Zviedrija palīdzēs Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanā; Kipra piekrīt izvietot atbalsta bāzi

Konfliktu zonas
LETA--AFP
Zviedrijas lidmašīna
Foto: Foto: airplane-pictures.net

Zviedrija palīdzēs ANO Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanā, atbalstot Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW) ar militāro transporta lidmašīnu "Lockheed C-130 Hercules" un gaisa spēku vienību.

Zviedrija palīdzēs Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanā; Kipra piekrīt izvietot atbalsta bāzi

"Zviedrijas armijas aviācijas vienība tiks izvietota Kiprā, lai palīdzētu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) transportēt personas un ekipējumu," informēja Zviedrijas aizsardzības ministre Karina Enstrēma.

Kipras valdība ir devusi piekrišanu valsts teritorijā izvietot bāzi Sīrijā strādājošo ķīmisko ieroču inspektoru atbalstam.

"Ministru padome apstiprinājusi vienošanos starp Kipras Republiku un OPCW attiecībā uz apvienotās ANO-OPCW misijas atbalsta bāzi," teikts valdības izplatītajā paziņojumā.

Pēc Kipras amatpersonu teiktā, šāda bāze veicinātu "drošu klātbūtni un apvienotās misijas darbību izpildi".

Misijas atbalsta bāze tiks izveidota ANO kontrolētajā buferzonā vairs neizmantotajā Nikosijas lidostā, no kurienes inspektori dosies aptuveni 220 kilometrus garajā ceļā uz Sīriju.

"ANO lēmums izveidot misijas atbalsta bāzi Kiprā apliecina Kipras stabilizējošo un aizvien pieaugošo lomu reģionā," teikts valdības paziņojumā.

Savienotās Valstis lūgušas Norvēģiju piekrist iznīcināt daļu Sīrijas ķīmisko ieroču savā valstī, un Oslo trešdien paziņoja, ka apsver šo lūgumu un atbildēs, cik drīz vien iespējams.

Tomēr Norvēģijas ārlietu ministrs norādīja, ka valstij nav nepieciešamā ekipējuma ieroču iznīcināšanai.

OPCW un ANO kopš 1. oktobra Sīrijā ir 60 ekspertu un atbalsta dienesta darbinieku komanda, kuras uzdevums ir Sīrijas ķīmisko ieroču ražošanas objektu iznīcināšana.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome 27. septembrī pieņēma rezolūciju, akceptējot ASV un Krievijas rosināto plānu Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanai līdz 2014. gada vidum.

Dalies ar šo ziņu