Ģenerālis: ASV ir "uzvarošā stratēģija" cīņai ar "Islāma valsti"

Konfliktu zonas
LETA—CNN/BBC/AFP
Dempsijs
Foto: Foto: US DoD

ASV ir "uzvarošā stratēģija", lai sakautu teroristisko grupējumu "Islāma valsts" (IV), paziņojis ASV apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītājs ģenerālis Mārtins Dempsijs.

Ģenerālis: ASV ir "uzvarošā stratēģija" cīņai ar "Islāma valsti"

Viņš gan piebilda, ka tās ietvaros pagaidām nav paredzēts sūtīts sauszemes spēkus uz Irāku.

IV spēki ir vēl vairāk pietuvojušies Irākas galvaspilsētai Bagdādei un turpina cīnīties Rietumu provincē Anbārā.

Uz jautājumu, vai IV kaujinieki varētu ieņemt Bagdādi, Dempsijs atbildēja noraidoši. "Esmu pārliecināts, ka mēs spēsim palīdzēt Irākas spēkiem nepieļaut Bagdādes krišanu."

Tomēr ģenerālis Dempsijs piebilda, ka Irākas karavīriem nepieciešama apmācība, jo daudzi kareivji savus posteņus pameta brīdī, kad IV sāka uzbruka Irākai. Tomēr pašlaik aizsardzības perimetrs ap Bagdādi esot pietiekoši plašs un noturīgs.

Viņš atkārtoja pirms pāris nedēļām pausto viedokli, ka neredz vajadzību sūtīt spēkus uz karadarbības zonu cīņā ar IV kaujiniekiem. Viņš stingri noraidīja iespēju, par atkārtotu ASV karavīru nosūtīšanu uz Irāku.

Tomēr viņš arī norādīja, ka karš ir pilns atklājumu, un ja situācija attīstīties tik tālu, ka spēku nosūtīšana uz Irāku ir neizbēgama, viņš izvērtēs situāciju un izteiks rekomendācijas ASV prezidentu Barakam Obamam.

Pašlaik Irākā atrodas 12 militāro padomnieku grupas.

Plānā esot arī trīs jaunu bāzu izveide, kur ASV un citu valstu pārstāvji apmācītu Irākas drošības spēkus, kas cīnās ar IV kaujiniekiem.

Ģenerālis Dempsijs piebilda, ka IV ir drauds nacionālajai drošībai un nepietiek tikai ar uzlidojumiem. Viņš norādīja, ka cīņā ar IV nepieciešama pacietība, kā arī ASV un koalīcijas progress.

"Pašreiz mēs esam uz pareizā ceļā," atzina ģenerālis.

"Islāma valsts" kaujinieki sāk atkāpties no Kobanes

Teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieki sākuši atkāpties no vairākiem Kobanes rajoniem, atsaucoties uz kurdu amatpersonu, ceturtdien vēsta britu raidorganizācija BBC.

Džihādisti pēdējo dienu laikā zaudējuši kontroli pār vairāk nekā 20% pilsētas teritorijas, ko bija ieņēmuši, BBC atklāja amatpersona.

Tikmēr ASV amatpersonas ziņoja, ka Savienoto Valstu un to sabiedroto uzlidojumos Kobanes apkaimē gājuši bojā simtiem "Islāma valsts" kaujinieku.

Kurdu amatpersona norādīja, ka kurdu spēki gūst panākumus cīņā pret džihādistiem.

"Iespējams, pēdējās pāris dienas "Islāma valsts" kontrolēja aptuveni 40% Kobanes, bet tagad (..) mazāk nekā 20% pilsētas ir "Islāma valsts" kontrolē," norādīja amatpersona, piebilstot, ka kurdu spēki ceturtdien sākuši "tīrīšanas operācijas" Kobanes austrumos dienvidaustrumos.

ASV veikušas 18 uzlidojumus Kobanes apkaimē

ASV kaujas lidmašīnas otrdien un trešdien veikušas 18 uzlidojumus džihādistiem pie Sīrijas kurdu pilsētas Kobanes, paziņojusi armija.

Uzlidojumi bija mērķēti pret vairākām teroristu organizācijas "Islāma valsts" pozīcijām un 16 ēkām, kuras okupējuši džihādisti.

ASV iznīcinātāji un kara lidmašīnas bombardējušas "Islāma valsts" pozīcijas arī Irākā, veicot piecus uzlidojumus pēdējo 24 stundu laikā.

Uzlidojumos iznīcināti vairāki džihādistu transporta līdzekļi un ieroči.

Pēdējo dienu laikā ASV ir pastiprinājušas bombardēšanu Kobanes apkaimē, kur pirmdien un otrdien tika veikts 21 uzlidojums.

ASV uzskata, ka ir izdevies palēnināt "Islāma valsts" kaujinieku tuvošanos pilsētai.

ASV uzlidojumiem "Islāma valsts" pozīcijām dots nosaukums "Operācija nelokāma apņēmība"

Divus mēnešus pēc operācijas sākuma ASV komandieri beidzot devuši nosaukumu uzlidojumiem teroristu grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām - "Operation Inherent Resolve" ("Operācija nelokāma apņēmība").

Bruņoto spēku komandieri lēmumu par nosaukumu pieņēmuši pirms pāris dienām, atklāja ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītāja ģenerāļa Mārtina Dempsija preses pārstāvis.

Aktīvistu organizācija: Kaujās par Kobani krituši vairāk nekā 600 kaujinieki

Kopš teroristu grupējums "Islāma valsts" pirms mēneša sāka uzbrukumu Sīrijas kurdu pilsētai Kobanei, kaujās nogalināti vairāk nekā 600 džihādistu un kurdu kaujinieki, ceturtdien paziņojusi Lielbritānijā izvietotā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

SOHR datos nav iekļauti vairāki simti kaujinieku, kas, kā apgalvo Pentagons, nogalināti ASV un to sabiedroto gaisa uzlidojumos "Islāma valsts" pozīcijām Kobanē un tās apkaimē.

No 16. septembra līdz trešdienas pusnaktij kaujās Kobanē un tās apkaimē nogalināti 374 "Islāma valsts" kaujinieki, 268 kurdu spēku kaujinieki un 20 civilie iedzīvotāji, liecina SOHR apkoptie dati.

Dalies ar šo ziņu