Medijs: Krievu karavīri ar marodierismu sākuši nodarboties arī pašu mājās

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The New Voice of Ukraine
Krievu karavīri Belgorodā
Foto: Foto: AFP

Krievu okupantu karaspēks ar marodierismu sācis nodarboties ne tikai Ukrainā, kur kopš agresorvalsts iebrukuma 2022. gada 24. februārī pastrādāti neskaitāmi nežēlīgi kara noziegumi, bet arī pašu valstī – Belgorodas apgabalā, kas robežojas ar Ukrainu, vēsta medijs “The New Voice of Ukraine”.

Krievija karavīrus Belgorodas apgabalā izvietojusi, lai pastiprinātu savus spēkus un nodrošinātos pret Ukrainas pusē karojošo etnisko krievu vienību “Brīvās Krievija leģiona”, “Krievu brīvprātīgo korpusa” un bataljona “Sibirj” reidiem Krievijas pierobežas apgabalos.

Viens no pēdējiem šādiem gadījumiem fiksēts kādā Belgorodas apgabala cūku fermā.

Sociālās saziņas vietnē “X” 14. jūlijā publicēts videomateriāls, kas iegūts no videonovērošanas kamerām. Tajā redzams, ka divi bruņoti Krievijas armijas karavīri piebrauc pie cūku fermas administrācijas ēkas, izlauž durvis un ar gūto laupījumu iesēžas mašīnā un aizbrauc.

 

Šis gan nav pirmais šāds gadījums.

Latvijā bāzētais Krievijas neatkarīgais medijs “Meduza” vēl 15. jūnijā vēstīja, ka krievu karavīri iesaistīti vietējo iedzīvotāju aplaupīšanā Novo Tavolžankas ciematā Belgorodas apgabalā, par ko vietējie iedzīvotāji sūdzējušies gubernatoram.

Kāda vietējā iedzīvotāja medijam “Meduza” atklājusi, ka apgabalā izvietotie krievu karavīri, kuru uzdevums ir aizsargāt vietējos iedzīvotājus, bez saimnieku atļaujas ievākušies viņu mājās, kuras iedzīvotāji pameta, bēgot no karadarbības.

“Viņu uzvedība ir atbaidoša,” medijam stāstīja kāda vietējā iedzīvotāja. “Viņi visur izmētā alkohola pudeles un citas drazas, pieķēza ne tikai tualetes, bet arī pārējo māju, kā arī zog mūsu mantas”.

Savukārt cita sieviete atklāja, ka no viņu garāžas krievu karavīri nozaguši kvadraciklu un vizinājušies turpat netālu no mājām.

Par krievu karavīru radīto postažu sūdzējās arī vēl kāds vietējais iedzīvotājs, kurš jūnija vidū atgriezās mājās pēc bēgļa gaitām.

“Durvis un logi ir uzlauzti. Mājās viss savandīts, acīmredzot meklējot vērtslietas, no kurām daļa ir nozagta. Mēs pēc atgriešanās līdzīgus vandalisma aktus redzējām arī citās mājās – salauzts televizors, saplēstas mēbeles… Acīmredzot tur dzīvoja karavīri. Mēs savā pagalmā esam atraduši divus velosipēdus, kuri jau agrāk nozagti mūsu kaimiņiem,” stāstīja iedzīvotājs.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka Belgorodas apgabals ir viens no mērķiem Krievijas brīvprātīgajiem, kas pret kara noziedznieka un diktatora Vladimira Putina spēkiem karo Ukrainas pusē. Ukrainas pierobežā dzīvojošie Krievijas pilsoņi, baidoties no karadarbības pašu mājās, dodas bēgļu gaitās dziļāk Krievijā.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā apkopoti tūkstošiem materiālu par krievu karavīru pastrādātajiem kara noziegumiem – ne tikai okupācijai pakļauto civiliedzīvotāju aplaupīšanām, bet arī sieviešu, vīriešu un bērnu izvarošanām, civiliedzīvotāju spīdzināšanu un apzinātu nogalināšanu.

Starptautiskā krimināltiesa par pastrādātajiem kara noziegumiem izdevusi bijušā Krievijas aizsardzības ministra ģenerāļa Sergeja Šoigu un Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka ģenerāļa Valērija Gerasimova aresta orderus.

Dalies ar šo ziņu