ISW: Ukraina plāno izveidot vismaz 10 jaunas brigādes, taču tām trūkst bruņojuma

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN
Ukrainas karavīri frontē
Foto: AP/Scanpix

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, kurus sniegusi ASV bāzētā domnīca Kara pētījumu institūts (ISW), Ukraina plāno izveidot vismaz 10 jaunas bruņoto spēku brigādes uzsāktās mobilizācijas ietvaros. Tomēr pastāv problēma ar šo jauno vienību apbruņošanu, jo ir aizkavēta militārās palīdzības piegāde no Rietumu partneriem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atzīmēja, ka situācija ar dzīvo spēku ir uzlabojusies salīdzinājumā ar iepriekšējiem mēnešiem, bet uzsvēra, ka Ukrainas spēja veikt pretuzbrukuma operācijas nākotnē ir atkarīga no jauno brigāžu aprīkošanas ar smago tehniku, piemēram, kājnieku kaujas mašīnām, bruņutransportieriem, tankiem un smago artilēriju. Analītiķi norāda, ka runa ir par vismaz 10 plānotajām jaunajām Ukrainas bruņoto spēku brigādēm.

Ukrainas brigādes komandieris, kura spēki darbojas netālu no Časivjaras, sniedza līdzīgu novērtējumu taktiskajā līmenī. Pēc viņa teiktā, Ukrainas spēkiem viņa pārraudzītajā operatīvajā zonā vairāk nepieciešama munīcija, nevis dzīvais spēks.

V. Zelenskis atzina, ka militārās tehnikas piegādes līdz frontei aizņem pārāk ilgu laiku. Lēna Amerikas Savienoto Valstu drošības palīdzības piegāde apgrūtina Ukrainas centienus pietiekami apgādāt savas rezerves brigādes, lai tās varētu iesaistīt aizsardzības operācijās.

Vienlaikus Ukrainas mediji pastāvīgi uzsver nepietiekamo materiālo resursu trūkumu visu jauno Ukrainas brigāžu aprīkošanai, kuras pašlaik tiek veidotas. Pašreizējos ziņojumos tiek atzīmēts, ka lēnas ieroču piegādes dēļ jauno brigāžu komplektēšana ir apšaubāma.

Analītiķi uzsver, ka Ukrainas spēja veikt nozīmīgas pretuzbrukuma operācijas izvēlētajā laikā ir izšķiroša, lai izvairītos no kara ieilgšanas. Krievijas spēki cenšas izmantot iniciatīvu kaujas laukā, lai mēģinātu piespiest Ukrainu piesaistīt dzīvo spēku un tehniku pašreizējām aizsardzības operācijām un neļautu tai uzkrāt izšķirošo personālu un resursus, kas nepieciešami, lai pārņemtu iniciatīvu kaujas laukā.

Dalies ar šo ziņu