zemessardzei, Kiberincidentu novēršanas institūcijai CERT.LV, Latvijas Universitātei un Eiropas Kiberdrošības kompetenču centram.

Jau 2025. gada pavasarī norisināsies valsts mēroga kiberdrošības sacensības “Nacionālais kiberdrošības izaicinājums”, kurā aicināti piedalīties Latvijas skolēni un studenti vecumā no 14 līdz 24 gadiem. Plašāka informācija par dalības iespējām ir pieejama vietnē kibiz.lv.

“Eiropas kiberdrošības izaicinājums” ir ikgadējās starptautiskās kiberdrošības sacensības, kuras organizē Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūra (ENISA) sadarbībā ar dalībvalstīm un citiem partneriem. Latvijā valsts mēroga kiberdrošības sacensības “Nacionālais kiberdrošības izaicinājums” tiek rīkotas kopš 2024. gada. Sacensību norisi līdzfinansē Eiropas Savienība.

Dalies ar šo ziņu